Florencen tulvat ”vasta alkua”, vettä tullut paikoitellen jo metri – korjaajilla musertava tehtävä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Florencen tulvat ”vasta alkua”, vettä tullut paikoitellen jo metri – korjaajilla musertava tehtävä

Julkaistu: 16.9.2018 4:54

Wilmingtonin läpi kulkevan joen vedenkorkeus rikkoi kaikki ennätykset.

Yhdysvalloissa Florence-myrskyn odotetetaan nostavan lähipäivinä edelleen pahoja tulvia. Uutiskanava CNN:n mukaan viranomaiset varoittavat, että tähänastiset tulvat ovat vasta alkua.

Lauantaina aikana Florence heikkeni trooppiseksi myrskyksi edetessään Carolinan rannikolta sisämaahan. CNN:n mukaan myrsky on vaatinut ainakin yksitoista kuolonuhria.

Monet tiet olivat vielä lauantaina kaatuneiden puiden tukkimia.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi, että myrskyn loppuun mennessä osissa Pohjois-Carolinaa on satanut jopa yli 1000 milliä eli yli metrin verran vettä. Monin paikoin vettä tulee ennusteiden mukaan lähes 400 milliä. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys osavaltiossa.

Pohjois-Carolinaa kohti pohjoisesta saapuvia autoilijoita on kehotettu kiertämään koko osavaltio, jottei ihmisiä jäisi alueelle jumiin. Etelä- ja Pohjois-Carolinassa lähes 800000 asiakasta on ilman sähköä. Pelastusviranomaiset ovat hakeneet turvaan ihmisiä, jotka ovat jääneet koteihinsa tulvaveden saartamiksi. Tulvasuojiin on paennut liki 21000 ihmistä.

Tielle kaatuneita puita raivattiin Wilmingtonissa.

Osa asukkaista yritti palata lauantaina takaisin koteihinsa, tarkoituksenaan raivata teille kaatuneita puita omatoimisesti moottorisahalla. Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper varoitti, että kaikki osavaltion tiet ovat vaarassa joutua tulvavesien alle.

Vedet ennätyskorkealla

Paikan päällä Pohjois-Carolinan Wilmingtonissa oleva Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta kävi lauantaina katsomassa, kuinka kaupungin läpi virtaavan Cape Fear -joen vesi oli noussut useita metrejä normaalia korkeammalle.

Vesi oli noussut ostoskeskuksen liiketiloihin lauantaina.

Viranomaisen mukaan joen vesi on korkeammalla kuin koskaan mittaushistorian aikana. Myrskyn liikkuessa kohti länttä ja pohjoista joen keräämät tulvavedet kulkeutuvat Wilmingtoniin kaukaakin. Lauantaina lähes 150 kilometriä sisämaassa joen varressa sijaitsevan Fayettevillen asukkaista evakuoitiin tuhansia tulvavaaran vuoksi.

Lauantaina Wilmingtonissa sähköt alkoivat paikoitellen palautua, kun korjaajat pääsivät aloittamaan musertavan suuren urakkansa. Myrsky on kaatanut lukemattomia puita, katkoen teitä ja sähkölinjoja ja vaurioittaen autoja ja taloja. Vielä viikonloppuna aluetta piiskanneet sateet ja nousevat tulvavedet häiritsivät korjaustöitä.

Auto oli jäänyt jumiin tulvaveteen.

Perjantaina Pohjois-Carolinassa yli 20 000 ihmistä oli majoittuneena väliaikaisiin hurrikaanisuojiin, odotelleen sähköjen palautumista ja teiden raivaamista päästäkseen koteihinsa. Sadat tuhannet rannikolta paenneet asukkaat odottelivat kauempana sisämaassa, että monin paikoin katkenneet moottoritiet saadaan avattua.

Wilmingtonissa kerrottiin lauantai-iltana ensimmäisistä ryöstelytapauksista, kun paikalliseen sekatavarakauppaan rynnänneet ihmiset veivät mukanaan tavaroita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?