Ulkomaat

Putinin luottohenkivartija uhkasi Navalnyitä oudolla videolla – paljastaa samalla Navalnyin osuneen arkaan paikkaan

Julkaistu:

Venäjän kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov on julkaissut tukahdutettua vihaa tihkuvan videovetoomuksen, jossa hän ilmoittaa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tarvitsevan ”sellaisen potkun, että maksassa tuntuu”.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin pitkäaikaisena ystävänä ja luottohenkivartijana tunnettu maan kansalliskaartin nykyinen johtaja Viktor Zolotov on julkaissut internetissä poikkeuksellisen videovetoomuksen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille.

Video on erikoinen monella tapaa. Zolotov tulee muun muassa paljastaneeksi siinä ensi kertaa Navalnyin tekemien korruptiopaljastusten osuneen arkaan paikkaan Venäjän johdossa. Zolotov käyttää videolla karkeaa ja alatyylistä kieltä ja hän uhkaa Navalnyitä erittäin selväsanaisesti myös fyysisellä väkivallalla.

Video on toisaalta myös ainutlaatuinen tunnustus Navalnyille. Tätä ennen esimerkiksi Putin ei ole koskaan suostunut julkisissa esiintymisissään edes mainitsemaan Navalnyitä etu- ja sukunimellä. Putin on halunnut siten viestittää pitävänsä Navalnyitä niin mitättömänä tekijänä Venäjän politiikassa, ettei tämä ansaitse tulla edes mainituksi. Zolotov sen sijaan toistelee Navalnyin nimeä videolla useita kertoja.

Video on julkaistu myös Youtubessa:Zolotov esiintyy videolla virkaunivormu päällään ja kehottaa Navalnyitä muassa tulemaan kanssaan ”kaksintaisteluun”. Zolotov lupaa myös tehdä Navalnyistä ”mureaksi nuijitun hyvän pihvin”, mikäli tämä jatkaa yhä edelleen Venäjän kansalliskaartia ja Zolotovia kohtaan suunnattuja korruptiosyytöksiään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Te, herra Navalnyi, ette ole koskaan saaneet vastausta. Te mustamaalaatte ja loukkaatte koko ajan kaikkia, mutta kukaan ei sano teille vastaan. Te tunnette varmaankin itsenne ajokoiraksi, joka seuraa jälkiä, tai metsästyskoiraksi, joka hiipii ojassa. Mutta te olette pelkkä opposition mopsi, joka luulee olevansa norsu, vaikka en kyllä ymmärrä miksi, Zolotov ryöpyttää videolla vain vaivoin raivonsa hilliten.

– Te kuolaatte, haukutte ja ulisette kaikille ja yritätte käydä kiinni jonkun lahkeeseen. Ja kun teidät ravistellaan pois, te juoksette eteenpäin ja tartutte seuraavaan lahkeeseen.

Zolotovin mukaan Navalnyi on saanut jatkaa toimintaansa ja korruptiosyytöksiään Venäjän nykyjohtoa vastaan vain siksi, ettei kukaan ole pannut hänelle vastaan.

– Mistä tämä johtuu? Siitä, ettei kukaan ole koskaan antanut teille kunnolla potkua perseelle. Niin, että te tuntisitte sen maksassa asti. Mutta nyt te olette kääntynyt oikean osoitteen puoleen. Haluan sanoa, että te olette levittäneet minusta loukkaavia ja panettelevia väitteitä, Zolotov jatkaa.

Navalnyin johtama korruption vastainen säätiö julkaisi vastikään selvityksen, jonka mukaan Venäjän kansalliskaartin ruokahuollon toimitukset on keskitetty yhdelle firmalle ilman mitään kilpailutusta. Tämä on Navalnyin mukaan johtanut ruokahankintojen kallistumiseen jopa kaksin-kolminkertaisesti ja taustalla on mitä ilmeisimmin korruptiota.

Navalnyi on myös useita kertoja ihmetellyt, miten Zolotov ja hänen lapsensa ovat onnistuneet keräämään kaiken omaisuutensa. Vuonna 2016 Navalnyi arveli Zolotovin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi 663 miljoonaa ruplaa, mikä on nykykurssilla noin 8 miljoonaa euroa, mutta vastikään heikentynyt ruplan vaihtokurssi ei kerro koko totuutta omaisuuden suhteellisesta arvosta. Lisäksi Zolotovilla on käytössään muun muassa neuvostokomissaari Anastas Mikojanille aikanaan kuulunut huvila Moskovan lähellä.

