Ulkomaat

IS SEURASI HETKI HETKELTÄ: Jo 50 kuollut taifuuni Mangkhutin uhrina – hurrikaani Florencen nostamia tulvia pelätään

Julkaistu: , Päivitetty:

Valtavat hirmumyrskyt raivoavat Yhdysvaltojen ja Filippiinien rannikoilla. Ilta-Sanomat seuraa tapahtumia.
Hurrikaani Florence iskeytyi Yhdysvaltoihin Pohjois-Carolinan osavaltion rannikolle varhain perjantaina paikallista aikaa. Myrsky on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi, mutta sen mukanaan tuomien rankkasateiden pelätään aiheuttavan mittavia tulvia ja tuhoja.

Florencen ensimmäiset uhrit Yhdysvalloissa olivat nainen ja lapsi, jotka kuolivat puun kaaduttua talon päälle Wilmingtonissa.

Myöhemmin perjantaina supertaifuuni Mangkhut iski Filippiineille. Filippiineillä Mangkhut-taifuunin alle jäi noin viisi miljoonaa ihmistä. Filippiineiltä myrsky jatkaa matkaansa tiheään asutulle Kiinan kaakkoisrannikolle.
  • Videolta voit katsoa IS:n videoraportin Wilmingtonista hurrikaanin jälkeen.
Lue lisää: Hurrikaani vyöryy kohti rannikkoa, IS:n toimittaja Pohjois-Carolinassa: ”Mereltä tulee aavemaisen kuuma henkäys”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Mangkhut-taifuunin tiellä yli 4 miljoonaa ihmistä Filippiineillä – vuoden 2013 Haiyan-katastrofin pelätään toistuvan

Ilta-Sanomat seurasi tässä artikkelissa tilannetta hetki hetkeltä.

Päätapahtumat

Mangkhutin uhrien määrä Filippiineillä jo liki 50

Mangkhut-taifuunissa jo 25 kuollutta – lähestyy Hongkongia

IS Wilmingtonissa: Vettä sataa kaatamalla, kaupunki pimeänä

Hetki hetkeltä seuranta päättyy

Ilta-Sanomat päättää Florence ja Mangkhut-myrskyjen hetki hetkeltä seurannan yön ajaksi. Ilta-Sanomat jatkaa myrskypäivityksiä erillisissä artikkeleissa verkkosivuilla osoitteessa is.fi.

Florence tappanut ainakin 15

Vaarallinen hurrikaani Florence eteni sunnuntaina Pohjois-Carolinan osavaltiossa trooppiseksi matalapaineeksi hiipuneena. Reutersin mukaan Yhdysvaltain itärannikolle perjantaina rantautuneen Florencen aiheuttamien, vahvistettujen kuolemantapausten määrä oli sunnuntai-iltana Suomen aikaa 15.

Vaikka myrsky on heikentynyt, sen mukanaan tuomat, voimakkaat rankkasateet jatkuvat edelleen.

Lue lisää tästä.

NBC: Florencen uhreja jo 14

NBC:n mukaan hurrikaanista voimakkaaksi matalapaineeksi hiipunut myrsky on vaatinut ainakin neljätoista kuolonuhria viime päivien aikana.

- Hurrikaaneja luokitellaan tuulen voimakkuuden perusteella, mutta tulvavesi on se, joka aiheuttaa eniten kuolonuhreja, Pelastustoimivirasto Feman johtaja Brock Long sanoi CBS Newsille.

Florence levittää tulvia ja tuhoa vielä päivien ajan

Voimakkaaksi matalapaineeksi hiipunut Florence mateli sunnuntaina yli Yhdysvaltojen Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioiden. Se toi mukanaan lisää rajuja sateita ja paisutti jo tulvivia jokiuomia entisestään. Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Florence tuo pahimmillaan jopa metrin verran sateita. Pohjois-Carolinan senaattori Thom Tillis sanoi Fox Newsin haastattelussa, että tuhot ovat suuremmat kuin vuonna 2016 alueelle iskeneen Matthew-hurrikaanin, joka oli rantautuessaan viitoskategorian myrsky.

Pelastustoimivirasto Feman johtaja Brock Long varoitti, että myrskyn tuhot jatkuvat vielä useiden päivien ajan. Vaarana on, että jo ennestään täydet padot murtuvat. Long vetosi alueen asukkaisiin, että he noudattaisivat viranomaisten ohjeita.

– Ihmiset eivät kuuntele varoituksia lähteä kodeistaan tai joutuvat tulvavesien varaan paetessaan kodeistaan. Silloin syntyy kuolonuhreja.

Hongkongissa yli 200 loukkaantunutta

Hirmumyrsky Mangkhut riepotteli Hongkongia perinpohjaisesti pyyhkäistessään kaupungin yli. Myrsky katkoi puita, rikkoi ikkunoita ja tuiversi kaupungin pilvenpiirtäjiä niin rajusti, että asukkaat kertoivat niiden huojuneen selvästi. Tuuli puhalsi puuskissa kovimmillaan yli 60 metriä sekunnissa.

Yli 200 ihmistä loukkaantui.

Lue lisää tästä.

Suomalaisten lomasuunnitelmia uusiksi Hongkongissa

Juha-Matti Vuorisen ja hänen tyttöystävänsä loma­suunnitelmat menivät Hongkongissa uusiksi myrskyn takia. Tuuli on niin kova, että se lennättää mukanaan kaljatölkkejä ja pellinpaloja.

– En suosittelisi kenellekään tällä säällä ulos menemistä, Vuorinen kertoo Ilta-Sanomille.

Myrsky voi aiheuttaa myös vaikeuksia Suomeen paluulle.

Vuorisen mukaan paikallinen lentokenttä on suljettu.

– Meidän pitäisi ehtiä tiistaiksi lautalla Macaoon, josta lentomme takaisin Thaimaahan pitäisi lähteä. En usko, että pääsemme lennollemme, hän sanoo.

Lue lisää tästä.

Mangkhutin uhrien määrä Filippiineillä jo liki 50

Filippiineillä hirmumyrsky Mangkhutin vaatimien uhrien määrä on noussut 49:ään, kertovat viranomaiset. Valtaosa uhreista on kuollut maanvyörymissä.

Myrskyn kerrotaan tuhonneen muun muassa toista sataa koulua Cagayan maakunnassa, missä tuhot ovat laajimpia. Avustustyöntekijät eivät ole vieläkään päässet kaikille tuhoalueille.

Myrsky eteni Filippiineiltä Hongkongiin, mistä se jatkaa edelleen kohti Etelä-Kiinaa.

STT

Suomen pääkonsuli joutui myrskyn keskelle

Hirmumyrsky Mangkhut on tuonut mukanaan rankkasateita ja kovia tuulia Hongkongiin. Suomen pääkonsuli Johanna Karanko kertoi STT:lle, että hänenkin asuntoonsa tihkuu vettä vuotavista ikkunoista.

Mangkhutin myrskykeskus on jo ohittanut Hongkongin, mutta veden ennakoidaan nousevan aina iltaviiteen saakka paikallista aikaa. Hongkongista myrsky jatkaa Etelä-Kiinaan ja sieltä edelleen myöhemmin viikolla Vietnamiin.

– Hongkongin saarien kalastajakylissä myrskyn tuhot voivat olla pahoja, koska siellä asutaan paljon paalujen varaan rakennetuissa taloissa. Monet eivät ehkä ole halunneet jättää omaisuuttaan ja lähteä myrskyevakkoon, Karanko sanoo.

Lue lisää tästä.

Suomalaiset jumissa Kiinan Shenzhenissä

Filippiinejä koetellut supertaifuuni Manghutin tuulet puhaltavat myös Kiinassa.

Suomalainen Markku Niinimaa, 52, ja hänen tyttärensä Jessica, 15, matkustivat Kiinaan Shenzhenin kaupunkiin tapaamaan Niinimaan ystävää. He joutuivat yllättäen keskelle myrskyä.

Markku ja Jessica odottivat myrskyn laantumista vuokratalossa. Sähköt olivat poikki ja vesi valui valtoimenaan sisälle. Hän arvelee, että kotimatka viivästyy, koska joukkoliikenne on lamaantunut.

Lue lisää tästä.

Kirkon Ulkomaanapu lähettää 50 000 euroa Mangkhutin uhreille

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa Mangkhut-taifuunista kärsineiden ihmisten auttamiseen välittömästi. 

Tiedotteessa mainitaan, että apu toimitetaan Filippiineille yhdessä Kirkon Ulkomaanavun paikan päällä toimivan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, National Council of Churches in the Philippines (NCCP) kanssa.

Apua on pyydetty välttämättömiin perustarvikkeisiin kuten ruokaan, hygieniapakkauksiin, huopiin ja suojiin.  

– Kirkon Ulkomaanavun asiantuntijat seuraavat tilannetta tiiviisti. Olemme valmiudessa lähettämään tarvittaessa asiantuntija-apua tuhoalueille tukemaan paikallista kumppaniamme, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö, Eija Alajarva kommentoi.

Autoilijoita kehotetaan välttämään koko Pohjois-Carolinaa

Yhdysvalloissa Florence-myrskyn odotetaan nostavan lähipäivinä edelleen pahoja tulvia, kerto STT. Uutiskanava CNN:n mukaan viranomaiset varoittavat, että tähänastiset tulvat ovat vasta alkua.

Lauantain aikana Florence heikkeni trooppiseksi myrskyksi edetessään Carolinan rannikolta sisämaahan. CNN:n mukaan myrsky on vaatinut ainakin yksitoista kuolonuhria.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi, että myrskyn loppuun mennessä osissa Pohjois-Carolinaa on satanut jopa yli 1000 milliä eli yli metrin verran vettä. Monin paikoin vettä tulee ennusteiden mukaan lähes 400 milliä.

Pohjois-Carolinaa kohti pohjoisesta saapuvia autoilijoita on kehotettu kiertämään koko osavaltio, jottei ihmisiä jäisi alueelle jumiin. Etelä- ja Pohjois-Carolinassa lähes 800000 asiakasta on ilman sähköä. Pelastusviranomaiset ovat hakeneet turvaan ihmisiä, jotka ovat jääneet koteihinsa tulvaveden saartamiksi. Tulvasuojiin on paennut liki 21000 ihmistä.

Osa asukkaista yritti palata lauantaina takaisin koteihinsa, tarkoituksenaan raivata teille kaatuneita puita omatoimisesti moottorisahalla. Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper varoitti, että kaikki osavaltion tiet ovat vaarassa joutua tulvavesien alle.

Mangkhut-taifuunissa jo 25 kuollutta – lähestyy Hongkongia

Ilta-Sanomat jatkaa Mangkhut- ja Florence-myrskyjen vaikutusten seurantaa.

Filippiinejä ravistelleessa Mangkhut-taifuunissa on kuollut toistaiseksi 25 ihmistä, kertoo STT. Viranomaiset vahvistivat kasvaneen uhriluvun sunnuntaina.

Mangkhut etenee Filippiinien moukaroinnin jälkeen kohti Kiinaa. Sen odotetaan heikkenevän hieman matkalla, mutta se on edelleen vaarallinen.

Taifuunin odotetaan rantautuvan Hongkongiin sunnuntain aikana.

Hetki hetkeltä seuranta päättyy

Ilta-Sanomat päättää Florence ja Mangkhut-myrskyjen hetki hetkeltä seurannan yön ajaksi. Ilta-Sanomat jatkaa myrskypäivityksiä erillisissä artikkeleissa verkkosivuilla osoitteessa is.fi.

MM-kouluratsastuksen vapaaohjelma jäi kisaamatta sään takia

MM-kouluratsastuksen vapaaohjelmaa ei järjestetä lainkaan, ilmoittivat MM-järjestäjät Yhdysvaltain Tryonissa Pohjois-Carolinassa lauantaina. STT uutisoi, että kilpailu siirrettiin ensin sunnuntailta maanantaille, mutta lopulta järjestäjät joutuivat perumaan koko kisan. Syynä ovat hankalat sääolot, hurrikaani Florencen vaikutuksesta.

– Tämä ei ollut helppo päätös. Olemme tutkineet kaikki vaihtoehdot, yrittäneet siirtää hevosten paluulentoja ja myös vaihtoehdon siirtää kilpailu sisätiloihin, mutta logistiikka ei vaan toimi, kertoi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Michael Stone.

– Vallitseva säätila ei vaan anna meille muita mahdollisuuksia. Hevosten hyvinvointi on tärkein asia kilpailuja järjestettäessä ja hevosia ei voi lennättää kotiin kilpailupäivänä, joten vapaaohjelma pitää peruuttaa.

Donald Trumpin on määrä käydä tuhoalueella myöhemmin

Valkoinen talo on ilmoittanut, että presidentti Donald Trump vierailee tuhoalueella ensi viikolla, kun on varmistettu, ettei presidentin vierailu ei häiritse pelastustöitä.

New Bernissä tuhansia taloja vaurioitunut

Pahimmat tulvat Florencen jäljiltä on toistaiseksi koettu New Bernin kaupungissa Pohjois-Carolinassa, jossa joki tulvi yli äyräidensä, enimmillään kolmen metrin korkeuteen. Pormestari Dana Outlawn mukaan ainakin 4 200 asuintaloa on vaurioitunut. Outlaw varoitti asukkaita olemaan kahlaamatta ulos kaduille, koska pudonneet sähköjohdot aiheuttavat hengenvaaran.

Kuvernööri varoittaa tulvista Yhdysvalloissa

Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper on varoittanut kotinsa jättäneitä ihmisiä olemaan vielä palaamatta takaisin.

– Vesi nousee nopeasti kaikkialla, myös paikoissa joissa yleensä ei ole tulvia. Myrskystä purkautuu eeppisiä määriä vettä, puhutaan jaloista (30 cm) eikä tuumista (2,5 cm), Cooper varoitteli.

Cooperin mukaan Florencen tiedetään tähän mennessä vaatineen viisi kuolonuhria.

IS Wilmingtonissa: Vettä sataa kaatamalla, kaupunki pimeänä

Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa Wilmingtonissa paikalla olevan Ilta-Sanomien Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Johannes Kotkavirran mukaan vettä sataa kaupungissa edelleen aivan kaatamalla ja tuulet ovat kovia. Juuri rankkasateiden ja tulvien pelätään aiheuttavan suurimmat tuhot Florencen vaikutusalueella.

Sähköt ovat laajalti poikki ja kaupunki on pimeänä.

– Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto. Ulkona ei ole saanut liikkua iltayhdeksän ja aamuseitsemän välisenä aikana.

Kotkavirta kuvailee tunnelman kaupungissa olevan ankea, kun sähköt ovat poikki, ulkona on vaikeaa liikkua ja ihmisten ruokavarannot ovat vähissä.

Lue lisää tästä.

Finnair perui lentoja

Finnair perui lauantaina molemmat lentonsa Helsingistä Hongkongiin, jonka läheltä hirmumyrskyn ennustetaan kulkevan sunnuntaina.

Ylen mukaan myös Finnairin sunnuntain paluulennot Hongkongista Helsinkiin ja Hongkongista Bangkokin kautta Helsinkiin on peruttu. Mahdollisista lisäperuutuksista kerrotaan sunnuntaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt