Obama saapuu puhumaan Suomeen – IS tapasi miehen presidentin legendaaristen sanojen takana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama saapuu puhumaan Suomeen – IS tapasi miehen presidentin legendaaristen sanojen takana

Yes we can: Obaman ylistetyistä puheista vastasi kahdeksanhenkinen puheenkirjoittajatiimi, jonka vetäjä kävi Suomessa kesäkuussa.

Cody Keenan ja Barack Obama kuvattiin Valkoisessa talossa vuonna 2013.

23.9.2018 7:30

– Kuulin että Suomessa juodaan maailman eniten kahvia, mutta se ei voi olla totta. Puheenkirjoittajat juovat eniten kahvia, aloitti Barack Obaman entinen pääpuheenkirjoittaja Cody Keenan puheenvuoronsa Retoriikan kesäpäivillä Hämeenlinnassa.

Obaman puheenkirjoittaja tietää, miten pitää hyvä puhe. Yleisö nauraa.

Keenan johti Valkoisessa talossa kahdeksanhenkistä tiimiä, joka työsti kaikki Obaman puheet ja lausunnot. Kahteen kauteen niitä mahtui noin 35 000 kappaletta. Presidentin täytyy nykyään kommentoida kaikkea, Keenan kertoo.

– Obaman kanssa on hyvä työskennellä. Obama on paras. Muuten olisin lähtenyt aiemmin, Obamalle vuodesta 2007 työskennellyt Cody Keenan sanoo.

– Kennedyn puheista ehkä 10 jäi historiaan, Keenan sanoo suomalaistoimittajille ja uskoo, että suunnilleen sama määrä Obaman puheista tullaan muistamaan.

Charlestonin muistopuhe 2015 lienee yksi niistä. Valkoiseen ylivaltaan uskova mies oli ampunut kirkossa yhdeksän mustaa. Muistopuheeseen oli päätetty sisällyttää sanat amazing grace, mutta silmin nähden liikuttunut Obama alkoikin laulaa. Koko kirkko yhtyi.

Keenan luottaa tarinoiden voimaan

Tarinallisuus on viestinnän megatrendi. Obaman puheissa on ollut huomionarvoista, miten yksittäisiä ihmiskohtaloita on nostettu puheisiin. Obama on puhunut köyhistä yksinhuoltajaäideistä ja lapsista. Tarinallistaminen on helppo tapa kertoa suuremmista ilmiöistä, mutta sitä on myös kritisoitu.

Keenan kertoo IS:lle, ettei ole koskaan pelännyt tarttua tarinoihin.

– Käyttämilläni tarinoilla on aina tarkoitus, hän sanoo.

Yksin tarina ei riitä, sanoo Keenan. Hänen mukaansa Trumpilla oli kampanjassaan suuri ja mahtava tarina, mutta se perustui osin valheisiin ja vääriin faktoihin ja linjaukset ja ideologia puuttuivat.

– Ja Hillarylta ehkä puuttui vastatarina, hän tuumaa.

”Kuin parhaalle ystävälle baarissa”

Empatia, autenttisuus ja tarinankerronta ovat Keenanin mukaan loistavan puheen kolme tärkeintä rakennuspalikkaa.

Hän sanoo, ettei asioista saa tehdä liian vaikeita, vaan ne pitää voida selittää niin kuin parhaalle ystävälle baarissa.

– Minkä tarinan me haluamme kertoa, kysyi Obama Keenanin mukaan aina tiimiltä, ennen kuin puhetta ryhdyttiin työstämään.

Keenan pitää suurimpana vihollisenaan kyynisyyttä, joka vie ihmisiltä uskon muutoksen mahdollisuuteen.

 Olen iloinen siitä, että sukupolvi on kasvanut aikuisiksi presidenttinään Barack Obama

Demokraatti henkeen ja vereen

Keenan on demokraatti ja ennen Obamaa työskennellyt senaattori Ted Kennedylle. Hän vastaa IS:lle, ettei voisi kuvitellakaan työskentelevänsä republikaanille. Hän sanoo, että on tärkeää uskoa kirjoittamiinsa teksteihin.

– Olen ollut siinä mielessä onnekas, että en ole joutunut ristiriitatilanteisiin Obaman kanssa, Keenan kertoo.

Jos valta olisi hänellä, hän kertoo, että olisi tarttunut ilmastonmuutokseen ja tasa-arvoiseen avioliittoon Obamaa ripeämmin.

Obaman kanssa lempinimiväleissä

Keenan sanoo, että häneltä pyydetään usein, voiko hän saada kysyjän kuulostamaan Barack Obamalta.

– Ei se ole mahdollista, hän nauraa.

Puheenkirjoittajan tehtävä on saada puhe kuulostamaan pitäjältään.

Hän kertoo, että kesti vuosia oppia tuntemaan presidentti kunnolla. Nykyään miehet ovat lempinimietäisyydellä: Keenania Obama kutsuu Hemingwayksi.

Puheita kirjoittaessa täytyy tuntea toisen ajatusmaailma tarkkaan. Keenan sanoo lähettäneensä tiiminsä jäseniä usein Obaman luo legendaariseen työhuoneeseen ja mukaan Air Force Onelle, jotta he saivat viettää aikaa presidentin kanssa.

– Olen iloinen siitä, että sukupolvi on kasvanut aikuisiksi presidenttinään Barack Obama, hän sanoo vilpittömästi.

Vitsejä on vaikea kirjoittaa

Valkoisessa talossa vuosikaudet työskennellyt Keenan sanoo, ettei maailman kuuluisimman talon arki ole kuin House of Cardsissa tai West Wingissa.

Hän naureskelee toimittajille, että todellisuudessa talossa on paljon vähemmän murhia ja seksikkyyttä.

Mies saa yleisönsä nauramaan kippurassa mutta sanoo, ettei vitsejä ole helppo kirjoittaa. Hän kertoo puheenkirjoitustiimin myös pyytäneen kuuluisilta koomikoilta apua vitseihin.

– Obama out, päätti presidentti lopulta viimeisen puheensa kirjeenvaihtajapäivällisillä 2016, pudotti mikin ja poistui räptähden elkein.

Hyvä puhe muistetaan.

Antti Mustakallio on puhetaidon kouluttaja, Retoriikan kesäkoulun rehtori ja freelance-puheenkirjoittaja.

”Puheen asema vaikuttamisenvälineenä on Suomessa pieni”

– Ymmärtääkseni Suomen tasavallan presidentin virka on sellainen, jossa on aikaa laatia itse omat puheensa, puheenkirjoittaja Antti Mustakallio kertoo Ilta-Sanomille.

Hänen tietääkseen Suomessa vain Nokialla on täysipäiväinen puheenkirjoittaja. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ministeriöissä on kokopäiväisiä puheenkirjoittajia.

Hän pahoittelee Suomen heikkoa puhekulttuuria. Erityisesti hän kaipaa lisää vaikuttavuutta puheisiin, jotka eivät saisi jäädä vain faktaluetteloiksi.

– Harvoin muistetaan motivoida tai innostaa ihmisiä muutokseen.

Monet eduskunta-avustajat laativat puheluonnoksia tai valmiita puheita.

– Jos avustajalla on viestinnällistä lahjakkuutta, se voi olla suuri etu. Se myös vapauttaa aikaa muihin tehtäviin, Mustakallio toteaa.

– Hyvä puhe koskettaa sekä järkeä että tunteita. Se saa aikaan jonkinlaisen muutoksen, Mustakallio tiivistää hyvän puheen määritelmän.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa 9.6.2018.

Cody Keenan

  • Obaman pääpuheenkirjoittaja vuodesta 2012, puheenkirjoittajatiimissä vuodesta 2007.

  • Työskentelee yhä Obamalle tämän puheenkirjoittajana ja elämäkerran parissa.

  • Tapasi vaimonsa Kristen Bartoloni töissä Valkoisessa talossa.

  • Opiskellut Northwesternissa ja Harvardissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?