Onko Syyrian sodassa edessä verinen loppunäytös? Ei ehkä vielä, arvioi tutkija - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko Syyrian sodassa edessä verinen loppunäytös? Ei ehkä vielä, arvioi tutkija

Idlibin tärkeän kapinallismaakunnan valtaus edellyttäisi yhteisymmärrystä Turkin ja Venäjän kesken.

Syyrian hallintoa ja sen liittolaista Venäjää vastustaneet mielenosoittajat huusivat iskulauseita ja heiluttelivat opposition lippuja Idlibin provinssiin kuuluvassa Binnishissä perjantaina.­

31.8.2018 16:35

Odotukset Syyrian hallituksen hyökkäyksestä maan viimeiselle tärkeälle kapinallisalueelle ovat viime päivinä kiihtyneet. Joukkoja ja kalustoa on siirretty Idlibin maakunnan lähelle, alueen kapinalliset puolestaan ovat valmistautuneet puolustamaan asemiaan.

YK on varoittanut humanitaarisesta katastrofista, ja erityislähettiläs Staffan de Mistura tarjoutui itse matkustamaan Idlibiin varmistamaan, että siviilejä voidaan evakuoida.

Kapinallistaistelijoita kuvattuna Idlibin maaseudulla torstaina.­

Iblibin mahdollinen valtaus olisi käännekohta Syyrian pitkässä sodassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

– Sen jälkeen ainoat kapinallisten hallussa olevat alueet olisivat kahdesta kolmeen Isisin aluetta pääosin autiomaassa sekä kurdien alueet. Yhtälö muuttuisi ihan toiseksi, Mühlberger sanoo.

Idlib on presidentti Bashar al-Assadin vastaisen liikehdinnän syntypaikkoja, jonka hallitus mieluusti valtaisi takaisin. Tällä hetkellä alueella vallitsee jonkinlainen aselepo sen jälkeen, kun Venäjä, Iran ja Turkki sopivat alkuvuodesta Syyrian turvavyöhykkeistä.

Turkki pelkää pakolaistulvaa ja jihadisteja

Idlibin tilanne on Syyrian muihin alueisiin verrattuna niin monimutkainen, että Mühlberger suhtautuu epäillen suurhyökkäyksen pikaiseen alkamiseen. Hänen mukaansa ratkaisevaa on se, pääsevätkö Turkki ja Venäjä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen Idlibin tulevaisuudesta.

YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura on tarjoutunut itse matkustamaan Idlibiin varmistamaan, että siviilejä voidaan evakuoida.­

Venäjä haluaa ylläpitää jotenkin toimivaa suhdetta Turkkiin, eivätkä venäläiset halua ärsyttää maata asettamalla turkkilaissotilaita vaaraan tai tukemalla hyökkäystä, joka voi ajaa jihadistitaistelijoita sekä satojatuhansia pakolaisia rajan yli Turkkiin.

– Luulen, ettei Venäjä halua näyttää vihreää valoa Syyrian hallitukselle hyökkäykselle Idlibiin, Mühlberger sanoo.

Venäjän näkemyksellä on merkitystä, sillä muun muassa sen ilmavoimat ovat aiemmin tukeneet voimalla Syyrian hallituksen operaatioita. Arveluja hyökkäyksen alkamisesta onkin lietsonut tieto siitä, että Venäjän laivasto aloittaa viikonvaihteessa suuren harjoituksen itäisellä Välimerellä.

Venäjän, Turkin ja Iranin johtajat tapaavat

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi torstaina maan työskentelevän yhdessä Venäjän ja Iranin kanssa "uuden Aleppon katastrofin estämiseksi". Maiden johtajien ensi viikon perjantaiksi suunniteltu tapaaminen saattaa viitata siihen, ettei suurta hyökkäystä Idlibiin ole aivan lähipäivinä odotettavissa.

Al-Nusran rintamaan kuuluvat kapinallistaistelijat valmistautuivat viime toukokuussa taisteluun Idlibin provinssissa sijaitsevan Arihan kaupungin lähellä.­

Sitä ennen sanasota käy jo täysillä. Länsimaat ovat varoittaneet vastatoimista, jos Syyria syyllistyy kemiallisten aseiden käyttöön mahdollisessa hyökkäyksessä Idlibiin.

Syyria ja Venäjä puolestaan ovat jo etukäteen syyttäneet kapinallisia siitä, että nämä aikovat lavastaa kemiallisen hyökkäyksen ja syyttää siitä hallitusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?