Ulkomaat

Mannen-vuoresta lohkesi taas iso pala Norjassa – alueelle annettu punainen varoitus

Julkaistu:

Norja
Samaisen vuoren edustalta evakuoitiin myös viime syksynä ihmisiä romahdusvaaran takia.
Norjassa oltiin viime vuoden lokakuussa varpaillaan, kun Mannen-vuoresta oli irtoamasta kilometrin pitkä siivu. Alueelta evakuoitiin 11 ihmistä, mutta vuori ei romahtanutkaan.

Vähän matkan päässä Norjan länsirannikolla olevasta Molden kaupungista sijaitseva vuori on ollut romahdusvaaran takia jatkuvassa tarkkailussa vuodesta 2009. ”Vaaravyöhykkeellä” asuvia ihmisiä evakuoitiin romahdusvaaran takia ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Lue lisää: Vuori Norjassa uhkaa sortua – kilometrin kivimassa lähdössä uudestaan liikkeelle

Norjalaislehti VG uutisoi perjantaina, että alueella on nyt rytissyt. Lehden mukaan vuoresta lohkesi torstaina 15 x 20 metrin kokoinen pala. Mannen on jatkanut sortumistaan perjantain aikana.

– Vuoresta on lohjennut pari tuhatta kuutiota, arvioi johtava geologi Lars Harald Blikra lehdelle, jonka mukaan lohkeamat vaikuttavat koko vuoreen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blikra sanoo VG:lle uskovansa, että romahdukset johtuvat vuoren alaosassa olevasta paineesta. Geologin mukaan jo yhdeksän vuotta tarkkailussa ollut vuori on myös herkkä sateille. Norjalaislehden mukaan sademäärät alueella ovat olleet viimeisen vuorokauden ajan pienempiä kuin ennustettiin. Varoitus pysyy kuitenkin korkeimmalla, eli punaisella tasolla, sanoo Blikra.
Rauman kunnan alueella Romsdalenissa sijaitsevan vuoren huippu kohoaa yli 1 200 metrin korkeuteen merenpinnasta. Pahimmasta romahdusvaarasta kärsivän osan vuoresta on on arvioitu olevan kooltaan 120 000–180 000 kuutiometriä.

– On mahdollista, että tilanne jatkuu kuten nyt, eli tulee pieniä ja keskikokoisia maanvyöryjä. Emme kuitenkaan voi sulkea pois isoa romahdusta, arvioi toinen geologi Einar Anda.

VG:n haastattelemat lähiseutujen asukkaat ovat kyllästyneet tilanteeseen, joka on jatkunut jo vuosia. Kaksi lehden Åndalsnesissa jututtamaa miestä sanovat, että asia nousee isoksi puheenaiheeksi paikallisten keskuudessa ainoastaan silloin, kun vaaran on luokiteltu nousevan.

– Saa nähdä, kestääkö puoli tuntia vai sata vuotta, Geir-niminen mies puuskahti lehdelle viitaten mahdolliseen isoon romahdukseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt