Ulkomaat

Hurrikaani Florence jätti omakotitalon vessaan karmeat jäljet

Julkaistu:

Yhdysvallat
Ainakin kaksi on kuollut Florence-hurrikaanin pyyhkäistyä Wilmingtonin ylitse. Puustolle aiheutuneet tuhot ovat kaupungissa huomattavia.
Varhain perjantaina Pohjois-Carolinan osavaltioon Yhdysvaltojen itärannikolle rantautunut hurrikaani Florence on päivän mittaan heikentynyt viisiportaisella asteikolla ykköskategoriaan ja vähitellen sen odotetaan laantuvan trooppiseksi myrskyksi.

Puolilta öin Suomen aikaa myrsky liikkui Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Etelä-Carolinan Myrtle Beachin koillispuolella. Toistaiseksi hurrikaani on aiheuttanut pelättyä vähemmän aineellisia vahinkoja, mutta rankkasateiden nostattamat tulvat voivat vielä muuttaa tilannetta merkittävästi. Myöskään kuolonuhreilta ei ole vältytty.

Pohjoiscarolinalaisessa Wilmingtonin kaupungissa nainen ja hänen lapsensa kuolivat puun kaaduttua talon päälle. Wilmingtonin pohjoispuolella sijaitsevassa Penderin piirikunnassa naisen kerrotaan puolestaan kuolleen sydänkohtaukseen.


Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä välttämään liikkumista ulkona ja suositelleet sisätiloissa pysymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yllä olevalla videolla IS:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan, Johannes Kotkavirran videoreportaasi Wilmingtonissa nähdyistä hurrikaanituhoista.

Vaikka kauhuskenaario hurrikaanin aikaansaamasta katastrofaalisesta tuhosta ei ole ainakaan vielä käynyt toteen, paikallisesti myrsky on jättänyt jälkeensä varsin ikäviä jälkiä. Etenkin rakennusten päälle kaatuneet isokokoiset puut ovat saaneet aikaan merkittäviä vahinkoja Pohjois-Carolinan rakennuskannalle.

Talon päälle kaatuvan puun tuhovoiman sai kokea esimerkiksi wilmingtonilainen omakotitalon omistaja. Kaatunut puu jätti talon wc-tiloihin jäljet, joiden siivoamisessa voi kestää aikansa.


En ole koskaan nähnyt näin suuria tuhoja puustossa, yksi Wilmington asukas, Kevin DiLoreto sanoi aikaisemmin uutistoimisto Reutersille.

Ilta-Sanomat seuraa Florence-hurrikaanin ja Filippiineillä raivoavan supertaifuunin vaikutuksia hetki hetkeltä. Seuranta-artikkeliin pääsee tästä.


STT:n mukaan hurrikaani Florence on aiheuttanut vaikutusalueellaan kovia sateita ja tulvia. Paikoin vettä on satanut jopa puoli metriä. Lisäksi Wilmingtonin läpi kulkevan Cape Fear -joen vesi on noussut mittaushistorian korkeimmalle tasolle.

Hurrikaani on aiheuttanut myös laajoja sähkökatkoja. Noin 700 000 ihmisen sähköt ovat poikki Etelä- ja Pohjois-Carolinassa.