Watergate-konkari: Trump miltei lähetti twiitin, joka olisi sytyttänyt sodan Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välille

rac

Julkaistu:

Toimittaja Bob Woodward puhui huomenna tiistaina ilmestyvästä kirjastaan CBS:n aamuohjelman haastattelussa sunnuntaina.
Yhdysvalloissa nousi viime viikolla kohu Watergate-skandaalia paljastamassa olleen konkaritoimittaja Bob Woodwardin presidentti Donald Trumpin hallintoa koskevasta kirjasta, joka ilmestyy virallisesti tiistaina. Tiedotusvälineissä etukäteen julkaistut otteet maalasivat karua kuvaa hallinnon kaoottisesta tilanteesta, jossa avustajat kamppailevat epävakaan presidentin päähänpistojen kanssa pärjätäkseen.

Sunnuntaina Woodward puhui kirjastaan CBS-kanavan Sunday Morning -ohjelmassa. Haastattelussa Woodward kertoi tämän vuoden alussa syntyneestä vaarallisesta tilanteesta, joka olisi saattanut eskaloitua jopa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliseksi sodaksi.

Woodwardin mukaan Trump suhtautuu pakkomielteisesti siihen, että Yhdysvallat maksaa 3,5 miljardia dollaria vuodessa sotilaallisesta läsnäolostaan Etelä-Koreassa. Hänen kerrotaan ihmetelleen asiaa ja kysyneen asiasta myös puolustusministeri James Mattisilta.

– Teemme näin estääksemme kolmannen maailmasodan syttymisen, Mattisin väitetään vastanneen.

Syksyllä 2017 jännitteet olivat piukalla ja sanasota Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välillä kävi kuumana. Tilanne helpottui hieman myöhemmin Singaporessa järjestetyn huippukokouksen myötä, mutta Woodwardin mukaan ennen sitä oli lähellä, että Trumpin yksittäinen twiitti olisi kääntänyt kehityksen kokonaan toiseen suuntaan.


Woodward kertoi, että Trump oli alkuvuodesta 2018 luonnostellut jo valmiiksi Twitter-päivityksen, jossa hän kertoi Yhdysvaltojen kotiuttavan 28 000 sotilasta perheenjäsenineen Etelä-Koreasta. Twiittiä ei kuitenkaan koskaan ehditty julkaista.

Pohjois-Koreasta samoihin aikoihin kantautuneet tiedustelutiedot kertoivat, että maa tulkitsisi joukkojen vetämisen merkiksi Yhdysvaltojen valmistautumisesta hyökkäykseen. Kyseessä olisi siis käytännössä ollut sodanjulistus Pohjois-Korean näkökulmasta katsottuna.

Woodwardin mukaan Pentagonissa oltiin hälytystilassa Trumpin luonnosteleman twiitin vuoksi. Hän ei avannut haastattelussa tarkemmin sitä, kuinka Trump saatiin lopulta perääntymään twiitin julkaisusta.


Fear-kirjassaan Woodward väittää, että Trumpin talousneuvonantaja Gary Cohn ja lehdistösihteeri Rob Porter olisivat varastaneet Trumpin pöydältä dokumentteja, jotka allekirjoittamalla hän olisi esimerkiksi vetänyt Yhdysvallat pois Etelä-Korean kanssa solmitusta kauppasopimuksesta. Woodwardin mukaan näin tehtiin, koska allekirjoittaminen olisi miesten mukaan ollut vaaraksi Yhdysvalloille.

– Ihmiset, jotka työskentelevät hänelle ovat huolissaan siitä, että hän allekirjoittaa asioita tai antaa määräyksiä, jotka uhkaavat maan tai koko maailman kansallista tai taloudellista turvallisuutta, Woodward sanoi.

Lue lisää: Tällainen on kohukirjassa mainittu paperi, jonka avustaja pihisti Trumpin työpöydältä kaikessa hiljaisuudessa

”Raportointini on pikkutarkkaa ja huolellista”

Trump on kommentoinut Woodwardin kirjaa ”fiktioksi”, ja sen myötä hänen sanavarastoonsa on ilmestynyt ”valeuutisten” rinnalle termi ”valekirja”. Woodward suhtautui kuitenkin tyynesti presidentin häneen itseensä kohdistamaan kritiikkiin, koska kertoi ”kokeneensa tämän ennenkin”.

Kahdeksasta aiemmastakin presidentistä kirjat kirjoittanut Woodward ei tosiaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. 1970-luvulla hän paljasti kollegansa Carl Bernsteinin kanssa presidentti Richard Nixonin eroon johtaneen Watergate-skandaalin.


Toimittaja David Martin kysyi Woodwardilla, mitä hän haluaa vastata Trumpin väitteisiin keksityistä lähteistä ja lausunnoista kirjassa.

– Hän on väärässä. Raportointini on pikkutarkkaa ja huolellista, toimittajakonkari sanoi.

Hän painotti haastatelleensa yli sataa ihmistä ja taltioineensa runsaasti materiaalia haastatteluista. Woodward on aiemmin kertonut, että jokainen kirjan väite on vahvistettu ainakin kahdesta lähteestä.

Woodward kertoi uuden kirjan parissa työskentelyn vieneet hänet syvemmälle Valkoiseen taloon kuin koskaan aiemmin. Martin pyysi häntä kiteyttämään viestinsä, jonka hän pyrkii kertomaan hallinnosta kirjassaan.

– Ihmisten on parempi herätä ja huomata, mitä on meneillään, Woodward totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt