8 outoa yksityis­kohtaa, jotka vievät pohjaa Skripalien myrkytyksestä epäiltyjen matka­kertomukselta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

8 outoa yksityis­kohtaa, jotka vievät pohjaa Skripalien myrkytyksestä epäiltyjen matka­kertomukselta

Julkaistu: 17.9.2018 0:55

Moni asia viittaa siihen, että Aleksandr Petrovin ja Ruslan Boshirovin matkalle oli muita syitä kuin Salisburyn katedraaliin tutustuminen.

Brittisyyttäjien Salisburyn hermomyrkkyiskun tekijöiksi epäilemät venäläiset Aleksandr Petrov ja Ruslan Boshirov astuivat viime torstaina julkisuuteen Venäjän valtion RT-kanavan haastattelussa.

Lue lisää: Hermomyrkkyiskusta epäillyt: ”Halusimme vain nähdä katedraalin”

Haastattelussa miehet väittivät Britannian syytösten olevan perättömiä. Omien sanojensa mukaan he olivat Salisburyssa ainoastaan lyhyellä turistimatkalla maaliskuussa, jolloin ex-kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija löytyivät tiedottomassa tilassa paikalliselta puistopenkiltä.

  • Valvontakameramateriaalia Petrovin ja Boshirovin liikkeistä Britanniassa on nähtävissä yllä olevalla videolla.

Petrov ja Boshirov kertoivat viettäneensä Salisburyssa vain tunnin nähdäkseen kaupungin ”kuuluisan katedraalin”.

– Eräs ystävämme oli pitkään kehottanut meitä vierailemaan tässä kauniissa kaupungissa, kertoi toinen miehistä.

Ruslan Borishov (vas.) ja Aleksandr Petrov RT:n haastattelussa. Kuvakaappaus videolta.

Haastattelun jälkeen esille kansainvälisissä tiedotusvälineissä on noussut esille useita seikkoja, jotka kyseenalaistavat miesten tarinan uskottavuuden. Muun muassa Daily Mirror on julkaissut listan epäjohdonmukaisuuksista, jotka viittaavat tarinan valheellisuuteen:

1. Novitshok-jäljet lontoolaisessa hotellissa

Petrov ja Boshirov saapuivat Britanniaan Lontoon Gatwickin lentoaseman kautta, minkä jälkeen he majoittuivat Itä-Lontooseen, Bow’n kaupunginosassa sijaitsevaan City Stay -hotelliin.

Tutkijat ovat kertoneet löytäneensä miesten hotellihuoneesta jälkiä novitshok-hermomyrkystä, jonka on todettu aiheuttaneen Skripalien myrkytystilan. RT:n haastattelussa miehiä ei kuitenkaan grillattu lainkaan todistusaineistosta kyselemällä.

2. Miksi majoittua Itä-Lontooseen, jos kohteena oli Salisbury?

Junamatka Gatwickilta Salisburyyn kestää lähes yhtä kauan kuin matkustaminen lentoasemalta Lontoon keskustan kautta Itä-Lontoon hotelliin. Salisburyssa on Mirrorin mukaan ainakin 60 hotellia ja vierasmajaa.

Vaikka Salisburyn katedraali oli miesten mukaan heidän matkansa varsinainen kohde, jostakin syystä he päättivät kuitenkin yöpyä paikassa, joka sijaitsee linnuntietä noin 130 kilometrin päässä kohteesta. He tekivät edestakaiset matkat Lontoosta Salisburyyn sekä lauantaina 3. maaliskuuta että seuraavana päivänä.

City Stay -hotelli sijaitsee Lontoon itäosissa, Bow’n kaupunginosassa.

3. Oudot kommentit säästä

– Lumen takia oli mahdotonta päästä mihinkään. Olimme lumessa polviamme myöten, Boshirov väitti RT:n haastattelussa.

Miehistä otetuissa valvontakameroiden kuvissa he kuitenkin käyskentelevät Salisburyssa sulilla jalkakäytävillä, joiden reunoilla näkyy ainoastaan hieman räntää. Lisäksi lämpötila oli nousemaan päin lauantaina, ja sunnuntaina se ylsi yhdeksään plusasteeseen.

Mirror muistuttaa myös, että keski-ikäisten venäläismiesten voisi kuvitella pärjäävän vaikeammissakin lumiolosuhteissa helposti.

