Ulkomaat

”Ihmiset ovat tulleet hulluiksi” – Florence-hurrikaanin reitillä asuva Jaana, 50, kertoo hamstraamisen alkaneen

Julkaistu:

Pohjois-Carolinassa perheineen asuva Jaana Gilbert varautuu Florence-myrskyn rantautumiseen kotonaan.
Yhdysvaltojen itärannikolla valmistaudutaan Florence-hurrikaanin rantautumiseen loppuviikosta myöhään torstaina tai aikaisin perjantaina. Hirmumyrskyn ennustetaan voivan olla voimakkain alueella vuosikymmeniin nähty, ja tuulten ja tulvavesien pelätään aiheuttavan katastrofaalista tuhoa rannikkoseudulla.

Tällä hetkellä Atlantilta lähestyvän myrskyn keskuksen uskotaan osuvan maihin Etelä-Carolinan, Pohjois-Carolinan tai Virginian osavaltioiden kohdilla. Rantautuessaan myrskyn ennustetaan olevan viisiasteisella portaikolla äärimmäisen vaarallinen, nelosluokan hurrikaani.Suomalaistutkijan arvion mukaan myrskyn nostattama tulva-aalto saattaa nostaa meren pintaa rannikolla jopa neljä metriä, aiheuttaen valtavasti tuhoa alueen rakennuksille. Yhdysvaltojen kansallisen hurrikaanikeskuksen arvion mukaan hurrikaaneja seuraavien sateiden määrä voi olla paikoin jopa yli puoli metriä.

Lue myös: Hurja suomalaisarvio Florence-hurrikaanista: Meri nousee 4 metriä ja peittää omakotitalot, tuuli puhaltaa lasinsiruja kuin luoteja...

Tiistain ennusteiden mukaan myrskyn reitti kulkisi Pohjois-Carolinan osavaltion poikki Wilmingtonin kaupungin pohjoispuolelta. Osavaltion kuverööri määräsi jo eilen yli miljoona rannikkoalueiden asukasta evakuoitaviksi syvemmälle sisämaahan. Kaikkiaan kolmen osavaltion alueella noin 1,5 miljoonaa ihmistä on määrätty jättämään kotinsa.


Suoraan myrskyn ennustetulla reitillä Pohjois-Carolinassa asuva suomalainen Jaana Gilbert kertoo Ilta-Sanomille myrskyyn varautuvien ihmisten aloittaneen jo tiistaina ruoan ja muun tarpeellisen hamstraamisen niiden loppumisen varalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ihmiset ovat tulleet hulluiksi, hän kuvailee näkyä kaupoissa, joissa osa tuotteista on jo loppunut kokonaan.

– Hamstraaminen on alkanut. Hyllyt ovat tyhjinä vedestä ja leivästä. Hain itse juuri ruokatilauksen, en suostu menemään itse kauppaan, vaan teen tilauksen netin kautta ja haen sen sitten, Gilbert kuvailee.

Hän kertoo ihmisten varautuneen erityisesti juomapuolen loppumiseen.

– Ostajat kantoivat sieltä hirveitä määriä esimerkiksi limsaa. Myös polttoainetta hamstrataan, osa huoltoasemien mittareista oli jo suljettu.


Gilbert asuu amerikkalaisen miehensä ja 12-vuotiaiden tytärtensä kanssa Salisburyssa, joka sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä rannikosta. Hurrikaanin nostattamista tuulista ei näin syvällä sisämaassa ole enää vaaraa, mutta sitä seuraavat sateet voivat aiheuttaa tulvimista ja tornadot tehdä tuhojaan.

– Myös sähköt voivat mennä poikki jos puita kaatuu.

Välittömän tuhon lisäksi hurrikaanien vaikutus näkyy usein huomattavasti laajemmin sähkökatkoksina, joihin myös Gilbertit ovat varustautuneet bensiinillä toimivalla generaattorilla sekä kaasulla ruoanlaittoa varteen. Pahimmillaan sähkökatkot ja myrskytuhojen korjaaminen voivat viedä päiväkausia.

– Kävimme hakemassa grilliin varakaasupullot sen varalta, että sähköt menevät Gilbert sanoo.


Charlotten kaupungin koillispuolella Rowanin piirikunnassa sijaitsevassa Salisburyssa koulujen sulkemisesta ei vielä tiistaina ollut päätetty. Piirikuntaan julistettiin kuitenkin jo maanantaina hätätila, ja alueen asukkaita kehotettiin varaamaan ruokaa ja juomaa vähintään kolmeksi päiväksi.

Pitkään Yhdysvalloissa asunut Gilbert sanoo tilanteen olevan nyt poikkeuksellinen alueella aiemmin nähtyihin myrskyihin verrattuna.

– Tähän saakka yksikään iso myrsky ei ole tullut suoraan tänne, vaan ne ovat aina nousseet ylös rannikkoa pitkin. Mutta tämä tulee suoraan kohti meidän kaupunkia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt