Ruotsin vaaleihin liittyy erityispiirre, joka saattaa hämmentää – näin lippusysteemi toimii - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin vaaleihin liittyy erityispiirre, joka saattaa hämmentää – näin lippusysteemi toimii

Julkaistu: 8.9.2018 10:00

Ruotsin valtiopäivävaalit käydään tilanteessa, jossa ruotsidemokraatit haastaa perinteisen puolueblokkipolitiikan. Näin vaalit käydään.

Ruotsin sunnuntaisten valtiopäivävaalien lähtökohdat ovat poikkeukselliset. Maahanmuuttokriittinen ja oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit voi mahdollisella vaalivoitollaan ravisuttaa Ruotsin perinteistä poliittista järjestelmää perusteellisesti.

IS keräsi tietopaketin vaalien lähtökohdista ja siitä, miten ruotsalainen vaalijärjestelmä toimii.

Artikkelin videosta voit katsoa, millainen vaalijärjestelmä Ruotsissa on. Samalla näet, millaisista asetelmista vaaleihin lähdetään.

Puolueblokit

Valtiopäivien suurin puolue on ollut perinteisesti sosiaalidemokraattinen työväenpuolue. Se on joutunut useissa vaaleissa porvaripuolueiden muodostaman ryhmittymän haastamaksi ja joutunut ajoittain oppositioon. Siksi demarit ovat keränneet ympärilleen oman vasemmistoblokin, joka on vahvistunut vielä ympäristöpuolueella.

Ruotsin valtiopäivien puolueet ovat näin ollen jakautuneet kahteen eri ryhmittymään eli blokkiin. Ruotsidemokraatit on blokkien ulkopuolella.

Porvaristoblokin muodostavat maltillinen kokoomus, liberaalit, keskustapuolue ja kristillisdemokraatit. Punavihreässä vasemmistoblokissa ovat puolestaan sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue.

Kuluneella vaalikaudella hallitusta on johtanut vasemmistoblokki, johdossaan sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven.

Ruotsidemokraatit

Vaalien alla oikeistopopulistinen ja maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit ja johtaja Jimmie Åkesson ovat keränneet vahvaa kannatusta. Ruotsidemokraattien ”jytky” mullistaisi vakiintuneet poliittiset kuviot. Puolue ei nimittäin sovi perinteiseen blokkijakoon.

Pääministeri Löfven on todennut, ettei sosiaalidemokraatit ole valmis hallitusyhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa. Koalitiohallituksen, eli yhdistelmähallituksen, kokoamiseen Löfven on sen sijaan ilmoittanut olevansa valmis.

Lue lisää: Ruotsissa saatetaan tehdä viikon kuluttua historiaa, jos oikeistopopulistinen Ruotsidemokraatit saa vaalivoiton.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on puolestaan todennut, että paras hallituksenmuodostaja olisi porvariblokki. Kyselyiden perusteella vasemmistoblokin muodostamaa koalitiohallitusta todennäköisemmältä näyttää, että juuri oikeistoblokki saisi tarpeeksi paikkoja vähemmistöhallituksen muodostamiseen.

Kyselyiden perusteella vasemmisto- ja oikeistoblokki ovat vaalien alla lähes tasoissa ja on mahdotonta arvioida, kumpi blokeista saa kerättyä tarpeeksi paikkoja vähemmistöhallituksen muodostamiseen.

Vaalipäivästä tulee väistämättä kiinnostava – ja myös monimutkainen.

Jos kannatusarvio ei näy yllä, voit katsoa sen täältä.

Ruotsin vaalijärjestelmä

Ruotsin valtiopäivävaalit käydään suljettuna lippuäänestyksenä, ja vaalitapa on suhteellinen – jopa suhteellisempi kuin Suomessa. Käytännössä puolueen saama osuus äänistä takaa vastaavan osuuden edustajanpaikoista.

Paikkojen oikeudenmukaisen jaon varmistamiseksi osa paikoista jaetaan vielä vaalitavan vuoksi eniten hävinneille puolueille. Paikkajaon suhteellisuuden takaa Ruotsissa käytössä oleva tasauspaikkajärjestelmä.

Ruotsissa äänet annetaan eri äänestyslippujen avulla: yksi lipuista on henkilöäänen ruksittamista, toinen puolueäänen antamista ja kolmas puolueäänen kirjoittamista varten. Puolueäänestyslipusta voi päätellä, mille puolueelle äänestäjä on antamassa äänensä. Lapuista jätetään uurnaan vain yksi.

Kaikki viimeistään 18 vuotta äänestyspäivänä täyttäneet äänioikeutetut äänestävät käytännössä joko puoluetta tai tiettyä henkilöä.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund muistuttaa, että äänestysmenettelyä on kritisoitu vaalisalaisuuden vaarantumisen vuoksi.

– Ruotsi on vaaliturvallisuuden ja -salaisuuden suhteen alhaisemmalla tasolla kuin esimerkiksi Suomi ja Tanska juuri äänestyskäytännön vuoksi.

Ruotsin äänestysmenetelmää ovat kritisoineet sekä Euroopan unioni että parlamentti.

Puolue vai henkilö

Puolueen äänestäminen on Ruotsissa selvästi henkilöäänten antamista yleisempää. Asian toteaa myös Ruotsin vaaliviranomainen verkkosivuillaan.

Viime vuosina puolueäänten osuus on kasvanut vielä entisestään ja henkilöäänten puolestaan laskenut. Kolme neljästä ruotsalaisesta äänioikeutetusta äänestää nykyään puoluetta.

Puolueiden sisäisillä ehdokasvalinnoilla on vaaleissa suuri merkitys, koska puolueet asettavat listan, jonka perusteella edustajanpaikat lopulta jaetaan.

Ehdokas voi kiilata itsensä puoluelistan ohi vain keräämällä yli 5 prosenttia puolueensa äänistä vaalipiirin sisällä. Grönlundin mukaan henkilöille annetut äänet päätyvät yleensä puolueen kärkiehdokkaille.

– Käytännössä ihmiset antavat henkilöääniä jo valmiiksi tunnetuille ehdokkaille, jotka menisivät muutenkin läpi.

Suurten puolueiden kärkiehdokkaiden läpimeno tiedetään vaalikäytännön vuoksi jo ennen vaaleja.

Lue lisää: Ruotsin vaaleihin on yritetty vaikuttaa valetileillä ja verkkohyökkäyksin.

Vaalipiirit

Ruotsissa on yhteensä 29 vaalipiiriä, mikä vaikuttaa vaalitulokseen. Jokaisella piirillä on nimittäin oma kiintiönsä edustajanpaikoista.

Valtiopäivillä on yhteensä 349 edustajanpaikkaa, jotka jaetaan puolueiden saaman kannatuksen perusteella vaalipiireittäin. Piirien paikkaluvut määräytyvät vaalipiirin asukasmäärän perusteella.

– Ruotsissa sama ehdokas voi itse asiassa olla ehdolla useammassa kuin yhdessä vaalipiirissä, Grönlund täydentää.

Edustajanpaikkoja on kahdenlaisia. Vaaleissa jaetaan ensin 310 kiinteää paikkaa ja sitten 39 tasauspaikkaa. Tasauspaikkojen avulla varmistetaan, että tulos noudattaa mahdollisimman hyvin suhteellisen vaalitavan periaatteita.

Pienten puolueiden pääsyä valtiopäivien paikkajakoon rajoitetaan äänestyskynnyksen avulla. Päästäkseen mukaan paikkajakoon puolueen on saatava vähintään neljä prosenttia kaikista maassa hyväksytyistä äänistä – tai 12 prosenttia yhdessä vaalipiirissä annetuista äänistä.

Lue lisää: Sunnuntain vaalien kiinnostavin mies Jimmie Åkesson on uhkapeluri, joka siivosi avoimen rasistisena pidetylle puolueelle uuden imagon

Tulokset

Vaalien ennakkotuloksia voidaan odottaa jo vaalipäivän iltana. Ruotsissa myös ennakkoäänet lasketaan vasta vaalipäivän äänestyksen päätyttyä.

Ruotsissa ennakkoäänen voi Suomen käytännöstä poiketen muuttaa vielä varsinaisena vaalipäivänä.

Lopullisen tuloksen laskeminen alkaa maanantaina ja voi kestää päiviä. Tuloksia voi seurata Ruotsin vaaliviranomaisen verkkosivulla täällä. Ääntenlaskua seurataan sunnuntaina ISTV:n suorassa lähetyksessä kello 20.50 alkaen sekä verkossa osoitteessa is.fi.

Lue lisää: Suomen puoluejohtajat: Tällainen vaikutus Ruotsin vaalituloksella on suomalaisten elämään

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?