Valkoisessa talossa alkoi ”maanpetturin” metsästys – voiko tunnustuksen kirjoittaja olla varapresidentti Pence?

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Kohukirjoituksen laatijan henkilöllisyyttä arvuutellaan nyt kiivaasti Yhdysvalloissa.
Amerikkalainen sanomalehti New York Times nostatti keskiviikkona melkoisen myrskyn julkaistuaan pääkirjoitusosastollaan kirjoituksen, jossa presidentti Donald Trumpin hallinnon korkea-arvoinen virkamies arvostelee presidenttiä.

Nimetön kirjoittaja väittää, että hallinnossa työskentelee suuri joukko ihmisiä, jotka pyrkivät estämään presidentti Trumpin pahimmat ylilyönnit.
Trump kommentoi kirjoitusta ytimekkäästi twiittaamalla vielä samana päivänä ”MAANPETOS?”. Myöhemmin hän kutsui kirjoittajaa ”raukkamaiseksi” ja vaati New York Timesia paljastamaan tämän henkilöllisyyden kansallisen turvallisuuden nimissä.
Jos twiitti ei näy, katso se täältä.
Valkoisessa talossa yritetään nyt kuumeisesti selvittää, kuka kirjoituksen on laatinut, Wall Street Journal kertoo.

New York Timesissa kirjoittajan henkilöllisyyden tietää vain ”hyvin pieni joukko”, pääkirjoitusosaston vastaava toimittaja Jim Dao kertoi CNN:lle.


Daon mukaan kirjoittaja oli ottanut yhteyttä häneen välikäden kautta ”joitakin päiviä sitten”. Lehden edustajat ovat myös keskustelleet kirjoittajan kanssa suoraan.

Lehti ei aio paljastaa mitään lisätietoja kirjoittajasta, ei esimerkiksi sukupuolta. Virkamies voi olla myös nainen. Linjausta lehti on perustellut sillä, että kirjoittajan työpaikka vaarantuisi, jos hänen henkilöllisyytensä paljastuisi.

Sosiaalisessa mediassa huomio on kiinnittynyt erityisesti yhteen sanaan kohukirjoituksessa.

– Meillä ei enää ole senaattori (John) McCainia. Mutta meillä tulee aina olemaan hänen esimerkkinsä – johtotähti julkisen elämän ja kansallisen dialogin kunnian palauttamisessa. Herra Trump saattaa pelätä moisia kunniallisia miehiä, mutta meidän tulisi kunnioittaa heitä, mystinen virkamies kirjoittaa.

Englannin kielen sana johtotähti (eng. lodestar) on nyt herättänyt epäilykset siitä, että kirjoittaja olisi varapresidentti Mike Pence.


Vanhahtavaa sanaa kuulee arkisessa puheessa harvoin, mutta Pence on todistettavasti käyttänyt sitä puheissaan useamman kerran.
Jos twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Muuten Pence vaikuttaa epätodennäköiseltä kapinalliselta. Hän on aiemmin puolustanut Trumpia niin antaumuksella, että häntä on haukuttu presidentin persoonattomaksi hännystelijäksi.

Lisäksi Valkoisen talon nimettömien vuotajien on väitetty tarkoituksella käyttävän kollegoiden suosimia sanoja ja sanontoja, jotta heidän jäljilleen on vaikeampi päästä.

Varapresidentin kansliapäällikkö kiisti torstaina Twitterissä Pencen olevan tekstin takana:

– Varapresidentti panee nimensä mielipidekirjoituksiinsa. New York Timesin pitäisi hävetä ja niin pitäisi myös sen henkilön, joka kirjoitti tämän virheellisen, epäloogisen ja raukkamaisen tekstin. Meidän kansliamme on tämmöisen yläpuolella.
Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ehätti jo kiistämään olevansa New York Timesille kirjoittanut lähde. Uutistoimisto Reutersin mukaan Pompeo sanoi myös, ettei koko kirjoitusta olisi hänen mielestään pitänyt julkaista.


Mahdollisia kirjoittajia riittää.

– Valkoisessa talossa on satoja ihmisiä, jotka pitävät itseään ”korkea-arvoisena” virkamiehenä, twiittasi Valkoisen talon entinen lehdistösihteeri Ari Fleischer.

Business Insider huomauttaa jutussaan, että kohutun kirjoituksen kerrotaan olevan Trumpin hallinnon edustajan laatima. Tähän porukkaan voidaan laskea Valkoisen talon lisäksi myös esimerkiksi kaikki ministeriöt.

Ja oikeastaan lodestar on yllättävänkin yleinen sana, jos sattuu olemaan keskiaikainen runoilija – tai poliitikko Washingtonissa, kirjoittaa Washington Post.

Vaikka Pencellä tuntuu olevan sanaan lämmin suhde, on se tupsahdellut esiin myös muiden amerikkalaispoliitikkojen puheissa. Onpa sana vilahtanut myös Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin lausunnossa aiemmin tänä vuonna.

Juttua päivitetty: Lisätty tieto Pencen kanslian ja Pompeon lausunnoista sekä Trumpin myöhempiä kommentteja.