Mitä Ruotsissa nyt tapahtuu? Professorilla tyly näkemys ”voittajista”: ”Ottivat turpaansa oikein kunnolla”

Hallitusta alkavat muodostaa joko sosiaalidemokraattien tai kokoomuksen johtama blokki. Vaalitulos ei pedannut kummallekaan helppoa asetelemaa.

Joko sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenille (kuva oik.) tai maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonille (kuva vas.) tarjoutuu ensimmäinen mahdollisuus muodostaa hallitus.

10.9.2018 8:46 | Päivitetty 10.9.2018 11:38

Åbo Akademin valtio-opin professori Göran Djupsund sanoo, että perinteiset suuret puolueet – sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus – olivat Ruotsin vaalien suurimmat häviäjät.

– Molemmat suuret puolueet, jotka haluavat eniten johtaa hallitusta, ottivat turpaansa oikein kunnolla, professori sanoi IS:lle, kun äänten laskeminen oli vielä kesken.

Punavihreä blokki on voittamassa vaalit niukasti, kun äänistä on laskettu 99,7 prosenttia. Kyseessä on alustava lopputulos. Virallisesti tulokset valmistuvat vasta myöhemmin viikolla kun postiäänet saapuvat ulkomailta.

– Jos vasemmistokoalitio pystyy säilyttämään suuremman aseman kuin allianssi, on demareiden helpompi niellä tappio. Ei kokoomuksenkaan valvojaisissa varmasti myöskään oltu mielissään. Gallupit näyttivät huomattavasti parempia lukuja muutama kuukausi sitten, Djupsund sanoi.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Ennen vaaleja suurinta tappiota ennakoitiin demareille. Huomattavaa kuitenkin on, että maltillisen kokoomuksenkin kannatus oli vielä vuoden 2010 vaaleissa yli 30 prosenttia, eli pudotus on ollut viime vuosina merkittävää. Djupsund arvioi, että puolue menetti kannatustaan sekä ruotsidemokraateille että kristillisille.

Pääministeri ja sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven saapui vaimoineen vaalivalvojaisiin.

– Maahanmuuttokysymys on ollut pinnalla. Ruotsidemokraatit ja kokoomus ovat olleet samalla kriittisellä linjalla. Vaikka kokoomus on muuttanut äänensävyään, uskotaan ehkä mieluummin ”priimaa alkuperäistä tuotetta”. Jotain tämmöistä siinä saattaa olla takana.

Suomen puolustusministeriön viestintäjohtaja Niina Hyrskylle Ruotsi on tuttu maa vuosilta, jolloin hän työskenteli Suomen Ruotsin-suurlähetystön lehdistöneuvoksena.

Hyrsky arvioi, että puolueiden voimasuhteet ja tilanne poliittisella kentällä ovat nyt hyvin samankaltaiset kuin ennen vaaleja.

– Blokit ovat hyvin tasoissa ja molemmat ovat julistautuneet voittajiksi alustavissa keskusteluissa. Hyvin vaikeaa sanoa, kenestä tulee pääministeri. Aika samanlainen pattitilanne tuntuu jatkuvan Ruotsin politiikassa, kun kukaan ei näytä saavan enemmistöä.

Hyrsky arvioi, että ruotsidemokraateille povattu jytky jäi valjummaksi kuin ennakkoon oletettiin.

– Kannatus oli 16–25 prosenttia gallupeista riippuen. Noin 18 on hyvä tulos, mutta ei ehkä kuitenkaan sellaista maanjäristystä tullut, jota joissain puheissa ennakoitiin. Tulos on loistava ja he ehdottomasti ovat voittajia, mutta järisyttävää jytkyä ei nähty.

Tukholman yliopiston mediatutkimuksen laitoksen professori Anu Koivunen toteaa, että Ruotsin poliittisella kentällä on tapahtunut dramaattista kehitystä.

– On tultu sille tasolla, että tilanne, jossa demarit voisivat muodostaa vähemmistöhallituksen yksin vaikuttaa käytännössä mahdottomalla, hän sanoo.

– Demareiden tilanne on erityinen, koska heillä oli kannatuksen laskusta huolimatta pitkään tilanne, jossa mahdollista tehdä vähemmistöhallitukselle tyypillisiä järjestelyjä ja jatkaa hallitusvallassa.

Toinen muutos on Koivusen mukaan se, että Ruotsi siirtyy poliittiselta kentältään lähemmäksi Suomea ja monia muita Euroopan maita siltä osin, että yli 30 prosentin kannatuksen keräävien puolueiden aika voi olla ohi.

– Kehitys on menossa sitä kohti, että suuret puolueet ovat 20 prosentin tuntumassa. On kolme suurta ja lisäksi keskikasti, jossa kannatus 10 prosentin tietämillä tai vähän päälle.

Kannatustaan kasvattaneilla ruotsidemokraateilla ei kuitenkaan Djupsundin arvion mukaan ole asiaa muodostamaan hallitusta.

– Siitä ei tule mitään. Kaikki muut ovat sanoutuneet irti kaikesta mahdollisesta kanssakäymisestä. Joko Stefan Löfvenille tai Ulf Kristerssonille tarjoutuu ensimmäinen mahdollisuus muodostaa hallitus.

Myös Hyrsky ja Koivunen odottavat hallitusneuvottelujen olevan vaikeat.

– Tuntuu mahdottomalta, että hallitus muodostettaisiin ilman, että jotkut syövät sanansa. Allianssipuolueista keskusta ja liberaalit eivät halua passiivistakaan tukea ruotsidemokraateilta tai lähde hallitukseen, joka nojaa ruotsidemokraatteihin, Koivunen sanoo.

Hänen mukaansa keskeinen kysymys on, löytyykö punavihreästä blokista tukea allianssihallitukselle.

– Eli joutuuko esimerkiksi Löfven syömään sanansa, koska sanonut, ettei tue allianssihallitusta. Miten piruetit sitten tehdään, sitä katsotaan lähiviikkoina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?