Liikenne mataa Simferopolista hitaasti kohti Kertshinsalmea. Koulut alkavat syyskuun alussa, ja Venäjän laittomasti alueeseensa liittämällä Krimillä lomaillut kansa on palaamassa kotiin. Rekisterikilpien koodinumeroiden perusteella autokuntia on kaikkialta laajaa venäjänmaata: Moskovasta, Pietarista, Uralilta saakka.
Pingispöydäntasaista baanaa salmen yli: Kertshinsalmen silta oli valtava rakennusurakka.
Noin 230 kilometriä pitkä väylä Krimin pääkaupungista rannikolle on yhtä suurta työmaata. Vanha tie on kaaoksessa, sillä vierelle tehdään uutta moottoritietä. Raskas liikenne jumittaa, ja autoilijat koukkivat rekkojen ohi siellä missä pääsevät. Ahtaissa väleissä nousee satanen lasiin 40:n nopeusrajoitusalueella. Se on kuolemaa halveksuvaa menoa.
Sitten oikealla avautuu Mustameri. Rannalle on sijoitettu ilmatorjuntaohjuspatteri tutkalaitteineen, selvästi näkyviin, kuin viestiksi siitä, kuka täällä on pomo.
Ilmatorjuntaohjuspatteri tutkalaitteineen on valmiina salmen Krimin-puoleisella rannalla.
Kuoppainen tie muuttuu tasaiseksi kuin pingispöytä ja levenee nelikaistaiseksi moottoritieksi. Nyt se alkaa: 17 kilometriä pitkä maakannas ja siltayhteys, jonka venäläiset ristivät Krimin sillaksi (Krimskij most) nimikilpailun jälkeen.
Kun moottoritiesillan viereen rakennettava rautatiesilta on valmis, on Krim yhdistetty äiti-Venäjään niin vahvalla napanuoralla kuin vain voi. Meren pohjassa kulkee lisäksi niemimaalle sähkövoimaa tuova kaapeli ja valokuituyhteys verkkoliikennettä varten.
Länsimaat ovat tuominneet sillan rakentamisen jyrkästi, sillä se loukkaa Ukrainan suvereniteettia ja vahvistaa Krimin laitonta aluevaltausta. Siinä se nyt kuitenkin on, ja pysyy.
Lukoil on saanut kaksi huoltoasemaa Kertshinsalmen Venäjän-puoleiselle rannalle.
Ensimmäinen Lukoilin huoltoasema sillan jälkeen on täynnä väkeä. Autoilijat jonottavat pumpuilla polttoainetta. Pikaruokapisteelle ja valintamyymälän kassalle on pitkät jonot. Palvelu on hidasta, mutta venäläisten pinna kestää hyvin jonotuksen burgerikeitaalle. Hikeä pukkaa Mustanmeren helteessä, mutta ilmapiiri on kesäisen kevyt. Täällä haisee vielä loma.
Pietarilainen perheenäiti Anna lomaili kaksi viikkoa Krimillä tyttärensä Jelenan kanssa.
Krim ei ole rikkaiden venäläisten bilemesta, vaan kotimaan rantakohde pieni- ja keskituloisille. Kynnelle kykenevät lähtevät lomailemaan ulkomaille tai Sotshin luksushotelleihin.
Pietarilainen kirjanpitäjä Anna on ajanut perheineen Krimille kahden viikon lomalle Alushtan kaupunkiin, yhdessä aviomiehensä, anoppinsa ja 11-vuotiaan tyttärensä Jelenan kanssa. Nyt on edessä lähes 2 400 kilometrin paluumatka kotiin.
Jelena on saanut lomalla hiuksiinsa hienon letityksen. Mutta voiko tyttö mennä tuossa kampauksessa kouluun ensi maanantaina?
– Ei, letit otetaan pois, Anna nauraa IS:lle.
– Sellaisia hiuksia ei ole tapana pitää koulussa.
”Se mikä tapahtui, sen täytyi tapahtua. Se oli välttämätöntä.
Perheen automatka kotiin kestää kolme päivää, jos yöpyy kahdesti. Yhtä soittoa posottaessa se veisi vuorokauden, mutta kuka sellaista jaksaa?
On pakko kysyä, onko Anna vielä väleissä anopin kanssa. Hän nyökkää, ja nauraa taas.
Anna tietää varsin hyvin, että Venäjä valtasi Krimin asevoimin talvella 2014.
– Olen pahoillani Ukrainan puolesta, Anna sanoo.
– Mutta se oli Venäjän kannalta hyvä asia. Se mikä tapahtui, sen täytyi tapahtua. Se oli välttämätöntä.
Lukoilin asemalle kurvaa moottoripyöräilijöitä. Kaksi nahkapukuista motoristia hörppää pöydässä virvokkeita. Ajoliivin selkämyksessä lukee isolla BRETERS MC SAMARA. Tarkoittaakohan se Brothers?
Igor Zaika ja hänen vaimonsa Jekaterina eivät ole liivijengiläisiä, vaan ihan tavallisia motoristeja. He ovat jättäneet lapsensa kotiin ja käyneet hupiajelulla Novi Svetin kaupungissa Krimillä uudella BMW-seikkailupyörällä. 165 hevosvoimaa. Ei mikään halpa kulkupeli.
– The best, Igor sanoo englanniksi.
Igor kertoo tekevänsä töitä varustamobisneksessä Novorossijskin satamakaupungissa Venäjällä. Pariskunta ajoi nyt ensimmäisen kerran viime toukokuussa avatun sillan yli. Enää ei tarvitse käyttää hidasta ja ruuhkaista lauttayhteyttä.
– Onhan tämä valtava rakennustyö, Igor sanoo.
– Kun yhteys valmistuu lopullisesti, kaikki on hyvin. Krimistä tulee paljon parempi paikka kuin se oli vuonna 2014.
Igor ja Jekaterina eivät salaa sitä, että Krimin liittäminen Venäjään oli heidän mielestään ”otshin harashoo”, oikein hyvä. Tässä kiistassa toinen osapuoli voitti ja toinen hävisi.
– Olihan se hyvä asia meille, Igor sanoo.
Igor Zaika ja Jekaterina-vaimo piipahtivat Krimillä uuden Bemarin selässä.
Venäjä on sijoittanut miljardeja euroja kolmeen suureen hankkeeseen vuonna 2014 vallatulla Krimin niemimaalla. Hankkeet ovat Kertshinsalmen silta, niin sanottu Tauridan moottoritie Kertshistä Simferopolin kautta Sevastopoliin ja Simferopolin lentokenttä.
Kertshinsalmen maantieyhteys on jo valmis: presidentti Vladimir Putin avasi sen toukokuussa. Hän hyppäsi rehvakkaasti kuorma-auton rattiin ja ajoi juhlasaattueessa sillan yli. Sillan rakennusurakat sai pietarilainen jättiyhtiö Stroigazmontazh, jonka omistaa oligarkki Arkadi Rotenberg – Putinin vanha ystävä, joka joutui Yhdysvaltain pakotelistalle. Silta maksaa noin kolme miljardia euroa.
Noin 400 kilometrin pituista Tauridan moottoritietä ja useita muita infrastruktuurihankkeita niemimaalla hoitaa pietarilainen jättiyhtiö VAD AO, jonka kerrotaan saaneen urakkansa ilman kilpailutusta. VAD:n perustajat Valeri Abramov ja Viktor Perevalov ovat hekin pakotelistalla. Moottorien kustannukset nousevat 2,5 miljardiin euroon.
Simferopolin lentokentän uusi futuristinen terminaali avattiin liikenteelle keväällä. Se maksoi noin 450 miljoonaa euroa. Lentokentän rakennuttaneen yhtiön omistajiin kuuluu Rossija-pankkia pyörittävä Juri Kovaltshuk, jota on joskus kutsuttu ”Putinin lompakoksi”. Koska Krim on kansainvälisessä saarrossa, liikennöi kentälle ainoastaan venäläisiä lentoyhtiöitä kotimaan lennoilla.
Siltayhteys oli vielä rakenteilla lokakuussa 2017.