Eristetyn Dubain-lennon matkustaja CNN:lle: ”Ihmisiä ei olisi pitänyt päästää koneeseen siinä kunnossa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Eristetyn Dubain-lennon matkustaja CNN:lle: ”Ihmisiä ei olisi pitänyt päästää koneeseen siinä kunnossa”

Julkaistu: 5.9.2018 21:24

New Yorkissa eristetyssä koneessa olleen matkustajan mukaan osa matkustajista oli sairaana jo ennen kuin lento lähti Dubaista kohti Yhdysvaltoja.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin keskiviikkona, että amerikkalaisviranomaisten mukaan ainakin 100 ihmistä sairastui keskiviikkona Emirates-lentoyhtiön lennolla Dubaista New Yorkiin. Lentoyhtiö Emirates sanoi aiemmassa lausunnossaan, että sairastuneita olisi ollut kymmenen.

Amerikkalaisviranomaiset muuttivat kuitenkin myöhemmin kantaansa ja vahvistivat, että sairastuneita on ainakin 19. Reuters sai tiedon New Yorkin pormestarin toimistosta. Heistä kymmenen on viety sairaalahoitoon ja Emiratesin mukaan kolme heistä kuuluu koneen henkilökuntaan. Uutistoimiston mukaan huonoa oloaan valitteli kuitenkin sata matkustajaa.

Lue myös: Dubaista saapunut matkustajakone eristettiin New Yorkissa – sisällä ainakin 100 sairastunutta matkustajaa

Airbus A380 -mallin kone eristettiin JFK:n kansainvälisellä lentokentällä ja Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC tutki matkustajia koneessa. Koneessa oli ilmeisesti 521 matkustajaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan New Yorkin pormestarin Bill de Blasion tiedottaja Eric Phillips on sanonut, että osa sairastuneista matkustajista on mahdollisesti tullut lennolle Mekasta, jossa jyllää parhaillaan kova flunssa-aalto.

Matkustajat pääsivät ulos Emiratesin koneesta New Yorkista sen jälkeen, kun amerikkalaiset terveysviranomaiset olivat tarkastaneet heidät.

Yksi koneessa olleista matkustajista kommentoi tapahtumia uutiskanava CNN:lle. Hänen mukaansa koneessa kuului runsaasti yskimistä jo silloin, kun se oli vasta lähdössä Dubaista.

– Pyysin (lentoemännältä) hengityssuojainta ennen nousua, mutta sellaista ei ollut saatavilla, kertaa Erin Sykes CNN:lle lennon tapahtumia.

– Oli ilmiselvää, että iso joukko ihmisiä oli sairaana jo ennen nousua, hän jatkaa.

”Ihmiset yskivät koko ajan”

Sykesin mukaan 14 tunnin suora lento sujui hyvin tasaisesti, joten hän ei usko, että matkustajat olisivat sairastuneet turbulenssin tai ilmataudin seurauksena.

– Ihmiset yskivät koko ajan. Nyt monella on 38 asteen kuume. Heitä ei olisi missään tapauksessa pitänyt päästää lentämään siinä kunnossa, hän toteaa.

Lentoyhtiö Emiratesin mukaan kolme sairaalahoitoon viedyistä on lentohenkilökuntaa ja seitsemän matkustajia.

Amerikkalaisviranomaiset ovat tiedottaneet, että sairastuneilla on esiintynyt yskää ja kuumetta. Sitä, onko tauti tavallista flunssaa vai mahdollisesti jotain vakavampaa, ei ole kerrottu toistaiseksi.

Ensimmäisessä luokassa New Yorkin muotiviikolle matkustanut Diala Makki kertoo saaneensa tiedon tilanteesta lentohenkilökunnalta ja kiitteli Reutersille heidän toimintaansa.

– Emiratesin lentohenkilökunta oli todella avuliasta, eivätkä he menneet paniikkiin, mikä on upeaa, Makki kertoi JFK:n lentokentän ulkopuolella uutistoimistolle.

– Sitten amerikkalaiset viranomaiset tarkastivat meistä jokaisen ennen kuin pääsimme ulos. He hoitivat tilanteen todella hienosti, hän kiitteli vielä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?