IS Florencen runtelemassa Wilmingtonissa: Kaupunki pimeänä, taivas revennyt ja ihmiset todella hermostuneita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Florencen runtelemassa Wilmingtonissa: Kaupunki pimeänä, taivas revennyt ja ihmiset todella hermostuneita

Julkaistu: 15.9.2018 20:58

Sähköt saattavat olla katki vielä kymmenen päivää.

Florence-hurrikaanista toipuvassa Wilmingtonissa Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa sähköt olivat lauantaina päivällä poikki käytännössä koko kaupungista. Paikalla olevan Ilta-Sanomien Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Johannes Kotkavirran mukaan vettä sataa Wilmingtonissa edelleen aivan kaatamalla ja tuulet ovat kovia. Juuri rankkasateiden ja tulvien pelätään aiheuttavan suurimmat tuhot Florencen vaikutusalueella.

Lue lisää: Florencen vaarallisin vaihe vasta käynnistyi – IS:n toimittaja näyttää videolla tulvan voiman

Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper kertoi lauantaina, että yhtä rankkoja sateita koetaan vain ”kerran tuhannessa vuodessa”.

Kotkavirran mukaan Tuulet ovat puhaltaneet Wilmingtonissa vielä lauantaina niin lujaa, ettei kaatuneiden puiden kaatamia sähkölinjoja päästy vielä korjaamaan. Sähköt ovat laajalti poikki ja kaupunki on pimeänä.

– Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto. Ulkona ei ole saanut liikkua iltayhdeksän ja aamuseitsemän välisenä aikana.

Kotkavirta kuvailee tunnelman kaupungissa olevan ankea, kun sähköt ovat poikki, ulkona on vaikeaa liikkua ja ihmisten ruokavarannot ovat vähissä.

Lue myös: Kuvat ja video: Tältä Wilmington näytti heti Florencen iskun jälkeen – IS arvioi hävityksen tuoreeltaan

Lauantaina Wilmingtonin South College Roadin varressa sijaitseva Harris Teeter -ruokakauppa avasi ovensa yhtenä ensimmäisistä liikkeistä kaupungissa. Tunnelma jonossa oli hermostunut rajujen sadekuurojen piiskatessa aluetta.

Barryksi esittäytyvä mies saapui vaimonsa Melissan kanssa jonottamaan jo aamulla.

– Olen kotoisin täältä ja tiesin valmistautua tulevaan hyvin. Olemme hakemassa ruokaa ystävillemme.

– Ihmiset ovat hermostuneita. Mutta minusta heidän pitäisi olla iloisia, että eivät makaa ruumisarkussa. Minä ainakin olen kiitollinen.

Barry (oik.) saapui vaimonsa Melissan kanssa jo aamulla jonottamaan Harris Teeter -ruokakaupan eteen.

Wilmingtonilaisia on varoiteltu, että sähköt saattavat olla katki vielä kymmenen päivää. Barry optimistisempi.

– Kaupungin ulkopuolella on 8 000 korjaajaa odottamassa tuulten laantumista. En usko että siinä menee niin kauan.

Myös Kotkavirta kertoo nähneensä Wilmingtonissa runsaasti sähkölinjojen korjaamiseen tarkoitettuja nostolava-autoja, vaikka kovat tuulet ovat toistaiseksi pitäneet ne sivussa tositoimista.

Liki 800 000 ihmistä Pohjois-Carolinassa on ilman sähköä myrskyn jäljiltä. Myrskysuojissa ympäri osavaltiota on liki 21 000 ihmistä.

Useita autoja on joutunut tulvavesien saartamiksi Wilmingtonissa.

Päivän mittaan sähkölinjoja on paikka paikoin päästy korjaamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?