Ulkomaat

Britannian pahamaineisin vihasaarnaaja kävelee vapauteen – hallitus ei kykene estämään

Julkaistu:

Britannian vankilaministeri Rory Stewart kuvaili Suomessakin vuosia sitten käynyttä saarnaajaa ”aidosti vaaralliseksi henkilöksi”.
Pahamaineinen ääri-islamistinen vihasaarnaaja Anjem Choudary, 51, on vapautumassa vankilasta lokakuussa Britanniassa. Choudary sai syyskuussa 2016 viiden ja puolen vuoden vankeustuomion tuen keräämisestä terroristijärjestö Isisille.

Nyt Choudary on istunut yli puolet tuomiostaan, minkä vuoksi hän on pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen. Asiasta kirjoittavat muun muassa Telegraph, Guardian sekä Evening Standard.


Britannian hallitus myönsi tiistaina, että se on voimaton estämään Choudaryn vapautumisen. Vankiloista vastaava ministeri Rory Stewart sanoi, että vaikka Choudary ei itse rakentelisikaan pommeja, hänellä on ”syvästi haitallinen ja vakautta horjuttava vaikutus” ihmisiin, joihin hän on kontaktissa.

– Hän on aidosti vaarallinen henkilö. Tulemme tarkkailemaan häntä hyvin huolellisesti, Stewart sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Choudary johti kiellettyä terroristiryhmää al-Muhajirounia. Ryhmän seuraajiin kuului muun muassa Khuram Butt, joka oli mukana toteuttamassa Lontoossa kesäkuussa 2017 kahdeksan ihmisen hengen vienyttä terrori-iskua.

Muita Choudaryn tunnettuja seuraajia ovat Michael Adebolajo sekä Michael Adebowale, jotka murhasivat sotilas Lee Rigbyn Lontoossa vuonna 2013. Vankilaan joutumisensa aikoihin Choudary oli yhdistetty kaikkiaan 15 terrorijuoneen, jotka ajoittuvat 20 vuoden aikajaksolle.

Miehellä tiedetään olleen myös yhteyksiä satoihin brittijihadisteihin, jotka ovat matkustaneet Syyriaan sotimaan.


Brittilehtien mukaan Choudaryn vapautuminen on nostanut esille ongelman, joka liittyy propagandarikoksista jaettaviin tuomioihin. Maassa mietitään nyt sitä, onko lainsäädäntö riittävä vihasaarnaajien kurissa pitämiseen.

Choudaryn ja muutaman muun tapauksissa todisteet ovat riittäneet ainoastaan suhteellisen lyhyiin tuomioihin.

Choudary vieraili Suomessa keväällä 2013, jolloin hän saarnasi noin 60 kuulijalle Helsingissä. Tuolloin hän uhosi, että ”islamin lippu tulee vielä nousemaan Suomen eduskunnan ylle" sekä kehotti kuulijoita nousemaan ja seuraamaan hänen viestiään.