Obama nauratti yleisöä muistotilaisuudessa esittämällä veikkauksen John McCainin kierosta huumorintajusta – kertoi myös syvästä arvostuksestaan

rac

Julkaistu:

Obama kuvaili miesten välistä ystävyyttä ja McCainin temperamenttista luonnetta. Poliittisista erimielisyyksistä huolimatta Obama kertoi arvostavansa McCainia suunnattomasti.
Vaikka nykyinen presidentti Donald Trump ei ollut tervetullut, yhdysvaltalaissenaattori John McCainin aiemmat kilpakumppanit George W. Bush ja Barack Obama olivat tervetulleita McCainin muistotilaisuuteen.

McCain oli itse pyytänyt Obamaa pitämään muistopuheen, mikä Obaman mukaan tuntui aluksi surulliselta, mutta myös yllättävältä. Puheensa aluksi hän nauratti yleisöä kertomalla, että loppujen lopuksi se on myös osoitus McCainin kierosta huumorintajusta ja ilkikurisuudesta.

– Mikä olisikaan parempi tapa nauraa viimeisenä, kuin saada minut ja George tänne sanomaan mukavia asioita hänestä koko kansan edessä? Obama tuumasi.

Obama voitti McCainin presidentinvaaleissa vuonna 2008, Bush puolestaan vuonna 2000.

Lue lisää: Meghan McCain piti tunteikkaan muistopuheen isälleen – sivalsi keskivaiheilla viiltävän piikin Trumpille

Obama kertoi McCainia vastaan taistelun olleen suuri kunnia.

– Hän teki meistä [Obamasta ja Bushista] parempia presidenttejä. Hän myös teki senaatista paremman, kuten myös tästä maasta. Joten on suuri kunnia, kun joku Johnin kaltainen pyytää puhumaan sitten, kun hän on poissa.


Obama kuvaili hänen ja John McCainin olleen niin erilaisia, kuin vain mahdollista. He edustavat eri sukupolvia ja heidän perhetaustansa ovat kuin yö ja päivä. Siinä missä Obama tuli uusioperheestä eikä tuntenut isäänsä, McCain oli arvostetun sotilasperheen vesa.

– Minulla on maine siitä, että pysyn viileänä. Johnilla, ei niinkään, Obama kuvaili McCainin ennalta arvaamatonta temperamenttia saaden jälleen yleisön nauramaan.

– Koko presidenttikauteni ajan John ei ikinä epäröinyt kertoa minulle, kun ajatteli minun mokaavan. Mikä hänen laskelmiensa mukaan tapahtui suunnilleen kerran päivässä, Obama kuvaili miesten välistä suhdetta.

Puheessaan Obama teki selväksi arvostaneensa McCainissa nimenomaan sitä, että poliittisista erimielisyyksistä ja käydyistä kamppailuista huolimatta he pystyivät nauramaan yhdessä ja oppimaan toinen toisiltaan. Hän esimerkiksi kertoi McCainin tulleen usein käymään Valkoiseen taloon Obaman toimistoon, jossa he viettivät toveja keskustellen.

– Kun kaikki oli sanottu ja tehty, olimme samassa joukkueessa. Emme ikinä epäilleet, ettemmekö olisi olleet, Obama tiivisti.


McCain ymmärsi Kennedyn ja Reaganin tavoin, ettei kansalaisuus ole sidoksissa sukupuuhun. Obama kertoi, miten McCainin mukaan ihmisten ulkonäöllä, sukunimellä, vanhempien synnyinmaalla tai Yhdysvaltoihin saapumisen ajankohdalla ei ollut merkitystä, vaan hän uskoi täyteen tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin ja oikeusturvaan.

– En ikinä nähnyt Johnin kohtelevan ketään eriarvoistavasti heidän rotunsa, uskontonsa tai sukupuolensa takia, Obama sanoi.

Lue lisää: Sotavankina rajusti kidutettu John McCain kieltäytyi, kun hänelle tarjottiin pääsyä vapauteen: ”En kiistä, etteikö päätös ollut vaikea...”

Viime viikolla kuollut yhdysvaltalaissenaattori John McCain sai tänään näyttävät hyvästit televisioidussa muistotilaisuudessa Washingtonin National Cathedralissa. Aivosyöpää sairastanut McCain suunnitteli itse tilaisuuden.
  • Katso alla olevalta videolta CNN:n kooste muistotilaisuudesta.