Ulkomaat

Anas, 22, haavoittui kuvatessaan ilmaiskun jälkiä Syyrian Idlibissä – varoitus: video saattaa järkyttää herkimpiä

Julkaistu:

Syyrian Idlibin provinssissa odotetaan todennäköistä suurhyökkäystä, jonka pelätään johtavan ”21. vuosisadan pahimpaan humanitääriseen katastrofiin”.
Uutiskanava CNN on saanut haltuunsa dramaattisen videon, joka on kuvattu Syyrian Idlibissä, lähellä Khan Sheikhounin kaupunkia viime perjantaina. Videon kuvasi Valkokypärät-järjestön jäsen ja kansalaisjournalisti Anas al-Diab, 22.
 • Al-Diabin kuvaama materiaali on mukana CNN:n koostamalla videolla, joka on nähtävissä sivun yläosassa. Varoitus! Video saattaa järkyttää herkimpiä katsojia.

Kun paikallinen perunalastutehdas tuhoutui perjantaina ilmaiskussa, oli al-Diab tovereineen ensimmäisenä paikalla. Hän keskittyi tuhojen kuvaamiseen kamerallaan.

Yhtäkkiä tapahtui toinen räjähdys, jossa myös hän loukkaantui. Miehen videokamera kuvasi kuitenkin edelleen.

Videolla näkyvät hetken aikaa maassa makaavan al-Diabin vuolaasti verta valuvat jalat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kaverit, kaverit, tulkaa kantamaan minua! En kykene liikkumaan! miehen kuullaan huutavan videolla tovereilleen.

Muut tulevat apuun ja ryhtyvät kantamaan al-Diabia. Jälleen putoaa pommi, joka pakottaa miehet painumaan maahan.

Video loppuu, kun yksi miehistä hälyttää radiopuhelimellaan lisää apua paikalle.


CNN:n mukaan al-Diab selvisi iskusta hengissä ja toipuu nyt vammoistaan sairaalassa.

– He ottavat kohteekseen viattomat siviilit ja yrittävät tappaa meistä niin monta kuin on mahdollista. Kun minua pelastettiin, käskin kavereita pitämään huolen kamerasta, koska siinä on materiaalia, joka voi osoittaa rikollisen syylliseksi ja lähettää hänet kansainväliseen oikeuteen, mies kertoi CNN:lle sairaalavuoteeltaan.

Suurhyökkäystä odotetaan ja pelätään

Turkin rajan tuntumassa sijaitseva Idlibin provinssi on laajin niistä viimeisistä alueista, joita Syyrian hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset vielä hallitsevat. Maailmalla on jo jonkun aikaa odotettu alueelle kohdistuvaa suurhyökkäystä, josta tulisi mahdollisesti loppunäytös Syyrian seitsemänvuotiselle sisällissodalle.


Venäjän ja Iranin tukemat Syyrian hallinnon joukot ovat tehneet alueelle säännöllisesti ilmaiskuja, ja paikalliset ovat ryhtyneet valmistautumaan pelättyyn suurhyökkäyksen muun muassa kyhäämällä muovipusseista kaasunaamareita.

Maanantaina YK:n humanitääristen asioiden apulaispääsihteeri Mark Lowcock varoitti AFP:n mukaan, että Idlibin tilanne saattaa seuraavien kuukausien aikana kärjistyä ”pahimmaksi humanitääriseksi katastrofiksi 21. vuosisadalla”.


Vuodesta 2015 lähtien Idlibin alueelle on kerääntynyt sekalainen joukko hallituksen vastaisia voimia. Siellä tällä hetkellä elävien noin kolmen miljoonan ihmisen joukossa on paitsi maallistuneita kapinallisia, myös islamisteja ja terroristijärjestö al-Qaidaan kytköksissä olevia syyrialaisia jihadisteja ulkomaisine tukijoineen.

Noin puolet Idlibin ihmisistä on YK:n mukaan siirtynyt tai siirretty alueelle muualta Syyriasta. Lowcockin mukaan siviilejä on arviolta 100 jokaista kapinallistaistelijaa kohden, ja suurin osa heistä on naisia ja lapsia.


Turkki vaati Venäjältä ja Iranilta toimia

Todennäköisen suurhyökkäyksen odotetaan johtavan katastrofiin, sillä Syyriassa ei ole enää jäljellä sellaisia kapinallisten hallitsemia alueita, jonne siviilit voitaisiin evakuoida. Lowcockin mukaan YK valmistautuu kuitenkin siihen, että valtava määrä siviilejä pyrkii pakenemaan eri suuntiin hyökkäyksen käynnistyessä.

Reutersin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati tiistaina Venäjää ja Irania pysäyttämään Idlibiä uhkaavan humanitäärisen kriisin etenemisen. Hänen mukaansa hyökkäys aiheuttaisi turvallisuusriskejä myös Turkille ja Euroopalle sekä niiden ulkopuolisille alueille.Iranin ulkoministerin erikoisavustaja Hossein Jaberi Ansari kertoi tiistaina, että Iran jakaa YK:n huolen mahdollisesta katastrofista Idlibissä. Hänen mukaansa maa pyrkii etsimään keinot välttääkseen sen.
Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
  Kotimaa
 3. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
  Kotimaa
 4. Tunti sitten
 5. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
  NBA
 6. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
  Maastohiihto
 7. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
  Kotimaa
 8. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
  Viihde
 9. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
  Tiede
 10. 2 tuntia sitten
 11. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
  Kotimaa
 12. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
  Viihde
 13. Theresa May toisteli tuttuja asioita puheessaan – labour-johtaja turhautui: ”Tilanne muistuttaa päivää murmelina”
  Ulkomaat
 14. Näytä lisää