9-vuotias Harper kieltäytyi seisomasta kansallislaulun aikana – suututti poliitikot Australiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

9-vuotias Harper kieltäytyi seisomasta kansallislaulun aikana – suututti poliitikot Australiassa

Queenslandilainen Harper Nielsen perusteli tekoaan sillä, ettei maan kansallislaulu ole kunnioittava Australian alkuperäiskansoja kohtaan.

9-vuotias australialaistyttö Harper Nielsen kieltäytyi nousemasta seisomaan kansallislaulun aikana.­

12.9.2018 18:04

9-vuotias australialaistyttö Harper Nielsen on joutunut kesken maanlaajuista kohua, kun hän kieltäytyi nousemasta seisomaan kansallislaulun aikana.

Asiasta kertoo CNN, jonka mukaan tyttö päätyi ratkaisuunsa, koska on sitä mieltä, ettei Australian kansallislaulussa (Advance Australia Fair) kunnioiteta maan alkuperäiskansoja.

Tyttö kertoo Nine News-kanavalle, että hän kokee erään kansallislaulun säkeistä koskevan vain valkoisia australialaisia.

– Ja kun laulussa sanotaan myös ”olemme nuoria”, se jättää täysin huomiotta alkuperäiskansat, jotka ovat eläneet täällä 50 000 vuotta, queenslandilaistyttö perusteli kantaansa.

– En ole ihminen, joka noudattaa vanhempien ihmisten sääntöjä vain sen takia, että he ovat vanhempia.

Nielsen sai teollaan paikalliset poliitikot ottamaan voimakkaasti kantaa tapaukseen. Tyttöä on vaadittu muun muassa erotettavaksi koulusta. Queenslandin varjo-opetusministeri Jarrod Bleije kutsui tätä twiitissään kakaraksi.

– Vanhempien pitäisi hävetä käytettyään häntä poliittisena pelinappulana. Lopeta typerä protesti ja nouse ja laula ylpeänä kansallislauluasi, Bleije kirjoitti.

– Kieltäytyminen on epäkunnioittavaa maatamme ja veteraanejamme kohtaan. Hänet pitäisi erottaa, jos hän aikoo yhä käyttäytyä kuin kakara.

Bleijen tapaan myös toinen ristiriitaisena persoonana tunnettu senaattori Pauline Hanson syytti tytön vanhempia lapsensa ”aivopesusta” sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan lausunnossa.

Vanhemmat seisovat tyttärensä teon takana

Tapausta kommentoi CNN:n mukaan sydneyläisellä radiokanavalla myös maan entinen pääministeri Tony Abbott. Myös hän ilmaisi olevansa sitä mieltä, että 9-vuotiaan olisi pitänyt noudattaa sääntöjä.

– Seisominen kansallislaulun soidessa on osoitus hyvistä tavoista ja huomaavaisuudesta, Abbott totesi.

9-vuotiaan Harperin isä Mark Nielsen kertoo Nine Newsille tavanneensa tyttärensä koulun rehtorin. Hänen mukaansa mihinkään ratkaisuun ei ole vielä päästy. Vanhemmat ovat hyvin ylpeitä tyttärensä toiminnasta.

– Minusta hän on hyvin rohkea nuori ihminen, joka osoittaa, että voit saavuttaa jotain näyttämällä, että teet jotain sen eteen, mikä on mielestäsi oikein, Mark Nielsen sanoi.

Tytön äiti Yvonne Nielsen yllättyi siitä, miten tiukasti koulussa suhtauduttiin passiiviseen tekoon.

– Olemme yllättyneitä, että tällaiseen tunnutaan suhtautuvan samoin kuin joku toisi veitsen kouluun tai olisi väkivaltainen muita kohtaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?