Ruotsin kokoomuksen puoluesihteeri vaatii jo pääministeri Stefan Löfveniä eroamaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin kokoomuksen puoluesihteeri vaatii jo pääministeri Stefan Löfveniä eroamaan

TV4:n ja SVT:n ovensuukyselyt ennakoivat, että vaalista on tulossa todellinen trilleri. Kyselyjen perusteella porvari- ja vasemmistoblokit ovat lähes tasoissa.

Stefan Löfvenin johtamat sosiaalidemokraatit ovat ovensuukyselyjen mukaan pitämässä paikkansa Ruotsin suurimpana puolueena. Kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer ehti kuitenkin jo vaatia pääministeriä eroamaan.­

9.9.2018 21:41

Ruotsissa odotetaan parhaillaan hyvin jännittävien valtiopäivävaalien tuloksia. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan maltillisen kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer vaati jo ensimmäisten ovensuukyselyjen tultua julki nykyistä pääministeriä Stefan Löfveniä eroamaan.

Lehden vaalivalvojaisissa olevan toimittajan mukaan Strömmer sanoi, että Löfvenin pitäisi erota jo tänä iltana tai huomenna.

– Yhden asian voi sanoa jo selvästi ja se on, että Stefan Löfvenin pitää erota. Perustuslaissa sanotaan, että jos on epäselvää, nauttiiko hallitus valtiopäivien luottamusta, on hallituksen erottava, Strömmer sanoi lehden mukaan myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

SVT:n ovensuukyselyn mukaan Löfvenin johtamat sosiaalidemokraatit ovat saamassa 26,2 prosentin kannatuksen. Kakkoseksi kokoomuksen ohi olisi kiilaamassa ruotsidemokraatit 19,2 prosentilla, kun kokoomus on jäämässä 17,8 prosenttiin. TV4:n ennusteen perusteella kokoomus olisi kuitenkin päihittämässä ruotsidemokraatit.

Lue myös: SVT:n ennuste: Ruotsidemokraatit nousemassa kakkospaikalle – 19,2 % äänistä

Tilanne on ovensuukyselyjen mukaan äärimmäisen kutkuttava. SVT:n kyselyn mukaan porvariallianssi ja punavihreä blokki ovat saamassa lähes saman verran ääniä. Sen mukaan porvariallianssi olisi saamassa 39,6 prosenttia äänistä ja punavihreä blokki 39,4 prosenttia.

Kysely lupaa punavihreän blokin ympäristöpuolueelle vain 4,2 prosentin kannatusta, mikä on vain täpärästi yli 4 prosentin äänikynnyksen. Puolueen putoaminen tekisi pahasti hallaa demareille.

Vaalituloksen on määrä valmistua kello 23–24 välillä Suomen aikaa. Vaalihuoneistot sulkeutuivat kello 21.

Ilta-Sanomat seuraa Ruotsin vaaleja hetki hetkeltä. Seurantaan pääset tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?