Vakava tilanne Göteborgissa: Ruotsi­demokraattien äänestysliput kaksi tuntia kateissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vakava tilanne Göteborgissa: Ruotsi­demokraattien äänestysliput kaksi tuntia kateissa

Julkaistu: 9.9.2018 16:51

Ruotsissa on käytössä puoluekohtaiset vaalilipukkeet, joten tapaus oli vakava.

Göteborgissa Annedalsskolanin äänestyspisteellä sattui tänään vakava tilanne. Ensimmäiseen kahteen tuntiin ruotsidemokraattien äänestäminen oli vaikeampaa kuin muiden puolueiden, koska puolueen vaalilaput puuttuivat äänestyspisteeltä, uutisoi SVT.

– Tämä on erittäin huomionarvoista. Vaaliviranomaiset ovat vastuussa siitä, että kaikki menee oikein. Emme tiedä, onko kyse tietoisesta sabotaasista vai virheestä. Mutta tämä on mutkikasta, sanoi Jörgen Fogelklou, Göteborgin ruotsidemokraattien puheenjohtaja SVT:lle.

Lue lisää: IS seuraa Ruotsin vaalipäivää hetki hetkeltä tässä artikkelissa

Keltaiset laput ovat parlamenttivaaleja, valkoiset kunnallisvaaleja ja siniset maakäräjävaaleja varten.

Äänestyspisteellä ruotsalaiset ottavat suuresta äänestyslipputelineestä haluamansa puolueen lipukkeen, tekevät siihen merkintänsä, laittavan lipukkeen vaalikirjekuoreen ja palauttavat vaalityöntekijälle. Koska samalla äänestetään paitsi eduskunta- myös kunnallis- ja maakäräjävaaleissa, äänestäjät täyttävät tänään kolme lipuketta.

Annedalsskolanin äänestyspisteellä ruotsidemokraattien lipukkeet laitettiin paikoilleen vasta kaksi tuntia vaalien alkamisesta, kun yleisradioyhtiö SVT:n uutistoimituksesta soitettiin paikan päälle.

Göteborgin kaupungin vaalipäällikkö Bill Werngren pahoittelee tilannetta ja kertoo, että kaikki vaalityöntekijät ovat saaneet tarkan koulutuksen.

– Joko toimipisteellä on tehty virhe tai ne on varastettu, eikä sitä huomattu kuin nyt, sanoo hän SVT:lle.

Vielä ei tiedetä, johtaako lappujen puuttuminen jatkotoimenpiteisiin.

  • Katso alta tunnelmat lauantai-illalta: näistä asetelmista Ruotsi lähti tärkeään vaalipäivään

Vaalisalaisuus nostattaa kysymyksiä

Kaikilla vaalipaikoilla pitää olla vaalilappuja jokaiselle puolueelle, jotka ovat edellisissä tai sitä edellisissä parlamenttivaaleissa saaneet koko maan äänistä yli prosentin ja lisäksi tyhjiä lipukkeita, joille voi kirjoittaa haluamansa puolueen nimen. Sen lisäksi pienemmät puolueet voivat itse omakustanteisesti painaa lomakkeita ja viedä niitä äänestyspaikalle.

Puolueet jakavat usein lipukkeita myös etukäteen osana vaalityötään. Muun muassa pieni äärioikeistolaisen Alternativ för Sverige -puolue on kertonut vapaaehtoistensa jakavan puolueen vaalilipukkeita äänestyspaikoilla.

Kaikki näkevät, mitkä laput kukin valitsee.

Järjestelmää on arvosteltu paljon vaalisalaisuuden repeilemisestä, sillä kaikki näkevät, minkä lapun kukin valitsee. Moni viekin vaalikoppiin useamman lapun, etteivät muut saa tietää, mille puolueelle aikovat äänensä antaa.

Ruotsissa on käytössä listavaalit. Äänestäjä voi rastia lipukkeessa olevalta listalta tahtomansa henkilön nimen tai palauttaa lapun ilman rastia, jolloin äänestäjän katsotaan kannattavan puolueen asettamaa ehdokasjärjestystä.

Korjaus 9.9.2018 klo 16.55: Ruotsidemokraatteja pystyi yhä äänestämään tyhjillä vaalilipukkeilla, toisin kuin jutun otsikossa sanottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?