Chemnitzissä natsitervehdyksiä tehneelle miehelle vankeustuomio – myös toiselle miehelle ehdollista ja sakot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Chemnitzissä natsitervehdyksiä tehneelle miehelle vankeustuomio – myös toiselle miehelle ehdollista ja sakot

Natsimerkit ja -symbolit sekä Chemnitzin marsseilla nähdyt Hitler-tervehdykset ovat Saksan laissa kiellettyjä.

Kaksi miestä sai tällä viikolla tuomiot Hitler-tervehdyksistä, joita he tekivät äärioikeiston marssilla 27. elokuuta Chemnitzissä.

14.9.2018 21:39

Saksalainen oikeusistuin tuomitsi perjantaina 34-vuotiaan saksalaismiehen viiden kuukauden vankeusrangaistukseen natsitervehdyksen tekemisestä. Chemnitziläismies osallistui äärioikeiston protestiin Saksan itäosissa sijaitsevassa kotikaupungissaan 27. elokuuta ja oli tehnyt Hitler-tervehdyksiä sen yhteydessä.

BBC:n mukaan tuomion sai torstaina myös 33-vuotias saksalaismies. Hänet tuomittiin natsitervehdyksistä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän sai 2 000 euron sakot.

Natsimerkit ja -symbolit sekä Hitler-tervehdykset ovat Saksan laissa kiellettyjä.

Perjantaina tuomittu 34-vuotias sai uutistoimisto AFP:n mukaan kovemman tuomion, sillä miehellä oli taustallaan myös aiempia rötöksiä ja tuomio väkivaltarikoksesta.

Äärioikeistolaiset tahot ovat järjestäneet elokuun lopulta lähtien useita marsseja ja mielenilmauksia Chemnitzissä.

Chemnitzissä on ollut elokuun lopulta asti useita äärioikeistolaisten tahojen organisoimia mielenilmauksia ja marsseja. Kaikki sai alkunsa, kun saksalaismies puukotettiin kaupungissa kuoliaaksi 26. elokuuta. Teosta epäiltyinä otettiin kiinni kaksi turvapaikanhakijaa, jotka ovat kotoisin Syyriasta ja Irakista. Poliisi etsii myös kolmatta miestä, joka hänkin on siirtolaistaustainen.

Lue myös: Äärioikeistokeskustelu leimuaa Saksassa: Merkeliä haukuttiin jääräpääksi, AfD-johtajaa ”lantakasaksi”

Kuohuttavimpien raporttien mukaan äärioikeiston huligaanit olisivat jahdanneet ja pahoinpidelleet ulkomaalaisilta näyttäviä. Viranomaisten selvitys tapahtumista on vielä kesken, mutta saksalaispoliitikot Merkeliä myöten ovat tuominneet äärioikeiston väkivallan. Aiemmin uutisoitiin, että laittomien Hitler-tervehdysten tekemisestä epäiltyinä oli otettu Chemnitzissä kiinni kymmenen henkilöä.

Maahanmuutto- ja äärioikeistokeskustelu kävikin keskiviikkona kovilla kierroksilla Saksan liittopäivillä.

Lue myös: Chemnitzin mellakoissa iskettiin juutalaiseen ravintolaan – ”Herättää ikäviä muistoja 1930-luvulta”

Liittopäivien yleiskeskustelun ohessa myös Saksan sisäisen tiedustelun BfV:n päällikkö Hans-Georg Maassen joutui vastaamaan syytöksiin, että hän on lausunnoillaan pelannut äärioikeiston pussiin Chemnitzin taannoisten mellakoiden jälkipuinnissa.

Maassen epäili aiemmin syyskuussa, ettei laajalle levinnyt video ulkomaalaiselta näyttävien henkilöiden jahtaamisesta Chemnitzin kaupungissa ole aito. Maassen sanoi Bild-lehden haastattelussa, ettei BfV ole löytänyt todisteita verkossa kiertäneen videon aitoudesta.

– On perusteltua syytä uskoa, että tämä on tietoista väärän tiedon levittämistä, mahdollisesti yleisön huomion kiinnittämiseksi pois Chemnitzissä tehdystä surmasta, Maassen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?