Ulkomaat

Trooppisia myrskyjä kehittyy nyt ennätysmäärä yhtä aikaa – ”On energiaa jota täytyy purkaa”

Julkaistu:

Seitsemän eri trooppista hirmumyrskyä kehittyy parhaillaan pohjoisella pallonpuoliskolla.
Trooppinen hirmumyrskykausi on täydessä vauhdissa pohjoisella pallonpuoliskolla.

Eri merialueilla kehittyy paraikaa seitsemän trooppista hirmumyrskyä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen pitää tilannetta poikkeuksellisena. Samaa on raportoitu Yhdysvalloissa.

– Seitsemän on iso lukema. Yleensä tähän aikaan saattaa olla kolme, neljä tai jopa viisi myrskyä.

Atlantilla kehittyy parhaillaan kolme myrskyä ja Tyynellä valtamerellä neljä.


Lue lisää: Hurja suomalaisarvio Florence-hurrikaanista: Meri nousee 4 metriä ja peittää omakotitalot, tuuli puhaltaa lasinsiruja kuin luoteja...
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuovinen selvittää, että monella merialueella alkaa tähän aikaan vuodesta trooppinen myrskykausi.

Syyskuu ja lokakuu on Atlantilla trooppisten myrskyjen syntyaikaa. Tyynen meren itäosassa huippujakso ajoittuu elo-syyskuun vaihteeseen.

– Kaikki kaudet ovat tällä hetkellä tapissaan.Tuovinen pohtii, onko lämmin kesä vaikuttanut trooppisten myrskyjen syntyyn.

– Meret ovat lämpimiä kauttaaltaan. Onko jotakin vaikutusta ollut sillä, että pohjoisen pallonpuoliskon kesä on ollut lämmin sekä Euraasiassa että Pohjois-Amerikassa. Siellä on energiaa, jota täytyy purkaa.

Subtrooppiset myrskyt purkavat energiaa kuljettamalla lämpöä ja kosteutta tropiikista kohti pohjoisia leveysasteita.


Tyynen valtameren voimakkain myrsky on Kiinan rannikkoa ja Hongkongia lähestyvä taifuuni Mangkhut. Hurrikaani liikkuu parhaillaan Filippiinien pohjoispuolella.

Hurrikaani on voimistunut nelosluokan hurrikaaniksi.

Hongkongin havaintoasema on varoittanut asukkaita, että hurrikaani voi iskeä parin päivänä aikana. Havaintoasema varoittaa tulvista ja aallokoista. Ihmisiä kehotetaan välttämään rannalla liikkumista. Heitä neuvotaan pitämään ovet ja ikkunat kiinni.

Mangkhutin edellä kohti Vietnamia liikkuu trooppinen myrsky Barijat.

Trooppinen myrsky Olivia puolestaan etenee kohti Havaijia ja sen ennustetaan tuovan saarille runsaasti sateita. Trooppinen myrsky Paul liikkuu poispäin Pohjois-Amerikan rannikosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt