Clintonin Helsinki-keskustelut Jeltsinin kanssa julki – ”Diili, jota ehdotit, vahvistaisi kaikkien pelot” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Clintonin Helsinki-keskustelut Jeltsinin kanssa julki – ”Diili, jota ehdotit, vahvistaisi kaikkien pelot”

Clintonin presidentillinen kirjasto julkaisi perjantaina Bill Clintonin ja Boris Jeltsinin keskustelut vuosilta 1993–1999.

Clintonin presidentillinen kirjasto julkaisi perjantaina Bill Clintonin ja Boris Jeltsinin keskustelut vuosilta 1993–1999.

Julkaistu: 1.9.2018 16:24

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ehdotti Helsingissä 1997 Bill Clintonille suullista herrasmiessopimusta entisten neuvostotasavaltojen jättämisestä Naton ulkopuolelle.

Yhdysvalloissa julkaistiin perjantaina lähestulkoon kaikki presidentti Bill Clintonin ja Venäjän presidentin Boris Jeltsinin vuosina 1993–1999 tapaamisissa ja puhelimessa käymät keskustelut, joiden salaisuusluokitus on poistettu.

Yhteensä lähes 600 sivua asiakirjoja julkaistiin Clintonin presidentillisen kirjaston verkkosivuilla, joilta löytyy myös runsaasti muuta tietoa Clintonin vuosista Yhdysvaltain presidenttinä.

Nyt julkaistuista asiakirjoista käy muun muassa ilmi, että Clinton ja Jeltsin keskustelivat ennen Helsingissä 21. maaliskuuta 1997 järjestettyä tapaamista sen asialistasta puhelimitse. Keskustelu käytiin 27. helmikuuta 1997 ja se kesti 18 minuuttia.

Keskustelusta käy ilmi, että presidentit ennakoivat Helsingin tapaamisen olevan hyvin tärkeä. Yksi keskeisimmistä, tai kenties jopa keskeisin teema Helsingin kokouksessa ja sitä edeltäneessä puhelinkeskustelussa oli sotilasliitto Naton laajeneminen.

– Tiedän asemasi, enkä pyydä sinua tukemaan laajenemista, mutta mielestäni voimme määritellä Naton ja Venäjän suhteet sellaisiksi, että ne palvelevat molempien osapuolien intressejä sekä tehdä Venäjästä Naton todellisen kumppanin ja varmistaa Venäjälle suuri rooli Euroopassa, Clinton sanoi puhelimessa.

Clinton kieltäytyi Helsingissä Jeltsinin ehdottamasta suullisesta herrasmiessopimuksesta.

Clinton kieltäytyi Helsingissä Jeltsinin ehdottamasta suullisesta herrasmiessopimuksesta.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin kesällä, että vuonna 1997 Yhdysvaltain apulaisulkoministerinä ollut Strobe Talbott paljasti kirjassaan The Russia Hand: A Memoir of Presidential Diplomacy (2002), että Venäjä yritti saada Helsingin huippukokouksessa aikaan suullisen sopimuksen entisten neuvostotasavaltojen jättämisestä Naton ulkopuolelle. Myös nämä keskustelut on nyt julkaistu sanasta sanaan ja asiakirjat vahvistavat Talbottin kirjassa esitetyt tiedot presidenttien keskusteluista Helsingissä.

– Voisimmeko tehdä suullisen herrasmiessopimuksen – jota ei kirjata lausuntoon – ettei entisiä neuvostotasavaltoja oteta Natoon. Tämä herrasmiessopimus ei ole julkinen, Jeltsinin ehdotus Clintonille kuului.

Lue lisää: Helsingissä yritettiin salaista Nato-sopimusta – tällaisen ehdotuksen Jeltsin teki Clintonille

– Diili, jota ehdotit, vahvistaisi kaikkien pelot. Se saisi meidät molemmat näyttämään heikommilta, eikä vahvemmilta. Jos tekisimme sopimuksen, jota kuvailit, se olisi iso virhe. Se aiheuttaisi isoja ongelmia minulle ja sinulle, Clinton sanoi torpatessaan Jeltsinin ehdotusta.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapasivat Helsingissä 21. maaliskuuta 1997.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapasivat Helsingissä 21. maaliskuuta 1997.

– Sen sijaan, että loisimme uuden Naton, joka auttaa rakentamaan yhtenäistä ja jakamatonta Eurooppaa, meillä olisi aiempaa laajempi Nato, joka odottaisi, että Venäjä aikoo tehdä jotain pahaa. Tämän takia ehdotuksesi on huono asia Venäjälle, hän vielä perusteli.

”Presidentti Ahtisaari sanoi minulle...”

Clinton mainitsi keskustelujen yhteydessä Jeltsinille keskustelleensa aiemmin Naton laajentumisesta myös presidentti Martti Ahtisaaren kanssa.

– Presidentti Ahtisaari sanoi minulle eilen illalla, että teemme oikein viedessämme laajentumista eteenpäin. Hän sanoi, ettei Suomi ole pyytänyt päästä Natoon ja niin kauan kuin kukaan ei sano, ettei Suomi voi liittyä Natoon, voi Suomi pysyä itsenäisenä asemassaan ja tehdä yhteistyötä PFP:n (Naton rauhankumppanuusohjelma) sekä Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa, Clinton sanoi.

Nyt julkaistut aiemmin salatut asiakirjat paljastavat, että Clinton keskusteli Ahtisaaren kanssa Naton laajentumisesta ennen tapaamistaan Jeltsinin kanssa.

Nyt julkaistut aiemmin salatut asiakirjat paljastavat, että Clinton keskusteli Ahtisaaren kanssa Naton laajentumisesta ennen tapaamistaan Jeltsinin kanssa.

Suullista Naton rajoitussopimusta ei Helsingissä lopulta tehty. Kokouksen julkilausuttu anti oli, että Jeltsin suostui aloittamaan neuvottelut Nato–Venäjä-yhteistyön perusasiakirjasta. Samalla Jeltsin nieli kuitenkin sen, että Naton laajenemisprosessi polkaistaisiin käyntiin jo heinäkuussa 1997. Nato–Venäjä-peruskirja saatiin aikaan toukokuussa 1997. Siinä osapuolet totesivat, että ne ”eivät pidä toisiaan vihollisina”.

Kun Jeltsin palasi takaisin Venäjälle, kommunistit syyttivät häntä heti Naton ja Yhdysvaltain edessä antautumisesta. Clintonia syytettiin Talbottin mukaan puolestaan lännessä siitä, että tämä oli valmis pitämään myös Venäjälle ovea auki mahdollista Nato-jäsenyyttä varten.

Varsovan liittoon kuuluneet Puola, Tshekki ja Unkari hyväksyttiin sotilasliiton jäseniksi 1999 ja Baltian maat vuonna 2004 yhdessä Bulgarian, Romanian, Slovakian ja Slovenian kanssa.

Tuoreimmat osastosta