Nämä ääriryhmät aiheuttavat Chemnitzin väkivaltaiset natsimellakat – Poliisin hyvin vaikea valvoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nämä ääriryhmät aiheuttavat Chemnitzin väkivaltaiset natsimellakat – Poliisin hyvin vaikea valvoa

Chemnitzin mellakoita oli organisoimassa myös väkivaltainen ryhmittymä, jonka tausta on jalkapallohuliganismissa ja kamppailulajien ihailussa.

Äärioikeiston mielenosoittajat sytyttivät soihtuja maanantain mielenosoituksessa Chemnitzissä.

31.8.2018 11:29

Tuhannet uusnatsit kaduilla isossa itäisen Saksan kaupungissa, väkivaltaa ulkomaalaisilta näyttäviä kohtaan, yhteenottoja poliisin kanssa, vihaisia keskisormen heilutuksia, iskulauseita ja jopa Hitler-tervehdyksiä, jotka ovat Saksassa lailla kiellettyjä.

Mitä Chemnitzin kaupungissa oikein tapahtuu, kysytään nyt Saksassa ja maailmalla, kun mielenosoitukset vielä torstainakin leimusivat. Ovatko uusnatsit nousussa Saksassa?

Vastausta on vaikea antaa, sillä Saksan uusnatsismi on viime vuosina muuttanut nopeasti muotoaan, sanoo suomalainen äärioikeiston tutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.

– Aikaisemmin oli enemmän vanhakantaista natsiporukkaa, nyt AfD-puolueen myötä julkikuva on tietoisesti siistiytynyt, hän sanoo.

– Chemnitzissa on todennäköisesti ollut koolla hyvin sekalainen seurakunta eri suunnista, joten se muistuttaa hieman esimerkiksi Rajat kiinni -liikehdintää Suomessa.

Alimiehitetty poliisi yritti hillitä väkivaltaa kaduilla sunnuntaina. Sen jälkeen kaupunkiin on tuotu runsaasti lisää mellakkapoliiseja.

Kuohuttavinta Chemnitzissä oli siekailematon, organisoidulta vaikuttanut väkivalta, josta vastasivat mukaan lähteneet huligaaniryhmät. Sellaista on nähty aiemminkin, mutta harvoin tässä mittakaavassa.

Hakkaajat kaduille

Äärioikeistolainen AfD, eli Vaihtoehto Saksalle -puolue on avoimesti maahanmuuttovastainen ja oikeistoradikaali, mutta ei aja liberaalin yhteiskuntajärjestyksen ja edustuksellisen demokratian kaatamista kuten uusnatsit.

AfD ja Saksan islaminvastainen Pegida-liike aikovat kuitenkin järjestää mielenosoituksen Chemnitzissä lauantaina, jolloin myös rikollisille uusnatsiaineksille tarjoutuu mahdollisuus tulla uudelleen paikalle.

– Turvallisuusviranomaisten kannalta on ongelmallista, että Saksassa on parlamentaarisesti legitiimejä tahoja, jotka avaavat toimintaansa näille äärimmäisimmille aineksille, Kotonen toteaa.

Arvioiden mukaan Chemnitzissä oli maanantaina 7000 mielenosoittajaa, joista ainakin 6000 edusti kovan linjan äärioikeistoa.

Hänen mukaansa Chemnitzin mielenosoitukset ovat isoimpia pitkään aikaan, mutta eivät vedä vertoja pakolaiskriisin huipulla vuonna 2015 Pegidan Dresdenissä järjestämille mielenosoituksille, jotka keräsivät jopa 25 000 kannattajaa.

Ketkä Chemnitzissä oikein mellakoivat ja osoittavat mieltä?

Tapahtumista tiedetään tällä hetkellä se, että ne käynnistyivät joukkotappelun seurauksena puukotetun saksalaismiehen kuolemasta sunnuntaina. Julkisuuteen vuoti tutkintadokumentti, jonka mukaan poliisi epäili surmasta irakilaista ja syyrialaista miestä.

Lue lisää: Valeuutisilla lietsottiin äärioikeiston mellakoita – protesteihin matkusti ihmisiä ympäri Saksaa

Sadat uusnatsit lähtivät jo samana iltana kadulle ja hakkasivat ulkomaalaisilta näyttäviä ihmisiä. Noin 800 mielenosoittajasta ainakin 50:n on arveltu syyllistyneen avoimeen väkivaltaan. Poliisin voimat eivät riittäneet yllättävän rajujen mellakoiden hallintaan.

Seuraavana päivänä mielenosoittajia oli jo 7 000, ja monet heistä olivat viranomaisten arvion mukaan saapuneet paikalle läheisistä suurkaupungeista, kuten Leipzigista ja Dresdenistä. Mielenosoituksen organisoijana näyttää toimineen Pro Chemnitz -niminen paikallinen oikeistopopulistinen järjestö. Myös Pegida kutsui väkeä koolle. Yhteenotoissa vastamielenosoittajien kanssa loukkaantui useita ihmisiä. Kymmentä syytetään Saksassa kielletyn Hitler-tervehdyksen tekemisestä.

Jalkapallohulihaanit

Eniten huomiota ovat herättäneet jo edellisenä iltana kaduilla nähdyt väkivaltaiset uusnatsiryhmittymät, joiden tausta on jalkapallohuliganismissa ja kamppailulajien kannatuksessa.

Mediassa on nimetty kaksi sellaista, paikalliset NS Boys ja Kaotic Chemnitz. Ensin mainitun Chemnitzer FC -jalkapalloseura kielsi otteluistaan jo vuonna 2006 vihapuheen ja väkivallan takia. Jälkimmäinen tunnettiin aiemmin nimellä HooNaRa, mikä oli lyhennys ”huligaaneista, natseista ja rasisteista”.

”Rikolliset ulkomaalaiset ulos”, vaativat uusnatsit lakanoissaan.

Saksalaisasiantuntijan mukaan jalkapallostadionit ovat pitkään olleet otollisia kokoontumis- ja rekrytointipaikkoja uusnatseille, koska ne kokoavat yhteen isoja ihmisjoukkoja. Ilmiö tunnetaan varsinkin työttömyydestä kärsineillä itäisen Saksan alueilla.

Huligaanit pitävät yhteyttä toisten kaupunkien aatetovereihin, ja Chemnitzin tapauksessa nimenomaan Kaotic Chemnitzin on syytetty sunnuntaina haalineen paikalle tappelijoita Facebookin avulla.

– He ovat osoittaneet useita kertoja kykynsä mobilisoida huligaaniverkostonsa lyhyessä ajassa, sanoi Deutsche Wellen haastattelema saksalainen äärioikeistotutkija Robert Claus.

Kaikki eivät tyytyneet heiluttelemaan nyrkkiään vaan tekivät myös Saksassa kiellettyä Hitler-tervehdystä.

Saksassa on paljon myös pieniä uusnatsistisia puolueita, jotka ovat nettisivujensa perusteella olleet aktiivisia Chemnitzin kohdalla. Tällaisia ovat esimerkiksi tällä vuosikymmenellä perustetut Der Dritte Weg (suom. kolmas tie) ja Die Rechte (oikeisto), jotka ovat käytännössä aikaisempien tunnettujen äärioikeistolaisten puolueiden kuten NPD:n ex-jäsenten muodostamia. Ne tarjoavat osaltaan viitekehyksen uusnatseille, mutta pysyttelevät etäällä avoimesti väkivaltaisesta toiminnasta.

Lue lisää: Saksan poliisi joutui tulilinjalle äärioikeiston mellakoiden jälkeen – syytetään jännitteiden lietsomisesta

Maanalaiset ”toveripiirit”

Viranomaisia on Saksassa jo ehditty syytellä siitä, että uusnatsien uhkaa ei ole otettu tarpeeksi vakavasti. Tiedetyt järjestöt ovat olleet seurantalistalla, mutta löyhien yhteenliittymien valvonta on vaikeaa.

– Saksassa on politiikkana ollut, että aika ajoin näitä järjestöjä on kielletty, joten ne ovat suosineet verkostomaisempaa muodostumistapaa, niin sanottuja kameradschafteja, eivätkä ne ole olleet kauheasti näkyvillä eikä niillä esimerkiksi ole nimeltä mainittua johtajaa, Tommi Kotonen selittää.

Karl Marxin patsaan edessä kokoontuneet uusnatsit näyttivät käsimerkkejä paikalla myös olleille vastamielenosoittajille

”Toveripiirit” ovat koostuneet perinteisesti nuorista miehistä, mutta Deutsche Wellen mukaan tuore tutkimus osoitti vastikään, että myös naisia on jonkin verran mukana – ja he ovat monesti radikaalimpia kuin miehet.

Tommi Kotosen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että Chemnitzin mellakat olivat yksittäisen tapauksen lietsomia ja tarvittaisiin lisää vastaavia tapauksia tai tehokasta organisointia, että ne jatkuisivat tai leviäisivät. Sellaista ei ole juuri nyt näköpiirissä.

– Todennäköisesti liikehdintä kuihtuu piakkoin – noustakseen sitten taas uudestaan, hän ennustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?