Twitterissä leviää #ZolotowChallenge – venäläiset nousivat uhmaamaan Putinin luottohenkivartijaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Twitterissä leviää #ZolotowChallenge – venäläiset nousivat uhmaamaan Putinin luottohenkivartijaa

Tavalliset venäläiset puolustavat oppositiojohtaja Aleksei Navalnyitä ja pilkkaavat kenraali Viktor Zolotovia sosiaalisen median ”kaksintaisteluhaasteessa”.

Viktor Zolotovin erikoinen vidovetoomus Aleksei Navalnyille on herättänyt paljon huomiota Venäjällä.

13.9.2018 22:05

Presidentti Vladimir Putinin luottohenkivartijana tunnetun Viktor Zolotovin esittämä ”kaksintaisteluhaaste” oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille pöyristyttää tavallisia venäläisiä.

Venäjän kansalliskaartia nykyisin komentava Zolotov hyökkäsi Navalnyitä vastaan erikoisessa videovetoomuksessa, joka sisältää sekä peiteltyjä että erittäin suoria uhkauksia Venäjän tämän hetken tunnetuinta oppositiojohtajaa kohtaan. Zolotovin mukaan Navalnyin hänestä ja Venäjän kansalliskaartista tekemät korruptiopaljastukset ovat pelkkää parjausta.

Armeijankenraali Zolotov muun muassa haukkuu videollaan Navalnyitä kuolaavaksi koiraksi, joka tarvitsisi sellaisen potkun persuuksilleen, että maksassa asti tuntuu. Lisäksi hän lupaa nuijia Navalnyin mureaksi pihviksi, mikäli tämä ottaa vastaan kaksintaisteluhaasteen ”ringissä, tatamilla tai missä tahansa”.

Twitterissä ja Venäjän omissa sosiaalisen median palveluissa leviää kuitenkin nyt vauhdilla tavallisten venäläisten huumorin varjolla toteutettu vastareaktio, joka on merkitty useimmiten häshtägillä #ZolotowChallenge.

Esimerkiksi menestynyt venäläisuimari Viktor Soldatov on haastanut Zolotovin uimakaksintaisteluun Facebookossa julkaisemallaan videolla. Soldatov aikoo tehdä Zolotovista ”kilohailin tomaatissa” ja mikäli Zolotov kieltäytyy tai häviää uimakisan, häntä voi Soldatovin mukaan kutsua ”mädäksi kalanpoikaseksi”.

Navalnyin johtama korruption vastaisen säätiön juristi Ljubov Sobol ehdottaa puolestaan Zolotoville matemaattista kaksintaistelua, sillä Sobolin mukaan tällä on selvästikin vaikeuksia laskutoimitusten kanssa.

Twitterissä Ilja Fomin tarjoaa omana haasteenaan Zolotoville tulonlähteiden vaihtoa: Fomin saisi Zolotovin miljoonat ja tämä saisi Fominin muutamat tuhannet ruplat ja sitten katsottaisiin, kuka romahtaa ensimmäisenä.

Nimimerkki DK haluaisi haastaa Zolotovin kaksintaisteluun kansainvälisen oikeuden, ihmisoikeuksien ja perustuslain tietämyksestä.

Nimimerkki Skeloid ehdottaa vuorostaan Zolotoville kaksintaistelua keittiössä tai metsässä tai missä tahansa ja lupaa tehdä tästä kunnon risottoa merenelävien kera. Vitali Kolesnikovin julkaisema kaksintaisteluehdotus on puolestaan tyynysota.

Lue lisää: Putinin luottohenkivartija uhkasi Navalnyitä oudolla videolla – paljastaa samalla Navalnyin osuneen arkaan paikkaan

Zolotovin vihaa tihkuva video on herättänyt Venäjällä runsaasti keskustelua, sillä mikäli Navalnyille tämän jälkeen tapahtuisi jotain ikävää, Zolotovia voitaisiin epäillä ainakin yllytyksestä väkivaltaan. Kaiken lisäksi Navalnyi istuu parhaillaan vankilassa eikä voi edes teoriassa puolustautua yhtä Venäjän vaikutusvaltaisinta miestä vastaan.

Zolotovilla on paikka Venäjän turvallisuusneuvostossa ja hänen johtamalleen kansalliskaartille on keskitetty viime vuosina paljon valtaa ja sotilaita. Yleinen käsitys on, että Zolotovin päätehtävänä ei ole niinkään puolustaa tavallista kansaa, vaan pitää kansa nöyränä ja estää mahdollinen värivallankumous ja Putinin syrjäyttäminen.

Navalnyin vaimo Juljia kertoi Twitterissä pitävänsä Zolotovin videota suorana uhkauksena sekä miestään että heidän koko perhettään kohtaan. Hänen mukaansa Zolotov osoittaa videolla olevansa pelkkä häikäilemätön bandiitti, joka hallitsee varmana siitä, että hän itse on kaikkien rangaistusten yläpuolella.

Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov ilmoitti uutistoimisto Interfaxin mukaan, että hän ei pidä Zolotovin videota fyysisenä uhkauksena Navalnyitä kohtaan. Peskov kertoi myös ymmärtävänsä Zolotovin retoriikkaa, koska ”joskus parjausta vastaan on taisteltava keinolla millä hyvänsä”.

Navalnyi on tehnyt useita paljastuksia Zolotovin ja tämän lasten miljoonaomaisuuksista, jotka eivät ole linjassa heidän virallisten palkkojensa kanssa. Lisäksi Navalnyi epäilee, että Venäjän kansalliskaarti ostaa ruokatoimituksia räikeään ylihintaan Kansojen ystävyys -nimiseltä firmalta, jota johtaa Zolotovin entinen alainen Venäjän sisäministeriöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?