Ulkomaat

Ruotsin porvaripuolueet kutsuvat demarit hallitusneuvotteluihin

Julkaistu:

Ruotsissa porvaripuolueet haluavat kutsua sosiaalidemokraattien puheenjohtajan, pääministeri Stefan Löfvenin neuvotteluihin.
Hallituspeli on Ruotsissa täydessä käynnissä, kun porvaripuolueiden edustajat kutsuvat sosiaalidemokraatit blokkirajat ylittäviin keskusteluihin Dagens Nyheterissä keskiviikkoaamuna julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Niin kutsuttu porvariallianssi haluaa muodostaa Ruotsiin uuden hallituksen ja saada sille tukea sosiaalidemokraateilta.

Aiemmin porvaripuolueet olivat torjuneet sosiaalidemokraattien pääministerin Stefan Löfvenin kutsun keskusteluihin.

Kysymys blokkirajat ylittävästä hallitusvaihtoehdosta on noussut esiin sen jälkeen, kun maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit kasvatti tuntuvasti kannatustaan sunnuntain vaaleissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blokeilla tarkoitetaan sosiaalidemokraattien johtamaa vasemmistoa, jossa ovat mukana vasemmistopuolue ja vihreät. Porvariallianssin puolestaan muodostavat Ruotsissa kokoomus, keskusta, kristilliset ja liberaalit. Perinteisesti jompikumpi blokki on kyennyt muodostamaan hallituksen yksin, mutta vaalitulos on pakottanut ne etsimään uusia vaihtoehtoja.


Sosiaalidemokraatit eivät ole vielä vastanneet porvaripuolueiden tarjoukseen.

Porvaripuolueet ovat ilmoittaneet, että ne pyrkivät kaatamaan Löfvenin nykyhallituksen uusilla valtiopäivillä. Ruotsissa on kuitenkin spekuloitu, että Löfven voi kuitenkin ennen pitkää saada tehtäväkseen uuden hallituksen muodostamisen, jos muut vaihtoehdot kaatuvat.

Porvareiden keskiviikkoinen neuvottelutarjous ei koske ruotsidemokraatteja, joiden kanssa muut puolueet eivät halua olla tekemisissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt