Ulkomaat

IS SEURASI HETKI HETKELTÄ: Jo 50 kuollut taifuuni Mangkhutin uhrina – hurrikaani Florencen nostamia tulvia pelätään

Julkaistu: , Päivitetty:

Valtavat hirmumyrskyt raivoavat Yhdysvaltojen ja Filippiinien rannikoilla. Ilta-Sanomat seuraa tapahtumia.
Hurrikaani Florence iskeytyi Yhdysvaltoihin Pohjois-Carolinan osavaltion rannikolle varhain perjantaina paikallista aikaa. Myrsky on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi, mutta sen mukanaan tuomien rankkasateiden pelätään aiheuttavan mittavia tulvia ja tuhoja.

Florencen ensimmäiset uhrit Yhdysvalloissa olivat nainen ja lapsi, jotka kuolivat puun kaaduttua talon päälle Wilmingtonissa.

Myöhemmin perjantaina supertaifuuni Mangkhut iski Filippiineille. Filippiineillä Mangkhut-taifuunin alle jäi noin viisi miljoonaa ihmistä. Filippiineiltä myrsky jatkaa matkaansa tiheään asutulle Kiinan kaakkoisrannikolle.
  • Videolta voit katsoa IS:n videoraportin Wilmingtonista hurrikaanin jälkeen.
Lue lisää: Hurrikaani vyöryy kohti rannikkoa, IS:n toimittaja Pohjois-Carolinassa: ”Mereltä tulee aavemaisen kuuma henkäys”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Mangkhut-taifuunin tiellä yli 4 miljoonaa ihmistä Filippiineillä – vuoden 2013 Haiyan-katastrofin pelätään toistuvan

Ilta-Sanomat seurasi tässä artikkelissa tilannetta hetki hetkeltä.

Päätapahtumat

Mangkhutin uhrien määrä Filippiineillä jo liki 50

Mangkhut-taifuunissa jo 25 kuollutta – lähestyy Hongkongia

IS Wilmingtonissa: Vettä sataa kaatamalla, kaupunki pimeänä

Mangkhut tappanut ainakin 14 Filippiineillä

Florence vaarallisin vaihe vasta käynnistynyt – video näyttää tulvan voiman

Näytä lisää(9 kpl)

Hetki hetkeltä seuranta päättyy

Ilta-Sanomat päättää Florence ja Mangkhut-myrskyjen hetki hetkeltä seurannan yön ajaksi. Ilta-Sanomat jatkaa myrskypäivityksiä erillisissä artikkeleissa verkkosivuilla osoitteessa is.fi.

Florence tappanut ainakin 15

Vaarallinen hurrikaani Florence eteni sunnuntaina Pohjois-Carolinan osavaltiossa trooppiseksi matalapaineeksi hiipuneena. Reutersin mukaan Yhdysvaltain itärannikolle perjantaina rantautuneen Florencen aiheuttamien, vahvistettujen kuolemantapausten määrä oli sunnuntai-iltana Suomen aikaa 15.

Vaikka myrsky on heikentynyt, sen mukanaan tuomat, voimakkaat rankkasateet jatkuvat edelleen.

Lue lisää tästä.

NBC: Florencen uhreja jo 14

NBC:n mukaan hurrikaanista voimakkaaksi matalapaineeksi hiipunut myrsky on vaatinut ainakin neljätoista kuolonuhria viime päivien aikana.

- Hurrikaaneja luokitellaan tuulen voimakkuuden perusteella, mutta tulvavesi on se, joka aiheuttaa eniten kuolonuhreja, Pelastustoimivirasto Feman johtaja Brock Long sanoi CBS Newsille.

Florence levittää tulvia ja tuhoa vielä päivien ajan

Voimakkaaksi matalapaineeksi hiipunut Florence mateli sunnuntaina yli Yhdysvaltojen Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioiden. Se toi mukanaan lisää rajuja sateita ja paisutti jo tulvivia jokiuomia entisestään. Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Florence tuo pahimmillaan jopa metrin verran sateita. Pohjois-Carolinan senaattori Thom Tillis sanoi Fox Newsin haastattelussa, että tuhot ovat suuremmat kuin vuonna 2016 alueelle iskeneen Matthew-hurrikaanin, joka oli rantautuessaan viitoskategorian myrsky.

Pelastustoimivirasto Feman johtaja Brock Long varoitti, että myrskyn tuhot jatkuvat vielä useiden päivien ajan. Vaarana on, että jo ennestään täydet padot murtuvat. Long vetosi alueen asukkaisiin, että he noudattaisivat viranomaisten ohjeita.

– Ihmiset eivät kuuntele varoituksia lähteä kodeistaan tai joutuvat tulvavesien varaan paetessaan kodeistaan. Silloin syntyy kuolonuhreja.

Hongkongissa yli 200 loukkaantunutta

Hirmumyrsky Mangkhut riepotteli Hongkongia perinpohjaisesti pyyhkäistessään kaupungin yli. Myrsky katkoi puita, rikkoi ikkunoita ja tuiversi kaupungin pilvenpiirtäjiä niin rajusti, että asukkaat kertoivat niiden huojuneen selvästi. Tuuli puhalsi puuskissa kovimmillaan yli 60 metriä sekunnissa.

Yli 200 ihmistä loukkaantui.

Lue lisää tästä.

Suomalaisten lomasuunnitelmia uusiksi Hongkongissa

Juha-Matti Vuorisen ja hänen tyttöystävänsä loma­suunnitelmat menivät Hongkongissa uusiksi myrskyn takia. Tuuli on niin kova, että se lennättää mukanaan kaljatölkkejä ja pellinpaloja.

– En suosittelisi kenellekään tällä säällä ulos menemistä, Vuorinen kertoo Ilta-Sanomille.

Myrsky voi aiheuttaa myös vaikeuksia Suomeen paluulle.

Vuorisen mukaan paikallinen lentokenttä on suljettu.

– Meidän pitäisi ehtiä tiistaiksi lautalla Macaoon, josta lentomme takaisin Thaimaahan pitäisi lähteä. En usko, että pääsemme lennollemme, hän sanoo.

Lue lisää tästä.

Mangkhutin uhrien määrä Filippiineillä jo liki 50

Filippiineillä hirmumyrsky Mangkhutin vaatimien uhrien määrä on noussut 49:ään, kertovat viranomaiset. Valtaosa uhreista on kuollut maanvyörymissä.

Myrskyn kerrotaan tuhonneen muun muassa toista sataa koulua Cagayan maakunnassa, missä tuhot ovat laajimpia. Avustustyöntekijät eivät ole vieläkään päässet kaikille tuhoalueille.

Myrsky eteni Filippiineiltä Hongkongiin, mistä se jatkaa edelleen kohti Etelä-Kiinaa.

STT

Suomen pääkonsuli joutui myrskyn keskelle

Hirmumyrsky Mangkhut on tuonut mukanaan rankkasateita ja kovia tuulia Hongkongiin. Suomen pääkonsuli Johanna Karanko kertoi STT:lle, että hänenkin asuntoonsa tihkuu vettä vuotavista ikkunoista.

Mangkhutin myrskykeskus on jo ohittanut Hongkongin, mutta veden ennakoidaan nousevan aina iltaviiteen saakka paikallista aikaa. Hongkongista myrsky jatkaa Etelä-Kiinaan ja sieltä edelleen myöhemmin viikolla Vietnamiin.

– Hongkongin saarien kalastajakylissä myrskyn tuhot voivat olla pahoja, koska siellä asutaan paljon paalujen varaan rakennetuissa taloissa. Monet eivät ehkä ole halunneet jättää omaisuuttaan ja lähteä myrskyevakkoon, Karanko sanoo.

Lue lisää tästä.

Suomalaiset jumissa Kiinan Shenzhenissä

Filippiinejä koetellut supertaifuuni Manghutin tuulet puhaltavat myös Kiinassa.

Suomalainen Markku Niinimaa, 52, ja hänen tyttärensä Jessica, 15, matkustivat Kiinaan Shenzhenin kaupunkiin tapaamaan Niinimaan ystävää. He joutuivat yllättäen keskelle myrskyä.

Markku ja Jessica odottivat myrskyn laantumista vuokratalossa. Sähköt olivat poikki ja vesi valui valtoimenaan sisälle. Hän arvelee, että kotimatka viivästyy, koska joukkoliikenne on lamaantunut.

Lue lisää tästä.

Kirkon Ulkomaanapu lähettää 50 000 euroa Mangkhutin uhreille

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa Mangkhut-taifuunista kärsineiden ihmisten auttamiseen välittömästi. 

Tiedotteessa mainitaan, että apu toimitetaan Filippiineille yhdessä Kirkon Ulkomaanavun paikan päällä toimivan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, National Council of Churches in the Philippines (NCCP) kanssa.

Apua on pyydetty välttämättömiin perustarvikkeisiin kuten ruokaan, hygieniapakkauksiin, huopiin ja suojiin.  

– Kirkon Ulkomaanavun asiantuntijat seuraavat tilannetta tiiviisti. Olemme valmiudessa lähettämään tarvittaessa asiantuntija-apua tuhoalueille tukemaan paikallista kumppaniamme, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö, Eija Alajarva kommentoi.

Autoilijoita kehotetaan välttämään koko Pohjois-Carolinaa

Yhdysvalloissa Florence-myrskyn odotetaan nostavan lähipäivinä edelleen pahoja tulvia, kerto STT. Uutiskanava CNN:n mukaan viranomaiset varoittavat, että tähänastiset tulvat ovat vasta alkua.

Lauantain aikana Florence heikkeni trooppiseksi myrskyksi edetessään Carolinan rannikolta sisämaahan. CNN:n mukaan myrsky on vaatinut ainakin yksitoista kuolonuhria.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi, että myrskyn loppuun mennessä osissa Pohjois-Carolinaa on satanut jopa yli 1000 milliä eli yli metrin verran vettä. Monin paikoin vettä tulee ennusteiden mukaan lähes 400 milliä.

Pohjois-Carolinaa kohti pohjoisesta saapuvia autoilijoita on kehotettu kiertämään koko osavaltio, jottei ihmisiä jäisi alueelle jumiin. Etelä- ja Pohjois-Carolinassa lähes 800000 asiakasta on ilman sähköä. Pelastusviranomaiset ovat hakeneet turvaan ihmisiä, jotka ovat jääneet koteihinsa tulvaveden saartamiksi. Tulvasuojiin on paennut liki 21000 ihmistä.

Osa asukkaista yritti palata lauantaina takaisin koteihinsa, tarkoituksenaan raivata teille kaatuneita puita omatoimisesti moottorisahalla. Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper varoitti, että kaikki osavaltion tiet ovat vaarassa joutua tulvavesien alle.

Mangkhut-taifuunissa jo 25 kuollutta – lähestyy Hongkongia

Ilta-Sanomat jatkaa Mangkhut- ja Florence-myrskyjen vaikutusten seurantaa.

Filippiinejä ravistelleessa Mangkhut-taifuunissa on kuollut toistaiseksi 25 ihmistä, kertoo STT. Viranomaiset vahvistivat kasvaneen uhriluvun sunnuntaina.

Mangkhut etenee Filippiinien moukaroinnin jälkeen kohti Kiinaa. Sen odotetaan heikkenevän hieman matkalla, mutta se on edelleen vaarallinen.

Taifuunin odotetaan rantautuvan Hongkongiin sunnuntain aikana.

Hetki hetkeltä seuranta päättyy

Ilta-Sanomat päättää Florence ja Mangkhut-myrskyjen hetki hetkeltä seurannan yön ajaksi. Ilta-Sanomat jatkaa myrskypäivityksiä erillisissä artikkeleissa verkkosivuilla osoitteessa is.fi.

MM-kouluratsastuksen vapaaohjelma jäi kisaamatta sään takia

MM-kouluratsastuksen vapaaohjelmaa ei järjestetä lainkaan, ilmoittivat MM-järjestäjät Yhdysvaltain Tryonissa Pohjois-Carolinassa lauantaina. STT uutisoi, että kilpailu siirrettiin ensin sunnuntailta maanantaille, mutta lopulta järjestäjät joutuivat perumaan koko kisan. Syynä ovat hankalat sääolot, hurrikaani Florencen vaikutuksesta.

– Tämä ei ollut helppo päätös. Olemme tutkineet kaikki vaihtoehdot, yrittäneet siirtää hevosten paluulentoja ja myös vaihtoehdon siirtää kilpailu sisätiloihin, mutta logistiikka ei vaan toimi, kertoi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Michael Stone.

– Vallitseva säätila ei vaan anna meille muita mahdollisuuksia. Hevosten hyvinvointi on tärkein asia kilpailuja järjestettäessä ja hevosia ei voi lennättää kotiin kilpailupäivänä, joten vapaaohjelma pitää peruuttaa.

Donald Trumpin on määrä käydä tuhoalueella myöhemmin

Valkoinen talo on ilmoittanut, että presidentti Donald Trump vierailee tuhoalueella ensi viikolla, kun on varmistettu, ettei presidentin vierailu ei häiritse pelastustöitä.

New Bernissä tuhansia taloja vaurioitunut

Pahimmat tulvat Florencen jäljiltä on toistaiseksi koettu New Bernin kaupungissa Pohjois-Carolinassa, jossa joki tulvi yli äyräidensä, enimmillään kolmen metrin korkeuteen. Pormestari Dana Outlawn mukaan ainakin 4 200 asuintaloa on vaurioitunut. Outlaw varoitti asukkaita olemaan kahlaamatta ulos kaduille, koska pudonneet sähköjohdot aiheuttavat hengenvaaran.

Kuvernööri varoittaa tulvista Yhdysvalloissa

Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper on varoittanut kotinsa jättäneitä ihmisiä olemaan vielä palaamatta takaisin.

– Vesi nousee nopeasti kaikkialla, myös paikoissa joissa yleensä ei ole tulvia. Myrskystä purkautuu eeppisiä määriä vettä, puhutaan jaloista (30 cm) eikä tuumista (2,5 cm), Cooper varoitteli.

Cooperin mukaan Florencen tiedetään tähän mennessä vaatineen viisi kuolonuhria.

IS Wilmingtonissa: Vettä sataa kaatamalla, kaupunki pimeänä

Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa Wilmingtonissa paikalla olevan Ilta-Sanomien Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Johannes Kotkavirran mukaan vettä sataa kaupungissa edelleen aivan kaatamalla ja tuulet ovat kovia. Juuri rankkasateiden ja tulvien pelätään aiheuttavan suurimmat tuhot Florencen vaikutusalueella.

Sähköt ovat laajalti poikki ja kaupunki on pimeänä.

– Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto. Ulkona ei ole saanut liikkua iltayhdeksän ja aamuseitsemän välisenä aikana.

Kotkavirta kuvailee tunnelman kaupungissa olevan ankea, kun sähköt ovat poikki, ulkona on vaikeaa liikkua ja ihmisten ruokavarannot ovat vähissä.

Lue lisää tästä.

Finnair perui lentoja

Finnair perui lauantaina molemmat lentonsa Helsingistä Hongkongiin, jonka läheltä hirmumyrskyn ennustetaan kulkevan sunnuntaina.

Ylen mukaan myös Finnairin sunnuntain paluulennot Hongkongista Helsinkiin ja Hongkongista Bangkokin kautta Helsinkiin on peruttu. Mahdollisista lisäperuutuksista kerrotaan sunnuntaina.

Suomalaisten ei tiedetä loukkaantuneen taifuunin jäljiltä

Suomen ulkoministeriön tietoon ei ole toistaiseksi tullut hätään joutuneita suomalaisia, kertoi Suomen Malesian-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Teemu Laakkonen.

– Tähän osattiin varautua Filippiineillä melko hyvin: viranomaisten, armeijan, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten yhteispeli näyttää toimineen, Laakkonen kertoi STT:lle sähköpostitse.

Manilan lähellä Caintassa Rizalin maakunnassa asuva suomalainen Jarmo Varjotie kertoi STT:lle, että varsinaisia tuulituhoja ei tullut, mutta runsaat sateet toivat paikoitellen mukanaan tulvia.

–Täällä Manilan seudulla ei ollut evakuointeja. Marikina-joessa vedenpinta nousi hälytysrajoille, ja sen takia viranomaiset seurasivat tilannetta ja harkitsivat evakuointia. Muuten ohjeina annettiin, että varastossa kannattaa pitää säilykeruokia, juomavettä, kynttilöitä tai taskulamppu. Tarpeetonta ulkona liikkumista piti myös välttää, Varjotie kertoi Messengerin välityksellä.

Varjotien mukaan Luzonin saaren pohjoisosissa, johon taifuuni pahimmin iski, evakuointeja oli.

Mangkhut jatkaa matkaansa vielä tänään Filippiineiltä kohti Etelä-Kiinaa. Ennusteiden mukaan sen reitille osuisivat muun muassa tärkeät teollisuuskaupungit Guangzhou ja Shenzhen.Kiinasta myrskyn matka jatkunee kohti Pohjois-Vietnamia.Filippiinejä koettelee joka vuosi parisenkymmentä myrskyä, joissa kuolee satoja ihmisiä.

Florencen tuhovoima ilmenee hyvin avaruudesta

Florence-myrskyn tuhovoima ja mittakaava käyvät ilmi kansainväliseltä avaruusasemalta otetuista kuvista yli 350 kilometrin korkeudelta maan pinnasta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Florencen halkaisija on noin 560 kilometriä ja se liikkuu parhaillaan noin seitsemän kilometrin tuntinopeutta länsilounaaseen. Myrskyn keskus sijaitsee itäisen Etelä-Californian päällä.Florencen odotetaan lähipäivien aikana kääntyvän kohti pohjoista.

Lue lisää täältä.

Mangkhut aiheutti merkittäviä tuhoja Filippiineillä

Paikallisten keskuudessa nimellä Ompong kulkeva taifuuni rantautui Filippiinien pääsaarelle Luzonille hieman yli puolenyön jälkeen. Myrsky on sortanut rakennuksia, aiheuttanut maanvyörymiä ja nostanut vedenpinnan tasoa muun muassa joissa.

Oheisesta artikkelista voit katsoa, millaista tuhoa taifuuni aiheutti.

Mangkhut tappanut ainakin 14 Filippiineillä

Alustavien arvioiden mukaan Filippiineillä riehunut Mangkhut-hirmumyrsky ei ole aiheuttanut Filippiineillä pelättyä täystuhoa. Pahinta jälkeä Mangkhut teki Luzonin saarella maan pohjoisosassa, jonne se iski aamuyöllä paikallista aikaa.Toistaiseksi myrskyn tiedetään vaatineen 14 ihmisen hengen, kirjoittaa BBC.

Mangkhutin tuulet ärjyivät vielä Filippiineillä vajaan 50 metrin sekuntivauhtia, ja puuskissa tuulen nopeus nousi yli 70 metriin sekunnissa. Maan yli matkatessaan Mangkhutin tuulennopeudet laskivat sen verran, ettei hirmumyrskyä enää kategorisoitu supertaifuuniksi.

Florence heikkenee, vettä sataa edelleen kaatamalla

Yhdysvalloissa Florence-myrsky on heikkenemässä, mutta viranomaiset varoittavat myrskyn vanavedessään tuomien sateiden aiheuttavan erittäin pahoja tulvia.

–Florence heikkenee hitaasti sisämaassa Etelä-Carolinan itäosan yllä, mutta se aiheuttaa katastrofaalisia tulvia Pohjois- ja Etelä-Carolinassa, sanottiin Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen (NHC) tiedotteessa.

Liki 800 000 ihmistä Pohjois-Carolinassa on ilman sähköä myrskyn jäljiltä. Myrskysuojissa ympäri osavaltiota on liki 21000 ihmistä.

–Tulevina viikkoina vesi joissamme tulee nousemaan, ja tulvat tulevat pahenemaan, sanoi Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper. Hänen mukaansa vettä tulee näin rankasti "kerran tuhannessa vuodessa".

Hurrikaanikeskuksen mukaan vettä voi paikoin tulla jopa metrin verran. Tämän lisäksi joillekin alueille on annettu tornadovaroitus.

Florence saapui Carolinan rannikolle ykköskategorian myrskynä viisiportaisella asteikolla, minkä jälkeen se heikkeni hirmumyrskystä trooppiseksi myrskyksi.

STT

2 kuollut maanvyörymässä Filippiineillä

Filippiinien poliisi kertoo, että supertaifuuni Manghutin uhrina on kuollut kaksi ihmistä. Kyseessä ovat ensimmäiset poliisin vahvistamat kuolonuhrit.

Kaksi naista kuoli myrskyä seuranneessa maanvyörymässä Baguion kaupungissa. Naisten ruumiit löydettiin sortuneen mäenrinteen juurelta mudan ja kivimurskan joukosta, uutisoi AFP.

AFP: Hirmumyrsky Mangkhut vaatinut ensimmäisen kuolonuhrin

Uutistoimisto AFP:n mukaan Filippiinejä riepotteleva Mangkhut on vaatinut tiettävästi jo ainakin yhden kuolonuhrin, kun nainen pyyhkiytyi meren mukaan.

Mangkhut on voimakkain taifuuni, joka Filippiinejä on riepotellut viiteen vuoteen - tuulen nopeus yli 200 km / tunnissa

Supertaifuuni Mangkhut on tämän vuoden voimakkain myrsky. Tuulen nopeus on noussut jopa 205 kilometriin tunnissa ja rajuimmat puuskatuulet ovat yltyneet jopa 285 kilometriin tunnissa.

Kuvatoimisto EPA:n mukaan Mangkhut on voimakkain myrsky Filippiineillä viimeiseen viiteen vuoteen. Se rantautui puoli kahden jälkeen yöllä paikallista aikaa maan koillisosaan, Gagayan provinssiin.

Florence vaarallisin vaihe vasta käynnistynyt – video näyttää tulvan voiman

Florencen vaarallisin vaihe on vasta käynnistynyt. Wilmingtonissa oleva Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta näyttää videolla tulvan voiman.

Mangkhut teki tuhoa filippiiniläiskaupungissa – "Lähes kaikki rakennukset täällä ovat vahingoittuneet"

Voimakas Mangkhut-taifuuni raivoaa parhaillaan Filippiineillä. Uutistoimisto Reutersin mukaan mahdollisista henkilövahingoista ei ole vielä tietoa.

– Lähes kaikki rakennukset täällä ovat vahingoittuneet, tuuli puhalsi katot mukanaan, Cagayanin provinssissa sijaitsevan Tuguegaraon kaupungin virkamies Rogelio Sending kertoo.

– Sähkönjakelua ei ole... myös tietoliikenneyhteydet ovat nurin. Olemme saaneet tietoa, että paljon puita ja sähköpylväitä on kaatunut ja ne tukkivat teitä. Se tekee raivausoperaatioista todella vaikeita.

Mies ja kissanpentu pelastuivat tulvan keskeltä

Robert Simmons Jr. ja pieni kissanpentu pelastuivat tulvan keskeltä perjantaina New Bernissä. Alueelle on satanut valtavasti vettä, ja satoja ihmisiä on jouduttu pelastamaan turvaan.

Reuters: Florencen jäljiltä viisi kuolonuhria

Uutistoimisto Reutersin mukaan Florence on vaatinut Etelä- ja Pohjois-Carolinassa ainakin viisi kuolonuhria.

Äiti ja vauva kuolivat Wilmingtonissa, kun puu kaatui heidän kotitalonsa päälle. Lapsen isä loukkaantui, ja hänet vietiin sairaalaan.

Penderin piirikunnassa nainen kuoli sydänkohtaukseen. Ensihoitajat eivät päässeet välittömästi hänen luokseen myrskytuhojen takia.

Kaksi henkilöä puolestaan kuoli Lenoirin piirikunnassa. 78-vuotias mies sai tappavan sähköiskun yrittäessään yhdistää jatkojohtoja, ja kovat tuulet kaatoivat toisen miehen kohtalokkaasti, kun tämä oli tarkastamassa metsästyskoiriensa kuntoa.

Myrskytuulet aiheuttavat tuhoa Filippiineillä

Filippiineiltä leviää maailmalle kuvia, joissa näkyy, kuinka myrskytuulet murjovat rakennuksia Cagayanin alueella.

NHL-seura Carolina Hurricanes: "Aktivoimme resurssimme"

NHL-seura Carolina Hurricanesin GM Don Waddell on julkaissut tiedotteen Florence-hurrikaaniin liittyen.

”Katsomme murtuneina kuvia Florence-hurrikaanin aiheuttamista tuhoista. Organisaationa Hurricanes on aina tuntenut erityistä vastuuta auttaa niitä, joita trooppisten myrskyjen hävitys koskettaa, Katrinasta ja Sandystä Harveyyn ja Matthewiin. Kun Florence on mennyt ohi, aktivoimme resurssimme tunnistaaksemme alueet, missä voimme parhaiten auttaa naapureitamme pääsemään takaisin jaloilleen ja uudelleenrakennusvaiheeseen”, hän toteaa.

”Sillä aikaa pidämme ystävämme Wilmingtonissa, New Bernissä ja kaikilla Florencen kohdalle sattuvilla alueilla ajatuksissamme ja rukouksissamme.”

Evakkoon lähteminen on niin kallista, ettei kaikilla ole varaa siihen

Guardian-lehti kertoo verkkosivuillaan niistä itärannikon asukkaista, jotka jäivät koteihinsa vaarasta huolimatta. Lue lisää täältä.

Florence jätti omakotitalon vessaan karmeat jäljet

Hurrikaani Florencen tuhovoiman sai kokea esimerkiksi wilmingtonilainen omakotitalon omistaja. Kaatunut puu jätti talon wc-tiloihin jäljet, joiden siivoamisessa voi kestää aikansa. Lue lisää täältä.

Florence heikentyi trooppiseksi myrskyksi – toistaiseksi ainakin neljä kuollut

Yhdysvaltojen itärannikolle iskenyt hurrikaani Florence on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi mutta on silti edelleen vaarallinen.

Toistaiseksi ainakin neljä ihmistä on kuollut Florencen vuoksi. Myrskyn ennustetaan aiheuttavan Pohjois- ja Etelä-Carolinaan erittäin pahoja tulvia ja merenpinnan hengenvaarallista nousua.

Kuolleiden joukossa ovat äiti ja vauva, joiden kodin päälle kaatui puu.

STT

NHC: Florence heikkenemässä trooppiseksi myrskyksi

Kansallinen hurrikaanikeskus NHC on uutistoimisto Reutersin mukaan arvioinut, että ykksökategorian hurrikaani Florence voi heikentyä jo perjantai-iltana paikallista aikaa trooppiseksi myrskyksi. NHC:n arvion mukaan myrskyn odotetaan heikkenevän merkittävästi viikonlopun aikana.

Myrsky liikkuu NHC:n mukaan tällä hetkellä Etelä-Carolinan Myrtle Beachin koillispuolella, noin 45 kilometrin päässä.

EPA varoittaa likaisista tulvavesistä

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA kehottaa Twitter-tilillään välttämään kosketuksiin joutumista tulvaveden kanssa, koska se voi olla saastunutta ja sisältää vaarallisia aineita. Kädet kehotetaan pesemään usein saippualla varsinkin ennen syömistä ja juomista.

New Bernin pikkukaupunki tulvii

New York Timesin mukaan tulvien saartamista kodeista on pelastettu New Bernin kaupungissa noin 300 ihmistä ja apua odottaa vielä ainakin 40 ihmistä.

Kaupunki julkaisi Twitterissä kuvia, joissa Florencen jälki näkyy.

Mediassa liikkuu tietoja myös kolmannesta kuolonuhrista

CBS:n tietojen mukaan hurrikaani Florencen yhteydessä yrittäessään kytkeä generaattoria pistorasiaan Lenoirin piirikunnassa Pohjois-Carolinassa. CBS sai tiedon kolmannesta kuolonuhrista Pohjois-Carolinan kuvernöörin Roy Cooperin toimistosta.

Sky News puolestaan kertoo, että Pohjois-Carolinan osavaltiossa on kuollut myös sydänkohtauksen saanut nainen. Viranomaisten mukaan ensihoitajat eivät päässeet ajoissa naisen luo myrskyn takia.

Poliisi on toistaiseksi vahvistanut kahden ihmisen kuolleen hurrikaanissa. Äiti ja lapsi saivat surmansa, kun puu kaatui heidän kotinsa päälle.

Trump vierailee myrskyalueilla ensi viikolla

Sky News kertoo, että Valkoisen talon mukaan presidentti Donald Trumpin on määrä vierailla myrskyalueilla ensi viikolla, kunhan on varmistettu, ettei matka häiritse pelastus- tai jälleenrakennustöitä.

ISS julkaisi videon Florencesta

Kansainvälinen avaruusasema ISS twiittasi perjantaina avaruudesta käsin kuvattua videokuvaa hurrikaani Florencesta.

Florence vaati kaksi kuolonuhria

Wilmingtonin poliisi kertoo Twitterissä, että Florence on vienyt kahden ihmisen hengen. Äiti ja lapsi kuolivat, kun puu kaatui heidän kotinsa päälle.

Perheen isä loukkaantui.

Suomalainen Minna: Sormet ristissä, mutta positiivisella mielellä

– Tuuli on todella kova ja tulee puuskittain. Kun myrskyn etenemistä seuraa kartalta, se näkyy tavallaan nauhoina. Aina kun nauha osuu kohdalle, sadetta tulee aivan vaakasuorassa, Etelä-Carolinassa asuva Minna French kertoo.

– Pahin on edessä, mutta näillä näkymin meille ei ole luvassa mitään suurta uhkaa. Sormet ristissä, mutta positiivisella mielellä tässä naapureiden kanssa ollaan, French kuvailee.

Lue lisää täältä.

Mangkhut puhaltaa 205 km/h

Myrskytuuli puhaltaa Filippiineillä 205 kilometrin tuntinopeudella. Meteorologien mukaan tuuli tuskin enää yltyy, mutta myrsky voi silti olla ”erittäin tuhoisa”.  

Vuoden 2013 Haiyan-taifuuni jätti jälkeensä tuhansia kuolleita. Silloin tuuli puhalsi jopa 240 km/h.

Mangkhutin pelätään nostattavan rannikolle jopa kuusimetrisiä aaltoja.

”Ylimääräiset” pelastustiimit ovat valmiudessa siltä varalta, että ensimmäisenä liikkeelle lähtevät joutuvat itse hankaluuksiin.

Supertaifuuni saavutti Filippiinien pohjoisrannikon

Supertaifuuni Mangkhut on rantautunut Filippiinien pohjoisosiin. Paikallinen meteorologian laitos mittasi rannikolla tuulia, jotka puhalsivat 56 metriä sekunnissa. Taifuuni toi mukanaan myös kovia sateita.

Taifuuni rantautui Baggaossa varhain aamulla ennen kahta paikallista aikaa.

Suomen Ilmatieteen laitokselta arvioitiin STT:lle aiemmin perjantaina, että taifuuni olisi voimakkaimmillaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Lauantaiaamuna taifuuni voisi olla jo heikkenemään päin.

Mangkhut iskeytyy Filippiineille

Sääpalvelun mukaan taifuuni Mangkhut on juuri saapunut Filippiineille.

Filippiineillä satoja suomalaisia

Suomalaiset ovat tehneet Filippiineille 114 matkustusilmoitusta, mutta alueella olevien suomalaisten määrä on tätä suurempi, sanoo kriisi- ja avustustiimin vastuuvirkamies Hanna-Liisa Peltoniemi ulkoministeriöstä.

Filippiineillä on 400–500 suomalaista, Suomen Malesian-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Teemu Laakkonen arvioi aiemmin perjantaina STT:lle. 

Lue lisää täältä.

"Kun tämä on ohi, juon pullon viskiä"

Florence on kaatanut puita Wilmingtonissa. Yksi niistä lensi Kevin DiLoreton katon läpi.

– Kaikki nauravat sille, että myrsky alennettiin ykkösluokkaan. En ole koskaan nähnyt näin suuria tuhoja puustossa, DiLoreto sanoo Reutersille.

– Kun tämä on ohi, juon pullon viskiä ja otan kahden päivän nokoset. Mutta nyt kävelen naapurustossa tarkistamassa, että naapureilla on kaikki hyvin, koska ei kukaan pääse tänne.

Florencen on arvioitu vaikuttavan kaikkiaan 10 miljoonan ihmisen elämään.  

Viisi miljoonaa myrskyn reitillä Filippiineillä

Filippiineillä Mangkhut-taifuunin alle odotetaan jäävän noin viisi miljoonaa ihmistä. Filippiineiltä myrsky jatkaa matkaansa tiheään asutulle Kiinan kaakkoisrannikolle.

Pahin on mennyt ohi Wilmingtonissa

IS:n Johannes Kotkavirta raportoi Wilmingtonista Pohjois-Carolinasta kello 18 Suomen aikaa. Sade on lakannut, ilma on kirkastumassa. Sähköt ovat poikki. Edelleen tuulee. Näkyi on kadulla kuin zombie-elokuvasta: ketää ei ole missään. Katso raportti alla olevalta videolta.

Filippiineillä annettiin neljännen tason myrskyvaroitus

Filippiineillä on annettu neljännen tason myrskyvaroitus Mangkhut-taifuunin vuoksi. Samantasoinen varoitus annettiin marraskuussa 2013, kun yli 7000 ihmistä kuoli tai katosi Haiyan-myrskyn yhteydessä.

Halkaisijaltaan noin 900 kilometrin kokoisen Mangkhutin odotetaan saapuvan Filippiinien pohjoisosiin varhain lauantaiaamuna.  

Kaikki eivät suostu lähtemään: "Olen hankkinut olutta ja videopelejä"

Kaikki eivät ole totelleet evakuointikäskyjä.

– Tilapäissuojiin ei saa viedä koiria, rakennusmies, Canelo-koiran isäntä Antonio Ramirez perustelee AFP:lle.  

Kirvesmies Tony Albrigt odotti myrskyn saapumista terassillaan.

– Olen rakentanut tämän talon itse. En ole huolissani koska tiedän, että se on jykevää tekoa. Olen vaihtanut paristot laitteisiini ja hankkinut olutta ja videopelejä, Albrigt kuvasi valmistelujaan.

Wilmingtoniin jäävät jonottivat aamulla jäätä automaatista. Reilun seitsemän kilon pakkauksen sai kahdella taalalla.

Minulla ei ole generaattoria. Olen oppinut pitämään jään pesukoneessa, sairaanhoitaja Petra Langston kertoi.

Evakuointimääräyksen saanut 1,7 miljoonaa ihmistä

Tuulet ja sateet voimistuivat Yhdysvaltain itärannikolla jo ennen hurrikaanin rantautumista ja sadat ihmiset jäivät tulvien saartamiksi New Bernin kaupungissa. Paikallinen poliisi kertoi aamulla, että kaupungissa on toistaiseksi pelastettu 150–200 ihmistä, mutta pelastajia odottamassa on vielä ainakin 150 ihmistä.

Tuulten yltyessä viranomaiset ovat vedonneet asukkaisiin, jotta nämä hakeutuisivat turvaan hurrikaanin ennakoidulta reitiltä.

–Tämä myrsky aiheuttaa tuhoa. Tulossa on katastrofaalisia vaikutuksia, sanoi Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper.

Etelä- ja Pohjois-Carolinassa sekä Virginiassa pakollisen tai vapaaehtoisen evakuointimääräyksen on saanut yhteensä noin 1,7 miljoonaa ihmistä.

Vaara jatkuu 24–36 tuntia

Florence saapui Yhdysvaltoihin ykköskategorian myrskynä. Nyt tuuli puhaltaa noin 130 km/h.

Kansallinen hurrikaanikeskus ennustaa myrskyn heikkenevän hiljalleen tämän päivän ja ensi yön aikana sen liikkuessa sisämaahan.

Vaara ei suinkaan ole ohi, sanoo Jeff Byard Yhdysvaltain katastrofivirastosta Femasta AFP:n mukaan. Byardin mukaan rankat sateet, myrskyvuoksi ja tulvat aiheuttavat vakavaa vaaraa vielä 24–36 tuntia.

Supertaifuuni on iskemässä Filippiineille valtavalla voimalla

Samanaikaisesti kun Florence-hurrikaani on rantautunut Pohjois-Carolinaan Yhdysvalloissa, toisella puolella maailmaa Mangkhut-taifuuni on iskemässä Filippiineille valtavalla voimalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle arvioi, että taifuunin tuulten voimakkuus on puuskissa jopa yli 80 metriä sekunnissa.

Näin kova tuuli voi aiheuttaa valtavaa vahinkoa maa-alueilla.

Lue lisää aiheesta tästä.

"Lentävät tavarat voivat olla kuin ohjuksia"

Vettä tulee aika tavalla ja tuulet puhaltavat puuskissa pahimmallaan 50 metriä sekunnissa, Johannes Kotkavirta kertoo Wilmingtonista noin viiden kilometrin päästä rannikosta.

Ulos ei ole menemistä.

– Tavaroita saattaa lentää. Sanotaan, että lentävät tavarat voivat olla kuin ohjuksia.

Kotkavirta: Myrsky on aivan päällä ja sähköt poikki

Florence saapui Wilmingtonin satamakaupunkiin Pohjois-Carolinassa virallisesti klo 7.15 paikallista aikaa.

"Myrsky on juuri tässä päällä", IS:n kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta kertoo paikan päältä Wilmingtonista. Sähköt ovat hotellilla poikki ja nettiyhteys pätkii.

Reutersin mukaan ilman sähköjä on jo yli 400 000 ihmistä. Energiayhtiö Duke Energy arvioi, että sähkölinjojen korjaaminen voi viedä viikkoja.

Yli 20 000 yhtiön työntekijää on valmiudessa aloittamaan korjaustyöt heti, kun olosuhteet sen sallivat.

Hurrikaanikeskus varoittaa "katastrofaalisista" tulvista

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC varoittaa ”katastrofaalisista” tulvista osissa Pohjois- ja Etelä-Carolinaa., Reuters kertoo.

Kahden kolmen päivän aikana odotetaan sateita, jotka vastaavat tavallisesti kahdeksan kuukauden sademäärää.

Rankkojen sateiden pelätään aiheuttavan myös maanvyöryjä Etelä-Carolinan länsiosissa.

Hurrikaani osui rannikolle Wrightsville Beachissa

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan hurrikaani Florencen silmä on saavuttanut Yhdysvaltain rannikon. Se on paikannettu Wrightsville Beachille, joka sijaitsee Wilmingtonin edustalla.

Kotkavirta: Tuulet maltillisia, aavemainen tunnelma

IS:n toimittaja Johannes Kotkavirta raportoi suorassa lähetyksessä Wilmingtonista, että Florence-myrskyn tuulet ovat olleet toistaiseksi varsin maltillisia, vaikka myrsky on jo käytännössä paikan päällä.

Tuuli saattaa välillä tyyntyä lähes kokonaan. Ilmassa lentää kuitenkin oksia ja tavaroita ja paikalla sataa voimakkaasti, minkä vuoksi kaikki pysyttelevät sisällä välttääkseen onnettomuudet. Sähköt ovat poikki koko alueelta.

- Tunnelma on oikeastaan aika aavemainen, Kotkavirta kertoo Wilmingtonista.

Paikallisten asiantuntijoiden mukaan Florence liikkuu poikkeuksellisen hitaasti eteenpäin, minkä vuoksi sademäärä on suuri.

Vesi noussut paikoin jo kolme metriä

Florence-myrskyn tuulet ovat rannikkoa lähestyessä hieman laantuneet. Pahimmin sen arvioidaan koettelevan tiheään asuttua seutua sateiden ja tulvien takia.

Jo nyt Neuse-joen veden pinnan New Bernissä kerrotaan nousseen 10 jalkaa eli kolme metriä. Samaa pelätään noin 150 kilometriä etelämpänä Wilmingtonissa, jonka ohi kulkee Cape Fear -joki.

Mitä tapahtuisi, jos Florence iskisi Suomeen?

Florencen mittakaava on aivan valtava. Jos se tulisi Suomen päälle, se voisi peittää koko maan. Myös tuhovoima olisi aivan valtava. Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi arvioi, että hurrikaani tuhoaisi kaikki Suomen metsät. Katso lisää alla olevalta videolta.

Suora lähetys Wilmingtonista klo 14:n jälkeen

IS:n suora lähetys hurrikaani Florencen saapumisesta Wilmingtoniin Pohjois-Carolinaan alkaa kello 14:n jälkeen.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miten kaupungissa varauduttiin Florencen tuloon.

Myrsky iskee lähelle Wilmingtonia

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrsky oli varhain perjantaina noin 40 kilometrin päässä rannikolla sijaitsevasta Wilmingtonista, jossa myös IS:n toimittaja Johannes Kotkavirta on tällä hetkellä.

Oheiseen satelliittikuvaan on merkitty selvennyksen vuoksi rannikon ääriviivat ja joitakin kaupunkeja. Wilmington on kuvassa näkyvästä Columbian kaupungista suoraan itään rannikolla.

New Bernistä evakuoitu loukkuun jääneitä

Osavaltion viranomaisten mukaan 126:ssa perustetussa tilapäissuojassa on noin 12 000 ihmistä. Evakuointikehotuksesta huolimatta monet ovat jääneet koteihinsa.

Jo puoli metriä vettä taivaalta

Ainakin 300 000 rakennusta on ilman sähköä Weather Channelin mukaan. Onslowin piirikunnassa on raportoitu vahingoista taloille ja teille. Sademäärä on ollut ainakin kahdessa paikassa jo 500 milliä.

Myrskyn silmä pian rannikolla

Hurrikaani Florence on saapunut Pohjois-Carolinan rannikolle ykköskategorian hirmumyrskynä, jonka tuulet puhaltavat noin 150 kilometrin tuntivauhtia. Yhdysvaltain Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan hirmumyrskyn silmän odotetaan iskevän rannikolle viimeistään aamupäivällä paikallista aikaa eli alkuillasta Suomen aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt