Ulkomaat

Isisin propagandavideoilla esiintyneestä ruotsalaismiehestä elonmerkki – julkaisi hiljaisuuden jälkeen videon salaisesta paikasta Syyriasta

Julkaistu:

Ruotsalaisen verkkolehti Dokun tietojen mukaan tuoreesta videosta huolimatta on mahdollista, ettei Michael Skråmo ole enää mukana äärijärjestö Isisin toiminnassa.
Göteborgista lähtöisin olevasta ja perin tavalliselta ruotsalaismieheltä päälle päin näyttävästä äärijärjestö Isisin jäsenestä Michael Skråmosta on saatu elämänmerkki, kun hän esiintyi pitkästä aikaa videolla.

Asiasta kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet verkkolehti Dokun tietoihin viitaten. Dokun toimittajan Magnus Sandelinin mukaan video on nauhoitettu kesällä salaisessa paikassa Syyriassa, missä islaminuskoon kääntynyt ruotsalaismies on asunut tiettävästi jo useamman vuoden.

Lehden tietojen mukaan suljetulla Telegram-chatsovelluksella julkaistulla videolla Skråmon puheet ovat yhä radikaaleja, mutta hän ei kuitenkaan enää mainitse Isisiä sanallakaan. Sen sijaan lupailee kesäkuussa tehdyllä videolla ruotsalaislehtien mukaan ”luentosarjaa oikeaoppisille muslimeille”. Reilun kolmen minuutin mittaisella videolla hän puhuu ruotsia.

Vuonna 1985 norjalaistaustaisille vanhemmille syntyneen Skråmon nimi nousi esiin myös syksyllä 2016, kun Isis julkaisi ruotsinkielisen propagandavideon, jota myös Skråmo oli ruotsalaislehtien tietojen mukaan ollut tekemässä. Videolla yritettiin houkutella lisää väkeä Isisin riveihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös: Isis julkaisi hyytävän videon – terroristijärjestö kohdistaa sanansa suoraan ruotsalaisille

Myös nimellä Abdul Samad al Swedi tunnettu Skråmo matkusti Syyriaan elokuussa 2014 ja hänen kerrottiin asuvan Raqqassa. Expressen uutisoi saman vuoden joulukuussa, että islaminuskoon kääntynyt Skråmo lähti Syyriaan vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.

Pakeni Raqqasta talvella

Aftonbladetin mukaan on ollut epäselvää, onko miehellä ollut todella rooli terroristijärjestön toiminnassa vai onko hänen ainoa tehtävänsä ollut levittää Isisin propagandaa. Dokun kurdien YPG-joukoissa taistelleelta henkilöltä saamien tietojen mukaan viimeisimmät käänteet voivat viitata myös siihen, ettei Skråmo ole enää mukana Isisin toiminnassa.

Skråmon on aiemmin spekuloitu jopa kuolleen, kunnes viime talvena tuli tieto, että hän onnistui pakenemaan Raqqasta, kun Isis menetti otteensa kalifaattinsa pääkaupunkina pitämästään kaupungista. Ruotsalaismiehen uskotaan paenneen kaupungista perheineen siviileille tarkoitetuilla busseilla.


Vuosia Göteborgin maahanmuuttajavoittoisessa Bergsjön lähiössä asunut Skråmo valmistui alunperin kokiksi. Vuonna 2005 hän kuitenkin päätti lähteä Egyptiin opiskelemaan arabiaa ja islamia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Eräänä päivänä hän tuli kotiin ja kertoi, että hän oli kääntynyt islamiin. Luulimme sen olevan ohimenevää, sillä monet nuoret käyvät läpi erilaisia vaiheita, mutta nyt tiedämme olleemme väärässä, Skråmon läheinen kertoi miehen radikalisoitumisesta.

Ennen lähtöään Syyriaan Skråmo oli asunut Egyptissä kahteen eri otteeseen. Hän matkusti myös paljon Euroopassa saarnaten.

Rahallista apua terroristiverkoston kautta?

Verkkolehti Dokun mukaan Skråmo olisi myös mahdollisesti saanut rahaa terroristien rahoittajana tunnetun Waleed Ahmed Zeinin kautta Göteborgissa asuvalta henkilöltä.

Oletus siihen, että Skråmo on saanut rahaa Ruotsista perustuu siihen, että 24-vuotias göteborgilaismies lähetti marraskuussa 8 000 kruunua (noin 775 euroa) Waleed Ahmed Zeininille.

Lue lisää: Kelan tukia voi virrata yhä Isis-taistelijoille – asiantuntija: Sosiaaliturva on merkittävä terrorismin rahoittaja

Waleed Ahmed Zeinin sanotaan pyörittävän Keniasta käsin kansainvälisen verkostoa, jonka kautta rahaa on liikkunut useissa eri maissa oleville Isisiä tukeville henkilöille yhteensä 150 000 dollarin edestä.

Expressen paljasti marraskuussa 2016, että Skråmo perheineen nosti asumistukea ja lapsilisiä yhteensä kahdeksan kuukauden ajan vielä Syyriassa ollessaan. Perhe sai pelkästään lapsilisiä yli 500 euroa kuussa.

Miehen nykyisestä sijainnista ei ole tarkkaa tietoa, eikä Telegram-tili ole ollut aktiivinen elokuun 22. päivän jälkeen luentosarjalupailuista huolimatta. Tuolloin tekemässään päivityksessä Skråmo kertoi sairastelleensa.

Dokun mukaan on mahdollista, että mies oleskelee tällä hetkellä Idlibin alueella. Kyseessä on viimeinen kapinallisalue Syyriassa, jonne maan hallituksen oletetaan valmistelevan suurhyökkäystä.