Ulkomaat

Suomen pääkonsuli Johanna Karanko Mangkhut-taifuunin keskellä: ”Myrskyn irti repimää tavaraa lentää ilmassa”

Julkaistu:

”Toivottavasti sade pian laantuu, jotta pyyhkeet eivät lopu kesken”
Hirmumyrsky Mangkhut on tuonut mukanaan rankkasateita ja kovia tuulia Hongkongiin. Suomen pääkonsuli Johanna Karanko kertoi STT:lle, että hänenkin asuntoonsa tihkuu vettä vuotavista ikkunoista.

– Toivottavasti sade pian laantuu, jotta pyyhkeet eivät lopu kesken. Asumme korkeassa kerrostalossa mäen päällä, ja ikkunoista kun katsoo, niin aina välillä näkyy, miten myrskyn irti repimää tavaraa lentää ilmassa. Täytyy toivoa, ettei sitä osu ikkunoihin, Karanko kertoi STT:lle.

Karangon mukaan varsinkin Hongkongin pohjoisosissa on varoitettu maanvyöryistä ja tulvista. Myrskyn voimaan ja tuhoihin Karanko on tutustunut pääosin sosiaalisen median välityksellä, sillä televisiosignaalia ei myrskyn keskellä ole.

– Ikkunoita näkyy menneen laajalti rikki, ja ainakin yksi nostokurki on kaatunut, Karanko tietää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mangkhutin myrskykeskus on jo ohittanut Hongkongin, mutta veden ennakoidaan nousevan aina iltaviiteen saakka paikallista aikaa. Hongkongista myrsky jatkaa Etelä-Kiinaan ja sieltä edelleen myöhemmin viikolla Vietnamiin.

– Hongkongin saarien kalastajakylissä myrskyn tuhot voivat olla pahoja, koska siellä asutaan paljon paalujen varaan rakennetuissa taloissa. Monet eivät ehkä ole halunneet jättää omaisuuttaan ja lähteä myrskyevakkoon, Karanko sanoo.

Karangon mukaan Hongkongissa asuu pysyvästi kolmisensataa suomalaista.

Ilta-Sanomat seuraa Mangkhut– ja Florence-myrskyjä. Seurataan pääset tästä.