Ulkomaat

Kohukirja: Trump neuvoi ystäväänsä käymään taistoon syytteitä esittäviä naisia vastaan – ”Sinun täytyy kiistää, kiistää, kiistää”

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentin suhtautuminen naisiin on noussut jälleen tapetille Watergate-toimittaja Bob Woodwardin paljastuskirjan ilmestymisen myötä.
Toimittajalegenda Bob Woodwardin kirja Fear (suomeksi Pelko) tuli myyntiin Yhdysvalloissa tiistaina. Presidentti Donald Trumpin hallintoa ruotiva teos nostatti jo viime viikolla kohun, kun tiedotusvälineet julkaisivat siitä otteita ennakkoon.

Kirjan ilmestymisen jälkeen sen sisällöstä on noussut esiin uusia yksityiskohtia. Twitterissä levisi tiistaina vauhdilla kirjan viimeisestä sivusta otettu kuva, jonka julkaisi Washington Postin toimittaja Carlos Lozada.
Sivulla olevassa tekstipätkässä kuvaillaan Trumpin käymää yksityistä keskustelua, jossa toisena osapuolena oli ”ystävä, joka oli myöntänyt käyttäytyneensä huonosti naisia kohtaan”. Keskustelussa Trump neuvoi, kuinka kyseisenlaisessa tilanteessa tulisi toimia.

Lue myös: Watergate-konkarin Trump-kirja: Yhdysvaltain hallinto on ”hermoromahduksen tilassa” – mitä paljastuksista voi seurata?

– Sinun täytyy kiistää, kiistää, kiistää ja nousta näitä naisia vastaan. Jos myönnät mitään tai otat minkäänlaista vastuuta, olet kuollut. Se oli isoin virhe, jonka teit. Et vastannut tulittamalla tai vain haastamalla heitä, vaan osoitit heikkoutta. Sinun täytyy olla vahva ja aggressiivinen. Sinun täytyy vastustaa kovasti. Sinun täytyy kiistää kaikki, mitä sinusta on sanottu. Älä koskaan myönnä, Trump ohjeisti ystäväänsä kirjan väitteen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöntänyt itse vain kerran

Asiasta uutisoinut Observer muistutti, että kaikkiaan 19 naista on syyttänyt Trumpia seksuaalisesta häirinnästä. Mikäli Trumpin käymä keskustelu on totta, hän vaikuttaisi noudattavan omaa ohjeistustaan.

Lisää aiheesta: Kourituksi joutunut ex-Miss Suomi Ninni Laaksonen muistelee Donald Trumpin kohtaamista – ”Jäi limainen fiilis”

Trump on kiistänyt kaikki itseensä kohdistuneet syytökset ja hyökännyt voimakkaasti niitä esittäneitä naisia vastaan syyttäen heitä valheista. Hän on myöntänyt vastaavanlaisia syytöksiä todeksi vain kerran.


Kyseessä oli vaalikampanjan aikaan esille noussut Access Hollywood -tv-ohjelman kuvauksissa tehty video, jolla Trumpin kuultiin puhuvan naisista kyseenalaiseen sävyyn.

– Olen sanonut ja tehnyt asioita, joita kadun. Tänään julkaistut sanat, jotka olivat yli vuosikymmenen vanhalta videolta, ovat yksi niistä asioista. Sanoin ne. Olin väärässä. Ja pyydän anteeksi, presidenttiehdokas Trump sanoi tuolloin.

Hän on kuitenkin kyseenalaistanut Access Hollywood -nauhan aitouden myöhemmin useaan otteeseen.

”Kuohuttavin paljastus säästetty loppuun”

Trump on myös julkisesti puolustanut avustajiaan sekä merkittävissä asemissa olevia republikaaneja, joita on syytetty naisiin kohdistuvista vääryyksistä. Tällaisia henkilöitä ovat muun muassa kahden ex-vaimonsa pahoinpitelyistä syytetty Valkoisen talon entinen henkilöstösihteeri Rob Porter sekä teini-ikäisten tyttöjen seksuaalisesta ahdistelusta syytetty republikaanipoliitikko Roy Moore.

Woodward vieraili maanantaina CBS-kanavan Late Show -keskusteluohjelmassa, jossa kirjan viimeisen sivun paljastus nousi niin ikään esille. Ohjelman isäntä Stephen Colbert sanoi olevansa sitä mieltä, että kirjan kuohuttavin paljastus saattoikin olla säästetty aivan loppuun.

Lue lisää: Paljastuskirja: Trump pyysi tappamaan Syyrian presidentin – puolustusministeri ei noudattanut käskyä


Twitterissä levinnyt kirjan ote on osa laajempaa osiota, jossa käsitellään Trumpin suhdetta hänen puolisoonsa Melania Trumpiin. Kirjan mukaan Trumpin seurassa matkustavat työntekijät kertoivat panneensa merkille, että avioparin välillä ei näyttänyt olevan vilpitöntä kiintymystä.

– He söivät toisinaan yhdessä illallista ja viettivät myös jonkin verran aikaa yhdessä, mutta he eivät koskaan näyttäneet yhdistäneen elämiään, Woodward kirjoittaa kirjassaan Business Insiderin mukaan.

Trump kuvaili Woodwardin paljastuskirjaa jo viime viikolla ”fiktioksi”. Maanantaina hän kommentoi asiaa uudelleen.

– Woodwardin kirja on vitsi – se on vain yksi uusi hyökkäys minua vastaan kohdistuvassa hyökkäysten sarjassa, käyttäen varmistamattomia ja nimettömiä lähteitä, Trump sanoi AFP:n mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt