Sukeltaja Mikko Paasi sai Thaimaan korkeimman kuninkaallisen kunniamerkin – ”Yllättynyt ja nöyrän kiitollinen”

Suomalainen sukeltaja Mikko Paasi on saanut Thaimaan kuninkaalta harvinaisen tunnustuksen.

7.9.2018 12:56 | Päivitetty 7.9.2018 16:53

Suomalaissukeltaja Mikko Paasi on ollut Bangkokissa juhlinnan kohteena muiden sukeltajien kanssa. Kaikki rohkeat miehet, jotka pelastivat luolaan viime kesänä jääneet nuoret jalkapalloilijat ja heidän valmentajansa, saivat Thaimaan kuninkaalta tunnustusta.

Jo torstaina illalla Paasi ja hänen Krista-vaimonsa tapasivat pelastetut pojat Bangkokin kuninkaallisen palatsin aukiolla järjestetyllä juhlaillallisella, jossa pelastusoperaation sukeltajat olivat kunniavieraina. Kuninkaan ja hallituksen järjestämässä gaalassa oli kaikkiaan 10 000 vierasta.

Tham Luangin luolasta pelastettu jalkapallojoukkue tapasi pelastajansa torstaina järjestetyillä juhlaillallisilla.

Perjantaina pelastajille ojennettiin kuninkaallisessa palatsissa kuningas Maha Vajiralongkornin myöntämät kunniamerkit. Paasi sai sukeltajista ainoana kaikkein korkeimman tunnustuksen, Knight Grand Cross of the Most Admirable Order of the Direkgunabhorn -kunniamerkin.

Vaatimattomana miehenä Paasi mietti, että sai ensimmäisen luokan tunnustuksen ehkä siitä, että on asunut ja työskennellyt sukeltajana pitkään Thaimaassa.

– Kyllä sydämeni on Thaimaassa, hän viestitti IS:lle.

Krista ja Mikko Paasi torstain illallisella otetussa kuvassa.

Paasi kertoi olevansa yllättynyt ja nöyrän kiitollinen tunnustuksesta, josta hän sai tietää vasta edellisenä päivänä sähköpostin välityksellä. Hän sanoi luulleensa viestiä ensin huijaukseksi.

Paasilla oli iso rooli jalkapallojoukkueen pelastamisessa. Koska hän on asunut kauan Thaimaassa, hänellä on hyvät verkostot eri sukellusalan yrittäjiin.

Paasi julkaisi Facebookissa kuvan kuninkaalta saamastaan kiitoskirjeestä, jonka myös pelastetut pojat olivat allekirjoittaneet.

Kun tieto luolaan loukkuun jääneistä nuorista tuli, Paasi ryhtyi keräämään pelastuskalustoa ja kuului ensimmäisten pelastajasukeltajien joukkoon.

Kuninkaan puolesta kunniamerkit luovuttanut pääministeri Prayut Chan-o-cha luki tilaisuudessa kuninkaan kirjeen, jossa kerrottiin maan olevan vilpittömän kiitollinen pelastajille. Tekstissä sanottiin myös pelastusoperaation osoittaneen, että yhtenäisyyden voimalla kaikki esteet voidaan ylittää.

Paasit asettuivat kuninkaallisen palatsin seremonian jälkeen kuvaan Suomen Thaimaan-suurlähettilään Satu Suikkari-Klevenin kanssa.

Perjantaina Paasi ja hänen vaimonsa juhlivat kuninkaalta saamaansa tunnustusta myös Suomen Thaimaan-suurlähetystössä. Myös presidentti Sauli Niinistö tapaa Paasin syksyn aikana.

Otava julkaisee marraskuun alussa toimittaja-kirjailija Johanna Elomaan kirjan Sukellus valoon – Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio.

Alla olevalla heinäkuussa kuvatulla videolla Mikko Paasi Thaimaan pelastusoperaation aikaan.

Kansainvälinen sukeltajajoukko osallistui Bangkokin kuninkaallisen palatsin aukiolla torstaina järjestetylle juhlaillalliselle. Paasi on kuvassa edessä keskellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?