Ympäristöpuolueen kohtalo voi ratkaista Ruotsin tulevan hallituksen värin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ympäristöpuolueen kohtalo voi ratkaista Ruotsin tulevan hallituksen värin

Jos ympäristöpuolue jää alle neljän prosentin äänikynnyksen, tietää se vaikeuksia punavihreälle blokille ja sosiaalidemokraateille.

Isabella Lövinin johtama ympäristöpuolue voi nousta ratkaisevaan rooliin Ruotsin jännitävissä valtiopäivävaaleissa.­

9.9.2018 22:51

Ruotsin valtiopäivävaalista on kehkeytymässä todellinen trilleri, sillä SVT:n ja TV4:n ovensuukyselyjen mukaan tilanne on äärimmäisen kutkuttava seuraavan hallituksen kokoonpanoa silmällä pitäen.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi Twitterissä, että ratkaisevaan rooliin voi nousta piskuinen ympäristöpuolue.

– Jännittävää. Nähtäväksi jää, ylittääkö ympäristöpuolue neljän prosentin rajan. Se voi ratkaista tulevan hallituksen värin. Samaan aikaan maltilliset kärsimässä ison tappion. Tällä hetkellä tasoissa, Grönlund twiittasi.

Neljän prosentin rajalla Grönlund viittaa neljän prosentin äänikynnykseen, jonka puolue tarvitsee saadakseen paikkoja Ruotsin valtiopäivillä. SVT:n kyselyn mukaan ympäristöpuolue ylittäisi rajan täpärästi 4,2 prosentin äänisaaliilla.

Ruotsissa hallituksen kokoonpanoa ovat määrittäneet perinteisesti kaksi blokkia: kokoomuksen vetämä porvariallianssi ja sosiaalidemokraattivetoinen punavihreä blokki. SVT:n kyselyssä molemmat blokit ovat käytännössä tasoissa. Sen mukaan porvariallianssi olisi saamassa 39,6 prosenttia äänistä ja punavihreä blokki 39,4 prosenttia.

Lue myös: SVT:n ennuste: Ruotsi­demokraatit nousemassa kakkospaikalle – 19,2 % äänistä

Ympäristöpuolue kuuluu punavihreään blokkiin, joka pitää vielä toistaiseksi valtaa. Vaikka sosiaalidemokraatit on ovensuukyselyjen mukaan säilyttämässä asemansa suurimpana puolueena, tietäisi ympäristöpuolueen putoaminen valtiopäiviltä mahdollisesti vallan vaihtumista ja lähtöpasseja nykyiselle pääministerille Stefan Löfvenille.

– Tämä on katastrofi sosiaalidemokratialle. Tämä on katastrofi Ruotsin politiikalle, arvioi Daniel Suhonen, ajatuspaja Katalysin johtaja sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisista kuultuaan SVT:n ovensuukyselyn tuloksen.

Lue lisää: ”Tämä on katastrofi Ruotsin politiikalle” – 5 kommenttia, joihin tiivistyy Ruotsin ääntenlaskennan jännitys

Huomioitavaa on kuitenkin myös se, että puolue voi päästä alle neljän prosentin kannatuksella valtiopäiville, jos se onnistuu keräämään edes yhdessä vaalipiirissä 12 prosentin kannatuksen. Tätä ei kuitenkaan ole tapahtunut koskaan aiemmin.

Kiintoisan vaalista tekee myös se, että SVT:n kysely lupaa ruotsidemokraateille 19,2 prosentin kannatusta ja toiseksi suurimman puolueen paikkaa. Puolue ei kuulu kumpaankaan perinteisistä blokeista. Lisäksi muut puolueet ovat kieltäytyneet jyrkästi hallitusyhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.

STT:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat ennen vaaleja, että todennäköisin vaihtoehto kimurantissa tilanteessa olisi ruotsidemokraattien tukema porvarihallitus.

Lue lisää: Asiantuntija: Ruotsidemokraattien tukema porvarihallitus mahdollinen – joku joutuu syömään sanansa

Ääniä lasketaan parhaillaan. Vaalituloksen on arvioitu olevan selvillä kello 23–24 välillä.

Ilta-Sanomat seuraa Ruotsin vaaleja hetki hetkeltä. Seurantaan pääset tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?