 

4. Väärään suuntaan rautatieasemalta

Salisburyn katedraalin torni näkyy kaupungin rautatieasemalla, joten sinne suunnistamisen voisi kuvitella olevan helppoa. Valvontakameroiden perusteella Petrov ja Boshirov lähtivät asemalta kuitenkin täysin väärään suuntaan.

Kamera taltioi miehet myös silloin, kun he kävelivät Skripalin talon lähellä sijaitsevan huoltoaseman ohi. Brittiviranomaisten mukaan miehet kävivät tuolloin sotkemassa Skripalin ulko-oven kahvan novitshokilla.

5. Missä lomakuvat?

Vaikka Salisburyn 800-vuotias katedraali on taatusti näkemisen arvoinen, Moskovasta asti matkustamista pelkästään sen perässä on pidetty erikoisena. Miehet ovat väittäneet ottaneensa kuvia paikan päältä, mutta ainakaan toistaiseksi he eivät ole niitä esitelleet.

Petrovista ja Boshirovista ei ole löydetty merkkejä katedraalin ympäristöä seuraavien valvontakameroiden tallenteista. Miehet ovat väittäneet käyneensä kahvilla katedraalin puistossa, mutta tästäkään ei löydy näyttöä valvontakameroista.

Sää oli Salisburyssa maaliskuun alussa melko leuto, eikä lainkaan luminen.

6. Bussit kulkivat Stonehengeen normaalisti

Petrovin mukaan miesten tarkoitus oli myös käydä tutustumassa sunnuntaina Stonehengen esihistorialliseen monumenttiin, joka sijaitsee reilun 16 kilometrin päässä Salisburysta. Retki ei kuitenkaan toteutunut, Petrovin mukaan ”rännän vuoksi”.

Räntä ei kuitenkaan olisi estänyt matkaa Stonehengeen, sillä bussit kulkivat sinne sunnuntaina normaaliin tapaan.

7. Ajoitus

Jos miehet tosiaan olivat turistimatkalla Salisburyssa, olisi melkoinen yhteensattuma, että Skripalit myrkytettiin juuri samoihin aikoihin, etenkin, kun miesten on todettu liikkuneen Sergei Skripalin kotitalon suunnalla.

– Ehkä ohitimme sen, ehkä emme. En tiedä, en ole kuullut. En ollut kuullut hänen sukunimeään, enkä tiennyt heistä mitään ennen tätä tilannetta, ennen kuin tämä painajaisemme alkoi, Boshirov sanoi Skripalin taloon liittyen.

Vielä oudommaksi yhteensattuman tekisivät miesten hotellihuoneesta löytyneet novitshok-jäämät.

Miesten mukaan syynä heidän Britannian-matkaansa oli Salisburyn kuuluisa katedraali.

8. Kaksi paluulentoa

Sitäkään Petrov ja Boshirov eivät haastattelussa perustelleet, miksi heille oli varattu paluuliput Moskovaan sekä sunnuntaille että maanantaille. Miehet käyttivät lennoista aiemman, jolle he suuntasivat suoraan Salisburysta. Lentokentän valvontakameroiden mukaan miehet nousivat paluulennolleen ilman matkatavaroita.

Miehistä ei virallisia tietoja ennen vuotta 2009

Britannian mukaan Petrov ja Boshirov ovat Venäjän sotilastiedustelu GRU:n työntekijöitä, mikä on kiistetty Venäjällä presidentti Vladimir Putinia myöten.

Tutkivien kansallisjournalistien ryhmä Bellingcat on kertonut päässeensä yhteistyössä venäläisyhteisö Insider Russian kanssa käsiksi venäläisviranomaisten tiedostoihin, jotka vahvistavat brittiviranomaisten oletusta siitä, että Petrov ja Boshirov esiintyvät väärillä nimillä.

”Ehkä ohitimme sen, ehkä emme”, sanoi toinen epäillyistä Skripalin kuvassa näkyvään kotitaloon liittyen.

Kummastakaan miehestä ei löydy virallisista rekistereistä tietoja ennen vuotta 2009. Tuolloin heille myönnettiin niin sanotut kotimaanpassit eli kaikille yli 14-vuotiaille venäläisille pakolliset henkilöllisyystodistukset.

Passit myönnettiin samaan aikaan, sillä passeihin liittyvien viranomaistiedostojen tiedostonumerot ovat lähes peräkkäiset. Yleensä venäläisviranomaisten passitiedostoissa on Bellingcatin mukaan tiedot henkilön aiemmista henkilöllisyystodistuksista.

Petrovin nimiin merkityn ja myös hänen kuvallaan varustetun passin taustatiedoista löytyi leima, jossa lukee ”Ei saa antaa mitään tietoja”. Tällaista leimaa ei ole ollut yhdessäkään toisessa venäläisviranomaisten passitiedostossa, joihin Bellingcat tai Insider Russia ovat tämän tai aiempien tutkimusten yhteydessä perehtyneet.

Lue lisää: Bellingcat löysi todisteita Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjen tiedustelupalvelukytköksistä

Salaperäiseen numeroon vastattiin Moskovassa

Yhteisöjen kuuleman asiantuntijalähteen mukaan leima on erittäin harvinainen. Hän arveli sen viittaavan erittäin salaisiin peitetehtäviin. Leiman yhteydessä tiedostossa oli myös salaperäinen puhelinnumero Moskovan suuntanumerolla.

Kun brittilehti Independent yritti soittaa numeroon, se yhdistyi Venäjän puolustusministeriön vastaanottoon. Puhelimeen vastannut mies sulki luurin, kun lehden toimittaja kysyi häneltä Petrovista.

Boshirov (vas.) ja Petrov Britannian poliisin julkaisemissa kuvissa.

Venäläislehti Novaja Gazetan mukaan puhelinnumero johtaa Moskovassa alueelle, jossa GRU:n päämaja sijaitsee. Lehden mukaan puolustusministeriön puhelinluettelosta löytyy useita numeroita, jotka poikkeavat vain viimeisiltä numeroiltaan Petrovin passitiedoissa olleesta puhelinnumerosta.

Petrovin passitiedostossa on kokonaan tyhjänä kohta, jossa normaalisti olisi tietoja hänen elämänsä vaiheista. Mukana on käsin kirjoitettu lappu, jossa kerrotaan salaperäisesti ”On olemassa kirje. S.S.” Asiantuntijalähteen mukaan lyhenne S.S. tarkoittaa erittäin salaista.

Passitiedostossa ei myöskään kerrota, että Petrovilla on myös ulkomaanpassi, jota tarvitsee ulkomaille matkustamiseen. Normaalisti kotimaanpassiin liittyvässä viranomaistiedostossa on tiedot niin vanhentuneista ulkomaanpasseista kuin mahdollisesta nykyisestäkin.

Petrov kuitenkin käytti ulkomaanpassia matkustaessaan Britanniaan.

Haastattelu herätti epäilyksiä myös Venäjällä

Jos miesten kertomus ei vakuuta lännessä viranomaisia, Washington Postin mukaan näyttää siltä, että viimeistään RT:n haastattelu sai myös venäläiset epäilemään sitä. Lehti analysoi tapausta koskevia sosiaalisen median kommentteja, joista ennen haastattelua valtaosassa epäiltiin Britannian versiota tapahtuneesta sekä uskottiin miesten olevan salaliiton uhreja.

Kommenttien sävy muuttui kuitenkin suuresti haastattelun esittämisen jälkeen. 74 prosentissa kommenteista epäiltiin Petrovin ja Boshirovin tarinan totuudenmukaisuutta.

Brittiviranomaisten mukaan miehet kuljettivat novitshok-hermomyrkyn maahan tässä erikoisvalmisteisessa hajuvesipullossa, minkä kaksikko kiisti RT:n haastattelussa.

– Ei lainkaan vakuuttava haastattelu. En epäillyt Venäjän hallitusta ennen kuin näin sen, kommentoi esimerkiksi eräs venäläinen sosiaalisen median käyttäjä Washington Postin mukaan.

– Tähän päivään asti pidin tätä Skripal-tarinaa Britannian provokaationa. Mutta kun näin nämä kaksi idioottia, näkemystäni on ravisteltu, kuului puolestaan Youtubessa haastattelua arvioinut kommentti.

Ex-kaksoisagentti Sergei Skripal selvityi hengissä murhayrityksestä. Toisin kuin tyttärensä, hän ei ole esiintynyt julkisuudessa tapahtuneen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?