Nauhoitus julki: Trump varoitti kirkonmiehiä ”väkivallasta”, jos demokraatit voittavat vaalit marraskuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nauhoitus julki: Trump varoitti kirkon­miehiä ”väkivallasta”, jos demokraatit voittavat vaalit marraskuussa

Presidentti vetosi herätyskristittyihin, jotta nämä tukisivat hänen asiaansa.

Trump puhui uskonnollisille johtajille maanantaina Valkoisessa talossa. Toimittajat päästettiin seuraamaan päivällistilaisuutta sen aluksi. Kun kamerat oli viety pois, presidentti aloitti varoitussanansa vierailleen.

29.8.2018 12:26

Presidentti Donald Trump on koventanut puheitaan Yhdysvaltain sisäisestä tilanteesta ennen syksyn tärkeitä kongressivaaleja. Julkisuuteen vuotaneen nauhoituksen mukaan Trump varoitti Valkoisessa talossa vierailleita kristillisen oikeiston edustajia ”väkivallasta”, jos oppositiossa oleva demokraattipuolue voittaa edustajainhuoneen vaalit marraskuussa.

Trumpin republikaanit ovat parhaillaan enemmistönä kongressin kummassakin kamarissa, mutta mielipidemittausten mukaan etenkin edustajainhuone saattaa päätyä demokraattien hallintaan. Tämä mahdollistaisi lakialoitteet ja tutkinnat, joilla haastettaisiin Trumpin toimia.

Aiemmin Trump on muun muassa sanonut, että talous romahtaisi, jos hänet asetettaisiin virkasyytteeseen.

Maanantaina Valkoisessa talossa Trump vetosi evankelikaalisten herätyskristittyjen johtajiin, että nämä käyttäisivät vaikutusvaltaansa oikeistolaiseen äänestäjäkuntaan häntä ja republikaaneja tukemalla.

Evankelikaaliset on Yhdysvalloissa voimakas uskontokunta, jonka tukeen Trump on voinut luottaa.

– Marraskuun 6. päivän vaalit eivät ole kansanäänestys vain minusta, se on kansanäänestys teidän uskonnostanne, vapaasta sanasta ja perustuslain ensimmäisestä lisäyksestä. Se on kansanäänestys niin paljosta, Trump sanoi sekä New York Timesin että NBC Newsin haltuunsa saamissa nauhoitteissa.

– Kyse ei ole siitä, mistä pitää tai ei pidä, vaan siitä, että he kumoavat kaiken tekemämme, ja he tekevät sen nopeasti ja väkivaltaisesti. Väkivaltaisesti. Väkivaltaa on. Jos katsotaan Antifaa ja joitain näitä ryhmiä – kyseessä on väkivaltaisia ihmisiä, Trump sanoi.

Antifalla tarkoitetaan radikaaleja vasemmistoryhmiä, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan joissain tilaisuuksissaan. Ne ovat myös ottaneet yhteen äärioikeiston kanssa Yhdysvalloissa. Antifa on viime aikoina alkanut esiintyä yhä useammin Yhdysvaltain konservatiivimedian uutisissa, vaikka todisteita laajasta liikehdinnästä ei ole.

Trumpin ei nauhoitteilla kuultu perustelevan, miten demokraattien voitto lietsoisi vasemmistoradikaaleja. Yhdysvalloissa on aiemmin kuitenkin tehty johtopäätöksiä, että Trumpin voitto on voimaannuttanut äärioikeistoa, joten teoriassa jonkinlainen vastareaktio on mahdollinen.

Trump kuunteli pastori Paula Whiten rukousta Valkoisen talon päivällisillä maanantaina.

Konservatiivisen Fox Newsin arvioissa Trumpilla on edelleen vankka kannatus uskonnollisen oikeiston keskuudessa. Vaikka Trump on sotkeutunut seksiskandaaleihin, evankelikaalisia miellyttää hänen abortinvastaisuutensa ja konservatiivisten tuomareiden virkanimitykset.

– Olette yksien vaalien päässä siitä, että menetätte kaiken, Trump julisti pastoreille ja evankelikaalisten johtajille maanantaina NBC:n mukaan.

Yhdysvalloissa on viime viikkoina julkaistu mielipidemittauksia, joiden mukaan demokraattipuolue on selvä suosikki edustajainhuoneen valtiaaksi. Kisa 435 paikasta käydään kuitenkin vaalipiireittäin niin, että vain voittaja tulee valituksi, joten lopullisen tuloksen ennustaminen on vaikeaa.

 Olette yksien vaalien päässä siitä, että menetätte kaiken.

Trump ja häntä tukeva konservatiivien liike on selvästi ollut yhä enemmän huolissaan siitä, että Yhdysvaltain liberaalit pääsevät asettumaan poikkiteloin presidentin tielle. Tämä on johtanut myös kyseenalaisiin syytöksiin ”eliitin salaliitosta” presidenttiä vastaan. Viimeksi tiistaina Trump syytti hakukonejätti Googlea hakutulosten manipuloinnista niin, että niissä ”piilotetaan” konservatiiveja. Google kiisti väitteen jyrkästi.

Trumpia tukevan konservatiivimedian näkyvien persoonien puheissa on alkanut kuulua jopa varoituksia Yhdysvaltain uudesta ”sisällissodasta”, johon liberaalien Trumpin vastainen toiminta voi johtaa.

Trumpia itseään on syytetty väkivallan lietsomisesta aiemmin vaalitilaisuuksissaan, kun hän on kehottanut yleisöä ”pieksemään” tilaisuuteen saapuneita vastustajiaan. Trumpia vastaan on nostettu jopa oikeuskanne eräästä tapauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?