Ulkomaat

Etyjin vaali­tarkkailijat ensi kertaa Ruotsin vaaleissa: lipukejärjestelmä uhkaa vaali­salaisuutta

Julkaistu:

Etyjin tarkkailijat ovat ensi kertaa valvomassa Ruotsin vaaleja.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on ensimmäistä kertaa lähettänyt vaalitarkkailijoita seuraamaan Ruotsin vaaleja.

Heillä on kaksi erityistä kiinnostuksen kohdetta: vaalilipukkeiden sijoittaminen äänestyspaikoilla sekä puolueiden saamat vaalirahat.

Etyjin edustajat kertoivat Dagens Nyheterille, että nykyinen puoluekohtaisten vaalilipukkeiden järjestelmä on ongelmallinen vaalisalaisuuden kannalta.

Ruotsissa äänestäjät valitsevat kaikkein edessä tahtomansa puolueen lipukkeen, johon he vaalikopissa merkitsevät, ketä puolueen ehdokkaista äänestävät. Jos vaalisalaisuudestaan haluaa pitää kiinni, täytyy koppiin viedä kaikkien puolueiden lipukkeet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsin hallitus pyrkii uuteen toimintatapaan jo vuoden 2019 EU-parlamenttivaaleissa. Yhtenä vaihtoehtona on ehdotettu uusia vaalikoppeja, joissa vaalilipukkeet olisivat valmiina. Oikeusministeri Morgan Johansson on kuitenkin tyrmännyt ajatuksen liian kalliina.


Tämänpäiväisissä vaaleissa eräältä Göteborgin äänestyspisteeltä puuttui ruotsidemokraattien äänestyslaput noin kahden tunnin ajan.

Lue lisää: Vakava tilanne Göteborgissa: Ruotsi­demokraattien äänestysliput kaksi tuntia kateissa

Ruotsissa on ollut hyvin löysä lainsäädäntö vaalirahoihin liittyen, jota EU-komissiokin on kritisoinut. Tänä vuonna tuli voimaan laki, joka pakottaa puolueet, kansanedustajat ja kunnanvaltuuston jäsenet ilmoittamaan vaalirahoituksestaan.

Aiemmin Ruotsissa vaalikassaan sai tehdä anonyymisti 22 400 kruunun eli reilun 2 000 euron lahjoituksen, mutta nyt anonyymisti saa lahjoittaa vain 2 275 kruunua eli 217 euroa.

Etyjin raportti valmistuu noin kahdeksan viikon päästä. Etyj on tehnyt suppeaa vaalitarkkailua myös Suomessa kevään 2011 eduskuntavaaleista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt