Ulkomaat

Filippiineillä tuhoa kylvänyt Mangkhut iskeytyi Hongkongiin – satoja evakuoitu myrskysuojiin

Julkaistu:

Yhdysvalloissa uskotaan Florence-myrskyn tulvien jatkuvan edelleen.
Hirmumyrsky Mangkhut riepoo Hongkongia. Myrsky on katkonut puita ja rikkonut ikkunoita. Viranomaiset ovat antaneet korkeimman mahdollisen myrskyvaroituksen ja varoittaneet, että vesi voi paikoitellen nousta jopa neljä metriä normaalia korkeammalle. Satoja ihmisiä on evakuoitu myrskysuojiin.


Useat asukkaat kertoivat tuulen olevan niin kova, että pilvenpiirtäjien huojunta tuntuu selvästi sisällä asunnoissa.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään sisällä. Lähes kaikki lennot kaupungista tai kaupunkiin on peruttu.

Kaikkia myrsky ei pelottanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kävin lenkillä tänä aamuna. Rakastan raitista ilmaa, eikä kaduilla ole ihmisiä tai autoja. Normaaleina päivinä tällaista ei näe, sanoi Tin Haun kaupunginosassa asuva Hao Chen, 28.


Ilta-Sanomat seuraa Mangkhut– ja Florence-myrskyjä. Seurataan pääset tästä.

Myös kasinoistaan tunnettu Macao varautui myrskyyn sulkemalla katuja ja suojaamalla rakennuksia hiekkasäkein. Osa Macaon kaduista oli jo veden vallassa, kun myrskyvuoksi nosti niille vesimassoja.

Myrsky tuli Hongkongiin Filippiineitä, missä se tappoi ainakin 25 ihmistä ja sai aikaan mittavaa aineellista tuhoa. Kuolonuhrien määrä voi yhä nousta, sillä vahinkojen arviointi on kesken ja viestintäyhteydet ovat myrskyn jäljiltä monin paikoin poikki.


Synkintä jälkeä myrsky teki Filippiinien suurimman saaren Luzonin maanviljelysalueilla, jossa se tuhosi sadot ja jätti riisi- ja maissipellot mutaiseksi velliksi.

– Olimme jo entuudestaan köyhiä, ja sitten tuli tämä myrsky. Olemme menettäneet toivomme. Ei meillä ole mitään muuta toimeentuloa, kertoi itkuinen Mary Anne Baril, 40.

Florencen sateet jatkuvat Carolinassa

Yhdysvalloissa Florence-myrskyn odotetaan nostavan lähipäivinä edelleen pahoja tulvia. Uutiskanava CNN:n mukaan viranomaiset varoittavat, että tähänastiset tulvat ovat vasta alkua.


Lauantain aikana Florence heikkeni trooppiseksi myrskyksi edetessään Carolinan rannikolta sisämaahan. CNN:n mukaan myrsky on vaatinut ainakin yksitoista kuolonuhria.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi, että myrskyn loppuun mennessä osissa Pohjois-Carolinaa on satanut jopa yli 1 000 milliä eli yli metrin verran vettä. Monin paikoin vettä tulee ennusteiden mukaan lähes 400 milliä.

Pohjois-Carolinaa kohti pohjoisesta saapuvia autoilijoita on kehotettu kiertämään koko osavaltio, jottei ihmisiä jäisi alueelle jumiin. Etelä- ja Pohjois-Carolinassa lähes 800 000 asiakasta on ilman sähköä. Pelastusviranomaiset ovat hakeneet turvaan ihmisiä, jotka ovat jääneet koteihinsa tulvaveden saartamiksi. Tulvasuojiin on paennut liki 21 000 ihmistä.


Osa asukkaista yritti palata lauantaina takaisin koteihinsa, tarkoituksenaan raivata teille kaatuneita puita omatoimisesti moottorisahalla. Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper varoitti, että kaikki osavaltion tiet ovat vaarassa joutua tulvavesien alle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt