Ulkomaat

Trumpin tuomariehdokasta ahdistelusta syyttävä nainen astuu senaatin eteen – mitä tapahtui lukiobileissä 36 vuotta sitten?

Julkaistu:

Yhdysvallat
Korkeimman oikeuden tuomariksi pyrkivä Brett Kavanaugh on kiistänyt väitteet kotibileissä tapahtuneesta hyökkäyksestä.
Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomariksi ehdolla olevan Brett Kavanaugh’n nimitysprosessi sai lauantaina lisää hidasteita, kun Kavanaugh’ia seksuaalisesta ahdistelusta syyttävä nainen ilmoitti olevansa valmis todistamaan asiasta senaatin paneelin edessä. Uutistoimisto Reutersin mukaan todistamisen on tarkoitus tapahtua ensi viikolla, mutta sen yksityiskohdat ovat vielä epäselvät.

Kalifornian osavaltiossa psykologian professorina työskentelevä Christine Blasey Ford on väittänyt nyt 53-vuotiaan Kavanaugh’n käyneen hänen kimppunsa lukiolaisbileissä 36 vuotta sitten, jolloin hän oli itse 15 ja Kavanaugh 17-vuotias. Washington Post -lehden haastattelussa Ford kuvailee, kuinka hän oli päätynyt humalassa olleiden Kavanaugh’n ja tämän ystävän kanssa kolmin huoneeseen, jossa Kavanaugh painoi hänet sänkyyn ja yritti riisua hänen vaatteitaan.

Ford kertoo yrittäneensä huutaa, jolloin Kavanaugh oli painanut kätensä hänen suunsa päälle.

– Pelkäsin hänen vahingossa tappavan minut, Ford muistelee Washington Postille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on kertonut tilanteen keskeytyneen siihen, kun kolmas henkilö hyppäsi sängylle. Ford on sanonut paenneensa talosta lukkiuduttuaan ensin joksikin aikaan kylpyhuoneeseen.

Kavanaugh on kiistänyt tapahtuneen kokonaan ja on myös tarjoutunut todistamaan asiasta valan vannoneena.

– En tehnyt tätä lukiossa enkä koskaan muutenkaan, hän totesi lehden mukaan.

Vuosikymmenten ajan tapahtuneesta hiljaa ollut Ford toi asian julki sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump nimitti Kavanaugh’n ehdokkaakseen yhdeksänpaikkaisen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uudeksi jäseneksi Anthony Kennedyn ilmoitettua jäävänsä eläkkeelle virastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ford on toivonut liittovaltion poliisin FBI:n tutkivan asian. Samaa ovat vaatineet kongressin demokraatit.


Ford esitti ensin väitteensä demokraattilainsäätäjälle kirjoittamassaan kirjeessä, eikä aikonut paljastaa henkilöllisyyttään julkisuudessa. Nimensä paljastuttua hän kuitenkin päätti kertoa asiasta myös haastatteluissa. Sekä Ford että Kavanaugh ovat asian paljastumisen jälkeen saaneet tappouhkauksia.

Yhdysvalloissa korkeimmalla oikeudella on paljon valtaa suurten lainsäädännöllisten linjojen ratkaisemisessa. Konservatiivisen Kavanaugh’n mahdollisesta nousemisesta maltillisempaa linjaa vetäneet Kennedyn tilalle on noussut maassa kiivas väittely, sillä nimityksen uskotaan voivan keikauttaa oikeusistuimen linjan vuosikymmeniksi konservatiiviseen suuntaan ja voivan johtaa esimerkiksi aborttioikeuteen puuttumiseen lainsäädännöllä.

Eliniäksi tehtävä nimitys tarvitsee senaatin hyväksynnän, joka on syytöksen vuoksi viivästynyt. Jos senaatti pääsee äänestämään nimityksestä, odotetaan enemmistöä hallussaan pitävien republikaanien vahvistavan sen.

Trump aloitti hyökkäyksen

Presidentti Trump on prosessin aikana puolustanut Kavanaugh’ia ja pyrkinyt antamaan hänestä kuvan kunnollisena perheenisänä. Valkoinen talo on myös kommentoinut syytöksiä varovaisesti, ja Trump on antanut ymmärtää pitävänsä asian selvittämistä kunnolla hyvänä asiana.

Mutta perjantaina Trump myös hyökkäsi Twitter-tilillään Fordia vastaan, kyseenalaistaen tämän kertomuksen. Ford ei ole osannut kertoa tapahtuneesta kovin tarkasti, ja esimerkiksi tarkka tapahtumapaikka on epäselvä.

– Minulla ei ole epäilystä siitä, että jos tohtori Fordia kohtaan tehty hyökkäys oli niin paha kuin hän kertoo, on tapahtuneesta nostettu syytteet välittömästi joko hänen itsensä tai hänen vanhempiensa toimesta. Pyydän häntä tuomaan nämä paperit julkisuuteen, jotta näemme niistä tapahtuneen ajan ja paikan!, Trump kirjoitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt