Putin katsoi venäläiskoneen alas ampumisen Syyrian edustalla johtuneen tapaturmaisten seikkojen summasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin katsoi venäläiskoneen alas ampumisen Syyrian edustalla johtuneen tapaturmaisten seikkojen summasta

Julkaistu: 18.9.2018 20:43

Puolustusministeri Shoigu ehätti jo syyttämään Israelia.

Syyrian ilmatorjunta ampui maanantai-iltana vahingossa alas venäläisen sotilaskoneen yrittäessään torjua Israelin ohjusiskua, sanoivat Venäjän ja Israelin armeijat tiistaina. Alas ampumisessa kuolivat kaikki koneessa olleet 15 ihmistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin luonnehti tapausta traagisten tapaturmaisten seikkojen summaksi.

Venäläinen Iljushin Il-20-kone katosi tutkasta maanantaina vain hetki sen jälkeen kun Venäjä ja Turkki olivat ilmoittaneet demilitarisoidun vyöhykkeen perustamisesta kapinallisten hallussa olevan Idlibin maakunnan ympärille. Samalla Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi sopimuksen merkitsevän sitä, ettei Idlibiä vastaan ryhdytä sotilaallisiin toimiin.

Venäläiskone ammuttiin alas venäläisvalmisteisella S-200-ilmatorjuntaohjuksella koneen ollessa laskeutumassa. Syyrian hallinto ei vielä tiistaina kommentoinut liittolaisensa koneen pudottamista. Tapahtumaketju alkoi, kun israelilaiset ohjukset iskivät Latakian rannikkoalueelle.

Israel on vahvistanut, että se teki ohjusiskun kohteeseen, josta aseita "siirretään Iranin toimesta" libanonilaiselle Hizbollah-järjestölle.

"Israelilaiskone ei ampunut alas konettamme"

Aiemmin tiistaina Venäjän armeija syytti Israelin lentäjien käyttäneen venäläiskonetta suojanaan ja altistaneen sen Syyrian ilmatorjuntatulelle.

Israel kiisti väitteen ja sanoi koneidensa olleen jo Israelin ilmatilassa, kun Syyrian ilmatorjunta laukaisi ohjukset, jotka pudottivat venäläiskoneen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu uhkasi Israelia vastatoimilla. Shoigun mukaan Israelilla on täysi vastuu tapahtuneesta, vaikka venäläiskoneen ampuikin alas Syyrian ilmapuolustus.

Kuitenkin presidentti Vladimir Putin torjui kaikki vertailut vuoden 2015 tapahtumaan. Tuolloin Turkki ampui alas venäläiskoneen.

– Ennemmin näyttää siltä, että (nyt) kyse oli traagisten tapaturmaisten seikkojen summasta, Putin sanoi.

– Israelilaiskone ei ampunut alas konettamme, hän lisäsi.

Israelilaisohjuksia läpi Syyrian ilmapuolustuksen

Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sanoi, että jotkut Israelin laukaisemat ohjukset pääsivät Syyrian ilmapuolustuksen läpi ja osuivat ammusvarastoihin. Järjestön mukaan ainakin kaksi taistelijaa kuoli ja kymmenen haavoittui iskussa.

Järjestön edusta Rami Abdel Rahman ei osannut sanoa, olivatko kuolleet ja haavoittuneet Syyrian hallinnon sotilaita vai muiden presidentti Bashar al-Assadin hallintoa tukevien ryhmien taistelijoita.

Aiemmin tässä kuussa Israel myönsi, että se oli tehnyt Syyriaan 200 iskua puolentoista viime kuukauden aikana.

Tuoreimmat osastosta