Navalnyi kertoi lisäksi Zolotovin tyttären omistavan 500 neliön asunnon, jonka arvo on 343 miljoonaa ruplaa eli noin 4,3 miljoonaa euroa. Zolotovin pojalla on puolestaan Moskovassa 160 neliön asunto, Sotshissa 188 neliön huvila, Barvihassa 676 neliön talo ja Mustanmeren Gelendzhikissä vielä 958 neliön talo.

Zolotov myöntää videolla olevansa ”todellakin rikas mies”, mutta omien sanojensa mukaan hän on rehellisesti ilmoittanut verottajalle kaiken omaisuutensa. Tämän vuoksi hän varoittaakin, että hän ei aio antaa anteeksi Navalnyille tämän vihjailuja.

– Tiedättekö, että upseereiden parissa ei ole tapana antaa näitä anteeksi noin vain. Vuosisatojen saatossa ketkuja on hakattu naamaan ja kutsuttu kaksintaisteluun. Herra Navalnyi, mikäänhän ei estä meitä palauttamasta edes jotain osaa näistä hienoista traditioista? Kutsun teidät yksinkertaisesti kaksintaisteluun: nyrkkeilykehään, tatamille, minne tahansa, ja lupaan että teen teistä muutamassa minuutissa mureaksi nuijitun hyvän pihvin, Zolotov latelee videolla.

Zolotov julkaisi videonsa tiistaina eli vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Venäjän kansalliskaartin sotilaat olivat osallistuneet eri puolilla mielenosoittajien ”nuijimiseen” tosielämässä pamputtamalla ja pidättämällä muun muassa kymmeniä alaikäisiä mielenosoittajia.

Zolotovin kutsu on erikoinen myös siinä mielessä, että Navalnyi itse istuu tällä hetkellä jälleen kerran vankilassa 30 päivän hallinnollista vankeusrangaistusta, jonne hänet määrättiin hyvissä ajoin ennen viime sunnuntain vaalipäivää ja ennen hänen koolle kutsumiaan eläkeremonttia vastustavia mielenosoituksia.

Näin Navalnyi ei edes teoriassa pääsisi nyt osallistumaan Zolotovin kehottamaan kaksintaisteluun eikä hän ilmeisesti ole vielä edes nähnyt sellissään kenraalin videovetoomusta. Navalnyille toistuvasti annettavat vankilatuomiot kertovat kuitenkin siitä, että Venäjän valtakoneisto on jo ”vastannut Navalnyille”, toisin kuin Zolotov videollaan väittää.

Zolotov syyttää Navalnyitä lisäksi Yhdysvaltain marionetiksi, jolle on hänen mukaansa annettu tehtäväksi kärjistää Venäjän sisäistä tilannetta. Hän nimittää Navalnyitä myös ”sisäisesti mädänneeksi” henkilöksi ja pelkuriksi, jolla ei ole isänmaata ja jolle Venäjän kansa on vaan karjaa.

– En edes puhuisi teille, jos te olisitte vain mies kadulta, mutta sen lisäksi teillä on myös presidenttihaaveita, Zolotov perustelee videonsa alussa vetoomuksensa julkaisemista ja syyttää Navalnyitä oman arvonsa merkityksettömästä korostamisesta.

Vetoomus on nauhoitettu niin, että videon taustalla näkyy Venäjän kansalliskaartin sotilaiden rivistön valokuva. Video on julkaistu Venäjän kansalliskaartin virallisilla sivuilla. Voit katsoa videon venäjäksi tästä linkistä.

Lue lisää: Nettichatti vei vankilaan Venäjällä: Halusiko 17-vuotias Anna syrjäyttää Putinin – vai onko hän FSB:n juonen uhri?

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Joku jätti MD-87 -matkustajakoneen Madridin lentoasemalle – ”aavekoneen” omistajaa etsitään
   Ulkomaat
  3. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
   Ulkomaat
  4. Tunti sitten
  5. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
   Viihde
  6. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
   Ulkomaat
  7. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
   SM-liiga
  8. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
   Viihde
  9. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
   Ulkomaat
  10. 2 tuntia sitten
  11. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
   Kotimaa
  12. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
   Ulkomaat
  13. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
   Politiikka
  14. Näytä lisää