Ulkomaat

Suora lähetys juuri nyt: Poliisi tyhjentää metsää puissa asuvista ilmastoaktivisteista Saksassa

Julkaistu:

Hambachin metsää tyhjennetään ruskohiilikaivoksen tieltä isossa poliisioperaatiossa.
Saksassa Kölnin lähellä poliisi on alkanut tyhjentää metsää ilmastoaktivisteista, jotka vastustavat alueen ruskohiilikaivosten laajentamista. Tilannetta seurataan Saksan median suorissa lähetyksissä, sillä alueesta on vuosien mittaan tullut kuuluisa symboli aktivistien puuasumusten ansiosta.
  • Seuraa ISTV:n välittämää Reutersin suoraa lähetystä videolta.
Kymmenet aktivistit ovat rakentaneet tolppien varaan hökkeleitä, joilla halutaan estää maansiirtokoneiden tulo alueelle. Aktivistit vannovat väkivallattoman vastarinnan nimeen, mutta poliisi on saapunut paikalle mellakkavarustuksessa, ja valmiudessa on myös panssaroituja ajoneuvoja ja vesitykkejä. Alueella on ollut aiemmin levottomuuksia.


Metsän tyhjennys alkoi megafonikuulutuksella, jolla metsän asukeille annettiin 30 minuuttia aikaa poistua. He eivät totelleet. Sen jälkeen heitä alettiin hakea alas paikalle tuoduilla nostureilla.

– Lopulta puutalot tehdään käyttökelvottomiksi, luonnehti Kerpenin kaupungin tiedottaja Spiegelin mukaan.


Akuuttia tilannetta perustellaan virallisesti sillä, että asumukset ovat vaarallisia ja kaikkien rakennusmääräysten vastaisia ja kyseessä on laiton aluevaltaus. Todellisena syynä on kuitenkin se, että Saksan energiateollisuus haluaa kaataa metsän ja laajentaa entisestään alueen valtavia avolouhoksia.


Hambacher Forst, Hambachin metsä, on arviolta 12 000 vuotta vanha ikimetsä, josta on vuosikymmenien hakkuiden jälkeen jäljellä enää noin 200 hehtaarin kokoinen läntti keskellä peltoja. Aktivistien mukaan metsä häviää kokonaan kolmessa vuodessa, jos he antavat periksi energiakonserni RWE:lle ja viranomaisille.


Metsään on majoittunut yhteisö, joka korostaa kestävää elämäntapaa ja keskinäistä solidaarisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä on monille koti. Jotkut ovat asuneet täällä kuusi vuotta, sanoi Spiegelin haastattelema, kymmenmetrisen salon päässä keikkunut mies, joka esittäytyi Freddyksi.

Saksalaismedian arvion mukaan metsässä on noin 50–60 puuasumusta. Jotkut aktivistit ovat ilmeisesti kahlehtineet itsensä kiinni puihin.


Hambachin metsän laidalle on rakennettu näköalatasanne, josta on tullut myös suosittu vierailukohde. Tasanteelta voi seurata, kuinka jättiläismäiset kaivoskoneet louhivat maata ja repivät maastoa tavoittaakseen syvyyksissä olevan ruskohiilikerroksen. Kävijä voi kuvitella, kuinka myös Hambachin metsän tilalla joskus tulevaisuudessa on puoli kilometriä syvä kuoppa. Kaivuutöiden lopuksi kuoppa täytetään.

Halpa ruskohiili on Saksan tärkein kotimainen energianlähde. Maan energiantuotanto on nojannut yhä enemmän rusko- ja kivihiilen käyttöön sen jälkeen, kun Saksa teki päätöksen ydinenergiasta luopumisesta. Ilmastollisesti tätä pidetään huolestuttavana kehityksenä.