Ulkomaat

EU-parlamentti vaatii ankaria kurinpito­toimia Unkaria vastaan

Julkaistu:

EU-parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jonka mukaan Unkari rikkoo EU:n perusarvoja.
Parlamentin päätös on historiallinen, sillä vastaavaa vaatimusta ei ole aiemmin annettuEU-parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jonka mukaan on olemassa selkeä riski, että Unkari rikkoo EU:n perusarvoja.

Parlamentti vaatii neuvostoa käynnistämään artikla 7:n eli kurinpitomenettelyn, joka voi aikanaan johtaa jopa äänioikeuden menettämiseen. Vastaavanlainen menettely on jo käynnissä Puolaa vastaan, mutta se on edennyt hitaasti.

Päätös EU-parlamentissa syntyi äänin 448–197. Läpimenoon tarvittiin vähintään 376 ääntä ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä.

Europarlamentaarikko Judith Sargentinin mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orban on vaarantanut EU:n arvoja hiljentämällä riippumattomia tiedotusvälineitä, vaihtamalla kriittisiä tuomareita ja puuttumalla akateemiseen vapauteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lähellä hallitusta olevat henkilöt ovat rikastuttaneet itseään, ystäviään ja perheenjäseniään unkarilaisten ja eurooppalaisten veronmaksajien kustannuksella, päätöslauselman esittelijänä toiminut Sargentini sanoo.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun parlamentti käyttää oikeuttaan vaatia artikla 7:n aktivoimista.

Puolan osalta artiklan aktivoi viime vuoden joulukuussa EU-komissio.

– On todella tervetullutta, että parlamentin jäsenet päättivät laittaa oikeusvaltion puoluepolitiikan edelle. Nyt on EU-jäsenmaiden ja Eurooppa-neuvoston aika toimia samoin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt