rac

Hirmumyrsky Mangkhutin uhriluku synkkenee – jo neljä kuollutta

Julkaistu: , Päivitetty:

Kyseessä on vuoden voimakkain myrsky koko maapallon mittakaavassa.
Supertaifuuni Mangkhut rantautui varhain lauantain ensimmäisinä tunteina Filippiinien koillisosaan, Luzonin saarelle, missä myös maan pääkaupunki Manila sijaitsee. Myrskyn reitillä on arviolta neljä miljoonaa ihmistä.

Filippiinien poliisi kertoo, että supertaifuuni Manghutin uhrina on kuollut kaksi ihmistä. Kyseessä ovat ensimmäiset poliisin vahvistamat kuolonuhrit.

Suomen aikaa kello 13 mennessä oli maassa tullut tietoon neljä kuolonuhria.

Maanvyöry surmasi kaksi naista Baguion kaupungissa, kertovat viranomaiset. Lisäksi myrskyssä hukkui tyttö, ja turvamies menetti henkensä seinän kaaduttua hänen päälleen.

– Kun pelastustyöt etenevät, uhriluku tulee nousemaan, sanoi pelastustöitä johtava Ricardo Jalad.

Yhdestä hirmumyrskyyn liitetystä kuolemasta ilmoitettiin myös Taiwanilla. Nainen hukkui merivirtauksen vietyä hänet mukanaan avomerelle.

Mangkhutin tuulet ärjyivät vielä Filippiineillä vajaan 50 metrin sekuntivauhtia, ja puuskissa tuulen nopeus nousi yli 70 metriin sekunnissa.

– Viranomaiset ovat varoittaneet, että tämä myrsky on tuplasti vahvempi kuin edellinen. Olemme kauhuissamme. Viime kerta opetti meille läksymme, kun vesi nousi talomme katon korkeudelle, kertasi Myrna Parallag, 53, paettuaan kodistaan Pohjois-Filippiineillä.

AFP uutisoi jo aiemmin, että hirmumyrsky olisi vaatinut tiettävästi ensimmäisen kuolonuhrinsa, kun nainen pyyhkiytyi meren mukaan.

Mangkhutia on kuvailtu koko vuoden voimakkaimmaksi myrskyksi koko maapallon mittakaavassa ja voimakkaimmaksi myrskyksi, joka Filippiinejä on riepotellut viimeiseen viiteen vuoteen.


Viranomaiset nostivat myrskyvaroitustason Luzonin maakunnassa toiseksi korkeimmalle tasolle jo eilen. Odotettavissa on erittäin pahoja vahinkoja myrskyn reitillä oleville rakennuksille.

– Viranomaiset ovat varoittaneet, että tämä myrsky on tuplasti vahvempi kuin edellinen. Olemme kauhuissamme. Viime kerta opetti meille läksymme, kun vesi nousi talomme katon korkeudelle, kertoi kodistaan paennut Myrna Parallag, 53, Pohjois-Filippiineillä.

Lue lisää: IS seuraa Florence-hurrikaania ja Mangkhut-taifuunia hetki hetkeltä.CNN:n mukaan myrskyn keskuksen rantauduttua tuulet laantuivat jokseenkin ja taifuuni menetti ”super”-statuksensa. Kuitenkin sen voimakkuus oli hieman laannuttuaankin luokan 4. hirmumyrsky.

Myrskyn reitillä asuu miljoonia ihmisiä ja pelkona on, että monsuunisateisiin yhdistyessään Mangkhutin seurauksena nähdään vielä maanvyöryjä ja tulvia, kertoo The Guardian.

Viranomaiset ovat sulkeneet kouluja ja ihmisiä on evakuoitu myrskyn tieltä.

Mangkhut jatkaa Filippiineiltä kohti Hongkongia ja edelleen Kiinan etelärannikolle. Ennusteiden mukaan sen reitille osuisivat muun muassa tärkeät teollisuuskaupungit Guangzhou ja Shenzhen.

Kiinasta myrskyn matka jatkunee kohti Pohjois-Vietnamia.

Uutista päivitetään.