Ulkomaat

Suomalainen Minna niskoittelee evakuointimääräystä vastaan Yhdysvaltain itärannikolla: ”Kukaan ei tule pelastamaan”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Suomalainen Minna French asuu miehensä kanssa pienessä 1980-luvun alussa rakennetussa rantamökissä Etelä-Carolinan rannikolla. French ja monet naapurit ovat päättäneet jäädä kotiin kuvernöörin antamasta evakuointimääräyksestä huolimatta.
Vaarallinen Florence-myrsky lähestyy Yhdysvaltain itärannikkoa. Suomalainen Minna French asuu amerikkalaisen aviomiehensä kanssa Etelä-Carolinassa Myrtle Beachin kaupungissa. Pariskunnan pieni 1980-luvun alussa rakennettu talo sijaitsee noin kilometrin päässä rannasta.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka Yhdysvaltain itärannikolla varaudutaan Florence-hurrikaanin rantautumiseen.

Kaupungin kuvernööri antoi maanantaina evakuointimääräyksen alueelle. Maanantaina etelään johtavat päätiet olivat jo tukossa. Suurin osa suuntaa Myrtle Beachilta etelään päin, koska myrskynsilmän ennustetaan iskevän pahiten Pohjois-Carolinaan.

Lue lisää: Hurja suomalaisarvio Florence-hurrikaanista: Meri nousee 4 metriä ja peittää omakotitalot, tuuli puhaltaa lasinsiruja kuin luoteja...

Monet naapurit ovat päättäneet jäädä suomalais-amerikkalaisen pariskunnan tavoin kotiin.

– Evakuointimääräys tarkoittaa sitä, että kukin voi jäädä omalla vastuullaan. Jos talo lähtee ympäriltä, kukaan ei tule pelastamaan. Meidän naapurustossa aika moni on kokenut isoja myrskyjä aikaisemminkin, French kertoo.


Minna on asunut viimeiset 14 vuotta Yhdysvalloissa, mutta ei ole tätä ennen nähnyt yhtä voimakkaita myrskyjä. Hurrikaani Hugo riepotteli Etelä-Carolinaa viimeksi 1989.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Florence-hurrikaanin ennustetaan yltyvän viisiportaisella asteikolla nelosluokan myrskyksi. Tulvien ja rajujen tuulten lisäksi rankkasateet tulevat koettelemaan rannikkoalueita.

Suurin huoli naapurustolla on tulvista, sillä rannikkokaupunki sijaitsee hyvin tasaisella maaperällä.

Lue lisää: Hurrikaani lähestyy Yhdysvaltain itärannikkoa – Raija, 62, pakenee Alabamaan: ”Saa nähdä, onko talo tallella hurrikaanin jälkeen”

Naapurit auttavat toisiaan valmistautumaan

Naapurustossa ihmiset ovat yhdessä alkaneet laittaa talojen ikkunoihin lastulevyjä hurrikaanisuojiksi. Lisäksi puutarhakalusteet ja kaikki ulkoirtaimistot on laitettu sisätiloihin.

– Hirveä paniikki ei ole vielä päällä, koska myrsky iskee vasta torstaina. Ihmiset yleisesti ottaen ovat aika hermostuneita, koska tänne ei ole pitkään aikaan iskenyt noin isoa myrskyä.Tiistai on valjennut alueella kostean kuumassa ja tukalassa säässä. Lämpötila kiikkuu 35 asteen kieppeillä, eikä pieninkään tuulenvire viilennä ilmaa.

Ruokakaupat sulkivat ovensa jo viime yönä. Pariskunta aikoo turvautua myrskyn aikana pakasteisiin, joita he voivat valmistaa grillillä siinäkin tapauksessa, että sähköt menevät poikki. Puhdasta juomavettä ja kahvia heillä on varastossa riittämiin.

– Yleensä sähkökatkos ei kestä kovin montaa päivää. Naapurilla on niin iso generaattori, että siitä riittää sähköä ainakin viikoksi. Sen avulla saamme jääkaapit ja ilmastoinnit pyörimään ainakin osan päivää.


Yöllä iskevä myrsky voi viedä unet

Suomalaisnainen uskoo, että he olisivat lähteneet myrskyn tieltä evakkoon, jos sen olisi ennustettu osuvan suoraan kohti heidän kotiseutuaan Etelä-Carolinassa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että myrskynsilmä osuu reippaasti pohjoisempaan. Lähtöpäätöstä hankaloitti myös se, että pariskunnalla on kotona kaksi omaa kissaa sekä hoidossa naapurin kissa, koira ja papukaija. Harvoissa hotelleissa voi yöpyä lemmikkieläinten kanssa.

Heidän 1980-luvun alussa rakennettu talo kesti aikanaan aluetta riepotelleen Hugo-hurrikaanin. Todennäköisesti myrsky tulee vähintään kaatamaan puita ja aiheuttamaan jonkinlaista tuhoa ympäristöön.

– Se on kuitenkin pientä siihen nähden, että talo pysyy pystyssä. Toivotaan parasta. Meidän talomme on sen verran vanha, että sitä ei ole rakennettu kaikkien nykyisten rakennuslakien mukaan. Odotamme jännityksellä sitä, että pysyykö katto päällä vai ei.

Florencen on ennustettu iskevän rannikolle yöllä. French epäilee, että kovin moni naapurustossa saa myrskyn alla unta.

– Ei siinä auta muu kuin istua sohvan nurkassa ja odotella sisätiloissa. Meillä taskulamppuja ja kaikki patterit ja kännykät ladattu. Sitten varmaan vain pelataan korttia tai luetaan kirjoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt