Ulkomaat

Pelottavaa tuholuokkaa 5 hipova Florence-hurrikaani lähestyy Yhdysvaltain itärannikkoa – edessä voi olla täydellinen hävitys

Julkaistu: , Päivitetty:

Hurrikaani tuo mukanaan tulvia ja tuulia.
Florence-hurrikaani lähestyy Yhdysvaltojen itärannikkoa, jossa sen uskotaan iskevän Suomen aikaan perjantaiaamuna Pohjois- ja Etelä-Carolinan alueelle.

Nyt viranomaiset ovat tiedottaneet, että hirmumyrsky voi tänään tiistaina nousta viidenteen ja vaarallisimpaan hurrikaaniluokkaan käytössä olevalla Saffir-Simpsonin asteikolla.

Lue lisää: Miljoonat pakenevat ja varustautuvat Florence-hurrikaanin lähestyessä – myrsky heiluttaa jo osakekursseja

Hurrikaaniviranomaiset kutsuvat myrskyä äärimmäisen vaaralliseksi.

Viidennen luokan myrskyt ovat erittäin harvinaisia. Niitä esiintyy vain noin kolmen vuoden välein hurrikaanialueella. Myrskytuulet puheltavat viitosluokan hurrikaaneissa 70 metriä sekunnissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Florencen tuulennopeus on kaksinkertaistunut maanantaina 13 metristä 27 metriin sekunnissa.

Odotettavissa vedenpaisumus

Hurrikaanikeskus varoittaa hengenvaarallisesta myrskyvuoksesta eli vedenpinnan nousemisesta, hengenvaarallisista tulvista, voimakkaista tuulista ja maininkiaalloista. Vaikutuksen eivät jää rannikolle vaan voivat edetä pitkälle mantereelle.

Sademäärien ennustetaan kohoavan joillain alueilla vuorokaudessa 25–38 millimetriin.

– Kun trooppinen sykloni hidastaa tai jää jonkin alueen ylle useammiksi päiviksi, kuten Florencen on ennustettu tekevän, huomattava ja hengenvaaralliset tulvat ovat lähes varmat, tiedottaa Yhdysvaltojen ilmatieteen laitos.

Suomen ilmatieteen laitoksen mukaan yli 4,5 millimetrin päivittäinen sademäärä tarkoittaa ”runsasta sadetta”.


On poikkeuksellista, että hurrikaani iskee näin pohjoiseen. Ne vaativat muodostuakseen yli 26-asteista merivettä. Florencessa vedenlämpö myrskyn silmässä on noin 30 astetta, ja myrsky saa lämmöstä lisävoimaa.

On yleistä, että hurrikaanien luokitus vaihtelee neljännen ja viidennen luokan välillä. Näin oli muun muassa vuosi sitten Karibialla tuhoa tehneessä Irma-myrskyssä. Irma iski Puerto Ricoon viidennen luokan myrskynä.

Lue lisää: Atlantin hurrikaanikausi alkoi, Puerto Ricossa korjataan vielä viime vuoden tuhoja – ”Tuhat siltaa edelleen korjaamatta”

Hätätila julistettu

Yhdysvaltain historiassa eniten uhreja vaatinut hurrikaani Katrina rantautui kolmannen luokan hurrikaanina Louisianaan tuulten puhaltaessa 56 metriä sekunnissa vuonna 2005.


Nyt Pohjois- ja Etelä-Carolinan sekä Virginian alueelta on evakuoitu jopa puolitoista miljoonaa ihmistä. Osavaltioissa on julistettu hätätila. Viimevuotisen Puerto Ricon katastrofin jälkeen riskejä ei haluta ottaa.

Lue lisää: Florence-myrsky voimistui hurrikaaniksi, iskee USA:n itärannikolle lähipäivinä – ”Tehkää suunnitelmanne nyt”

Suomessa myrskypäiväksi luokitellaan päivä, jolloin tuulennopeus nousee 21 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen hirmumyrskykategoriassa tuulennopeus on 33 metriä sekunnissa, mutta tuulten ei ole mitattu ylittäneen Suomessa tai sen merialueille yli 31 metriä sekunnissa.

Oletko alueella? Ota yhteyttä: uutiset@iltasanomat.fi, WhatsApp +358 40 660 9019 tai täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat