Ulkomaat

Nämä neljä syytä tekevät hurrikaani Florencesta erittäin vaarallisen

Julkaistu:

Yhdysvallat
Saman aikaisesti ajoittuneet harvinaiset olosuhteet kirittävät Yhdysvaltain itärannikkoa lähestyvän hurrikaan erityisen vaaralliseksi.
Torstaina ja perjantaina rannikolle iskevän myrskyn ennustetaan nousevan luokan 4 hurrikaaniksi viiden asteen taulukolla.

Tällä alueella hurrikaanin yltäminen rannikolle saakka on harvinaista.

Keski-Atlantilla muodostuvat voimakkaat myrskyt noudattavat yleensä C-kirjaimen muotoista reittiä. Lähestyessään Pohjois-Amerikan rannikkoa myrsky kohtaa yleensä keskisellä Atlantilla sijaitsevan korkeapaineen alueen Bermudan lähistöllä.

Jos myrsky suuntaa luoteeseen, niin korkeapaineen alueella sen suunta vaihtuu kohti Pohjois-Atlanttia. Mutta Florencen hetkeksi heikentynyt voima yhdessä suihkuvirtauksen kanssa ovat pukanneet hurrikaanin normaalia lännemmäs.Aiemmista 57 myrskystä yksikään Florencen reittiä kulkeneista ei ollut päätynyt Yhdysvaltain itärannikolle vaan suunnanneet kohti pohjoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen merkittävä syy Florencen voimistumiseen on merialueen poikkeuksellisen lämmin pintavesi. Florencen reitillä merivesi on jopa 30-asteista, mikä antaa lisää potkua Florencen voimiin. Pintavedet ovat vuodenaikaan nähden noin 2 astetta normaalia lämpimämpiä.

Lue lisää: Pelottavaa tuholuokkaa 5 hipova Florence-hurrikaani lähestyy Yhdysvaltain itärannikkoa – edessä voi olla täydellinen hävitys


Lue lisää: Trooppisia myrskyjä kehittyy nyt ennätysmäärä yhtä aikaa – ”On energiaa jota täytyy purkaa”

CNN listasi neljä syytä, jotka tekevät Florencen erityisen vaaralliseksi sen saavuttaessa rannikon.

1. Hurrikaanin raju voima

Florencen voimakkuus kasvoi muutamassa tunnissa 2-kategorian hurrikaanista kategoriaan 4. Sen pelätään jopa voimistuvan lähestyessään rannikkoa.

Keskiviikkoaamuna Suomen aikaa Florence oli 1 005 kilometrin päässä Pohjois-Carolinan Cape Fearista. Tuulten maksiminopeudeksi arvioitiin 220 km/h.


2. Vesivalli iskee

Voimakas tuuli ei ole ainoa vaaratekijä vaan myrskyvuoksi, eli vedenpinnan nousu.

– Suurin uhka ihmishengille on myrskyvuoksi. Se voi myös aiheuttaa suurimmat aineelliset tuhot, kertoo Yhdysvaltain katastrofihallinnon FEMAn johtaja Brock Long.

Myrskyvuoksi saattaa olla jopa 6 metriä korkea vesimassa, CNN:n meteorologi Chad Myers varoittaa.

Lue lisää: Hurja suomalaisarvio Florence-hurrikaanista: Meri nousee 4 metriä ja peittää omakotitalot, tuuli puhaltaa lasinsiruja kuin luoteja...


3. Massiiviset tulvat

Vesimassat eivät uhkaa yksin rannikkoa, vaan tulvat valtaavat myös sisämaan. Florencen voima hidastuu merkittävästi sen saapuessa maa-alueiden ylle. Mitä kauemmin hurrikaani ehtii riehua saman alueen yllä, sitä enemmän siitä sataa vettä maahan.

Sademäärien ennustetaan kohoavan joillain alueilla jopa puoleen metriin.

Ongelman vakavuutta lisää se, että Etelä- ja Pohjois-Carolinan osavaltioiden alueella on satanut viime päivinä muutoinkin runsaasti, eikä vettynyt maaperä kykene imemään lisää sadevettä.


4. Alueella ei ole totuttu jättihurrikaaneihin

Viimeisimpien ennusteiden mukaan Florence iskee pohjoisimmaksi itärannikolla, mitä yksikään aiempi neloskategorian hurrikaani koskaan. Näillä alueilla koetaan harvoin kovia hurrikaaneja.

Hurrikaani Hugo riepotteli Etelä-Carolinaa vuonna 1989. Hurrikaani Hazel iski vuonna 1954 Pohjois-Carolinaan.

Hugo-hurrikaanin jälkeen näiden osavaltioiden rannikkoalueiden asukasmäärä on lisääntynyt huomattavasti.

– Myrskyn kohteena olevalla, Etelä-Carolinan Charlestonin ja Pohjois-Carolinan Morehead Cityn välisellä alueella asukasmäärä on kasvanut 25 prosenttia. Useimmat heistä eivät ole kokeneet mitään vastaavaa aiemmin, Myers huomauttaa.

– He eivät ymmärrä, mitä kaikkea vesimassat ja tuulet voivat tehdä asunnoille tai kuinka suojata asunto.


Katso video: Tutkijoiden lentokone lensi myrskyn silmään – tältä näyttää Florencen ytimessä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt