Ulkomaat

Entisen teatterin kellarista löytyi Rooman valtakunnan aikainen kulta-aarre – ”Tämä on viesti esi-isiltämme”

Entisen teatterin kellarista löytyi Rooman valtakunnan aikainen kulta-aarre – ”Tämä on viesti esi-isiltämme”

Julkaistu:

Italian median mukaan kolikkolöydön arvo saattaa liikkua miljoonissa euroissa.
Italian kulttuuriministeriö kertoi perjantaina, että maan pohjoisosissa Comon kaupungissa sijainneesta vanhasta teatterista on löydetty satoja muinaisen Rooman aikaisia kultakolikoita. Kuvien perusteella erittäin hyvin säilyneet kolikot ovat peräisin 5. vuosisadalta.


Kolikot oli suljettu kivestä tehtyyn uurnaan, joka löytyi Cressoni-teatterin kellarista. CNN:n mukaan myöhemmin myös elokuvia esittänyt teatteri oli toiminnassa vuosina 1807–1997.


Teatteri sijaitsee lähellä Novum Comumin muinaista aukiota, jolta on aiemmin löydetty merkittäviä, Rooman valtakunnan ajoilta peräisin olevia esineitä. Italian median mukaan kolikkolöydön arvo liikkuu mahdollisesti miljoonissa euroissa.


– Me emme vielä täysin kykene ymmärtämään tätä, mutta kyseessä on viesti esi-isiltämme, kommentoi Italian kulttuuriministeri Alberto Bonisoli maanantaina löytöä uutistoimisto Ansan mukaan.


Bonisolin mukaan kolikoihin on painettu kuvia aikakauden keisareista Honoriuksesta, Valentinianus III:sta, Leo I:sta sekä Libius Severuksesta, mikä tarkoittaa sitä, että ne on valmistettu viimeistään vuonna 474 jälkeen ajanlaskun alun.


Bonisoli kertoi myös, että samaan paikkaan on kätketty myös ainakin kaksi muuta vastaavan luokan esinettä, mutta niitä ei ole vielä ehditty kaivaa ylös. Viranomaiset aikovat nyt keskeyttää rakennustyöt teatterin alueella, jotta sitä voitaisiin tutkia tarkemmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt