Vapaapainija Jere Heino, 23, pakeni Florence-hurrikaania: ”Tämän tason hommaa ei ole ollut koskaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vapaapainija Jere Heino, 23, pakeni Florence-hurrikaania: ”Tämän tason hommaa ei ole ollut koskaan”

Julkaistu: 13.9.2018 9:20

Pohjois-Carolinassa liikunnan opettajaksi opiskeleva vapaapainija Jere Heino päätti ottaa kavereidensa kanssa auton alleen ja lähteä hirmumyrskyn tieltä pois kohti Floridaa.

Yliopisto sulki ovensa tiistaina. Kaupoista vesipullot, leipä, banaanit ja säilykkeet olivat alkaneet ehtyä jo muutama päivä sitten. Ennusteissa arvioitiin neljännen kategorian hirmumyrskyksi luokitellun Florencen iskevän suoraan kohti opiskelukaupunki Buies Creekiä Pohjois-Carolinassa. Niinpä lähtöpäätös oli lopulta helppo kolme vuotta Yhdysvalloissa opiskelleelle vapaapainija Jere Heinolle, 23.

– Täällä on ollut aikamoinen hässäkkä viimeiset kolme päivää. Suurimmat ruokakaupat huutavat tyhjyyttään. Lähimmiltä bensa-asemilta bensaa ei löydy mistään. Suurimpaa osaa opiskelijoista on pyydetty poistumaan alueelta, Heino kuvailee.

Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus laski varhain torstaina Suomen aikaa Florecen luokituksen toisen kategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Sen odotetaan silti antavan rannikolle voimakkaan iskun.

Heino, hänen kämppäkaverinsa ja toinen painikaveri pakkasivat autoon tärkeimmät arvotavarat, ottivat pistokkeet pois seinistä ja nostivat television vaakatasoon sängyn päälle. Varhain keskiviikkoaamuna he käänsivät auton nokan kohti Floridaa, Daytona Beachin rantakaupunkia. Alun perin ajatuksena oli ajaa vain Jacksonvilleen asti, mutta siellä kaikki Airbnb-asunnot olivat ehtineet täyttyä.

– Tästä sinne ajaa noin 7,5 tuntia ja Daytonan pitäisi olla myrskystä 2–3 tuntia etelään. Pelasimme varman päälle, ettei tarvitse istua vesisateessa seuraavia päiviä.

Jere Heino, Andrew Morgan ja Alex Rivera lähtivät ajamaan Pohjois-Carolinasta kuuden maissa keskiviikkoaamuna.

Muutama Heinon kaveri päätti jäädä kaupunkiin myrskyn ajaksi. Hän on pyytänyt, että he lähettäisivät videoita ja kuvia sitten, kun myrskynsilmä osuu kohdalle. Heinon tietojen mukaan on täysin varmaa, että hurrikaani tulee viemään kaupungista sähköt. Vedenjakelu vaarantuu ja tulvat uhkaavat.

– Talot eivät ole ihan yhtä vahvasti rakennettuja kuin Suomessa. Moni pelkää, että talosta lähtee katto irti. Saa nähdä, miten tässä käy. Ajattelimme, että otamme hatkat tässä kohtaa.

Jere Heino opiskelee Buies Creekin kaupungissa Pohjois-Carolinassa. Nyt Heino ja hänen kaverinsa suuntaavat pois hurrikaanivaroituksen vuoksi.

Florencen arvioidaan murjovan aluetta päivätolkulla, aluksi torstaina saapuvilla kovilla tuulilla. Niitä seuraavat rankkasateet kestänevät lauantaihin saakka. Viranomaiset ovat varoitelleet massiivisista tulvista, isoista aalloista ja myrskypuuskista sekä hoputtaneet alueella vielä olevia asukkaita lähtemään pikapuoliin evakkoon.

Kauppojen hyllyt tyhjenevät myös lumimyrskyjen aikaan

Jere Heino voitti pronssia kesäkuussa painin alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Alkujaan porilainen Heino on opiskellut liikunnanopettajaksi Campbellin yliopistossa Pohjois-Carolinassa viimeiset kolme vuotta. Aiempina vuosina opiskelukaupunkiin ei ole iskenyt hurrikaaneja, mutta asukkaat ovat tyhjentäneet kauppojen hyllyjä pienempienkin ”luonnonkatastrofien” vuoksi.

– Lumimyrskyn aikaan ihmiset alkavat tosi helposti hamstrata ruokaa ja vettä, koska täällä lumeen ei ole totuttu, eikä autoissa ole talvirenkaita. Lumen vuoksi koulu on suljettu pariksi päiväksi joka talvi. Tämän tason hommaa ei ole varmasti ollut koskaan.

Kun Heino kavereineen lähti keskiviikkoaamuna kaupungista, sää oli pilvinen, kostea ja kuuma. Myrskyn ennustetaan yltyvän torstaiaamusta lähtien.

– Täällä teillä huomaa, että kaikki ovat poispäin menossa. Toivotaan parasta, ettei kämppä lähde pois alta.

Lue lisää: Nämä neljä syytä tekevät hurrikaani Florencesta erittäin vaarallisen

Katso video: Trump puhuu Florence-hurrikaanista