Ulkomaat

Abraham Lincolnin maailmankuulu muotokuva onkin kuvamuokkaus – ja presidentti itse ei välttämättä ilahtuisi siitä

Julkaistu:

Taiteilija yhdisti orjuuden lakkauttamisen puolesta puhuneen presidentin pään orjuuden kannattajana tunnetun varapresidentin vartaloon.
Kaikki ovat varmasti koulukirjoissa tai historiallisissa teoksissa nähneet kuuluisan kuvan Yhdysvaltain presidentistä Abraham Lincolnista (1809–1865). Harva silti tietää, että muotokuva on todellisuudessa kuvamuokkaus. Todellista Lincolnia on kuvassa itseasiassa vain pään verran, kertoo Atlas Obscura.

Kuvamuokkaukseen päädyttiin, koska Lincolnin jouduttua salamurhan kohteeksi hänestä tuli kansan myyttinen sankari. Ongelmana oli, että hänestä ei jäänyt jälkipolville yhtäkään riittävän sankarillista kuvaa. Muotokuvamaalari Thomas Hicks otti haasteen vastaan ja päätti pistää luovuutensa peliin. Koska aiemmin Lincolnin ulkomuotoa oli arvosteltu rujoksi ja groteskiksi, Hicks päätti käyttää toisen ihmisen muotokuvaa pohjana, johon vain vaihtoi tilalle presidentin pään.



Lincoln itse saattaisi rykäistä aamukahvit väärään kurkkuun, jos tietäisi kenen vartaloon hänen päänsä onkaan yhdistetty. Hicks oli valinnut teoksen pohjaksi kaiverruksen valtiomies John C. Calhounista (1782–1850).

Ironista näiden kahden henkilön liittämisessä yhdeksi on se, että Calhoun ja Abraham edustivat täysin vastakkaisia ajatusmaailmoita. Abrahamin nimi on jäänyt Yhdysvaltojen historiaan orjuuden vastustamisen ja sisällissodan päättämisen ansiosta, ja hänet muistetaan unionin arvojen vankkumattomana vaalijana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entinen varapresidentti John C. Calhoun sen sijaan muistetaan ennen kaikkea rasistina ja orjuuden kannattajana. Hän toimi inspiraationa orjuutta kannattaneen etelävaltion itsenäistymisaikeille, vaikka hän kuoli ennen sisällissotaa. Calhounin kerrotaan olleen yksi ensimmäisistä valtiomiehistä, jotka ehdottivat etelävaltion eroamista unionista 1860, mikä ennen pitkään johti maan sisällissotaan.

Tätä taustaa vasten on helppo kuvitella, millaiset naurut taiteilija Hicks on mahtanut saada liittäessään Abrahamin päätä Calhounin kaiverrukseen. Calhounin kaiverruksen oli tehnyt kaivertaja A.H. Ritchie vuonna 1852, kaksi vuotta Calhounin kuoleman jälkeen.

Vartalon lisäksi Hicks joutui muokkaamaan pöydällä olevien dokumenttien tekstejä. Alkuperäisessä Calhounin muotokuvassa papereiden ylälaidoissa lukee ”ankara perustuslaki”, ”vapaakauppa” ja ”osavaltioiden itsemääräämisoikeus.” Kun katsoo nykyistä Lincolnin muotokuvaa, dokumenteissa komeilevat sanat ”perustuslaki”, ”unioni” ja ”vapausjulistus.”

Näiden muokkausten jälkeen kuvasta luotiin uusi printti, joka on jäänyt elämään virallisena muotokuvana Abraham Lincolnista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huijausta ei huomattu ennen 1950-luvun loppua, kun unkarilais-amerikkalainen kuvajournalisti Stefan Lorant kokosi kuvia Lincolnista presidentistä kertovaa kuvakirjaansa varten. Hän havaitsi, että muotokuvassa Lincolnin kasvoissa ollut luomi oli väärällä puolella kuin aiemmissa hänestä otetuissa kuvissa. Mysteeri selvisi, kun Lorant oivalsi muotokuvassa olevan pään olevan sama, joka on painettu viiden dollarin seteliin – mutta peilikuvana.

Muokattu 23.9.2018 kello 23.46: Lincoln muistetaan unionin arvojen vaalijana, ei konfederaation, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt