Mangkhut-taifuunin tiellä yli 4 miljoonaa ihmistä Filippiineillä – vuoden 2013 Haiyan-katastrofin pelätään toistuvan

Julkaistu:

– Talomme tuhoutui puoliksi jo edellisissä monsuunisateissa, kertoi myrskyille alttiilla alueella asuva nainen CNN:lle.
Filippiinejä uhkaa jälleen hirmumyrsky, joka voi aiheuttaa ilmestyskirjamaista tuhoa ja runnella maan taloutta. Mangkhut-supertaifuuni iskee pian Pohjois-Filippiinien Luzonin saarelle, jolla sijaitsee myös pääkaupunki Manila.

Korkeimpaan viitoskatergoriaan luokitellun Mangkhutin tuulet puhaltavat tällä hetkellä 285 kilometrin tuntinopeudella, puuskissa tuuli on reilusti yli 300 km/h. Se osuu suoraan saaren pohjoisosan rannikolle lauantaina.


Myrskyn reitillä asuu 4,3 miljoonaa ihmistä. Filippiineillä on arvioitu, että yli 800 000 vähävaraista ihmistä on välittömässä vaarassa, sillä heidän heppoisat asumuksensa eivät välttämättä kestä näin rajuja tuulia. Armeija on kutsuttu apuun evakuoinneissa, mutta ne ovat vapaaehtoisia eikä kaikkia kyetä viemään turvaan. Perjantaina kerrottiin 9 000 ihmisen jättäneen kotinsa.


Tuulen lisäksi uhkana ovat myrskyn nostattama aalto ja sateen aiheuttamat tulvat, jotka voivat nostaa veden pintaa metrikaupalla.

– Talomme tuhoutui puoliksi jo edellisissä monsuunisateissa, joten halusin lapsenlapseni turvaan, kertoi Lgazpin kaupunkiin evakuoitu Deleila Pasion CNN:lle

– Olemme todella peloissamme. Taifuuni sanotaan olevan niin vahva ja sateiden niin kovia monsuuniin verrattuna, että emme uskaltaneet jäädä taloon.


Filippiinit on myrskyn silmässä jatkuvasti sadekaudella, sillä maahan lasketaan iskevän vuosittain noin 20 myrskyä. Harva niistä on Mangkhutin kaltainen hirviö, mutta aiemmista sellaisista on karuja kokemuksia.

– Varaudumme pahimpaan. Tunnelma on sellainen, että voimme kohdata myrskyn joka on yhtä paha kuin Haiyan tai Haima, kommentoi avustusjärjestö World Visionin edustaja Lanelyn Carrillo CNN:lle.

Vuonna 2016 Luzonia riepotellut Haima surmasi 19 ihmistä ja tuhosi 14 000 kotia. Haiyan puolestaan on Filippiinien kautta aikain voimakkain myrsky. Se iski maan eteläosiin marraskuussa 2013 ja surmasi peräti 6 300 ihmistä. Tuulet puhalsivat jopa 350 kilometrin tuntivauhdilla. Ruumiita löytyi vielä kuukausien päästä.

Lue lisää: Taifuunista selvinneet kertovat: ”Kuolleita ihmisiä kelluu vedessä ja ihmiset ovat shokissa”


Luzonin saari on maatalousaluetta ja Business Insiderin mukaan se voi runnella pahoin Filippiinien ruokahuoltoa ja kiihdyttää inflaatiota.

Punainen risti on asettanut koko henkilönsä valmiuteen Filippiineillä ja nostanut arviota tuhoista.

– Mangkhutin tuulien ja sateiden ennustetaan aiheuttavan laajaa tuhoa ja vaikutuksia infrastruktuurille, maataloudelle ja ihmisten elannolle 900 kilometriä läpimitaltaan olevalla alueella, järjestön Filippiinien johtaja Richard Gordon sanoi lausunnossaan..

– Pelkäämme, että jopa 10 miljoonaa ihmistä asuu tällä alueella, monet niitä, jotka ovat aiemmin joutuneet lähtemän kodeistaan heinäkuun ja elokuun monsuunisateiden aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt