”Minä muistan Pearl Harborin” – WP: Trumpin kommentti raivostutti Japanin pääministerin

Asiasta kertovan Washington Postin mukaan heitto tuli pääministerille täytenä yllätyksenä.

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat kesäkuussa Valkoisessa talossa.

29.8.2018 2:25

Presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe kävivät varsin kovaa sananvaihtoa Aben vieraillessa Valkoisessa talossa kesäkuussa, kertoo amerikkalaislehti Washington Post.

Lehden mukaan kauppasuhteita käsitelleissä keskusteluissa Trump kritisoi voimakkaasti Japanin talouspolitiikkaa ja maiden välisen kaupan epäsuhtaa. Washington Postin haastattelemien lähteiden mukaan Trump halusi Aben neuvottelevan kahdenvälisen kauppasopimuksen, joka hyödyttäisi nykyistä enemmän amerikkalaisia auto- ja lihayrityksiä.

Täysin yllättäen Trump kerrotaan esittäneen viittauksen toiseen maailmansotaan.

– Minä muistan Pearl Harborin, Trumpin kerrotaan sanoneen Abelle, viitaten Japanin tekemään yllätyshyökkäykseen, joka veti Yhdysvallat mukaan sotaan.

Ainakaan henkilökohtaisia muistikuvia Trumpilla ei hyökkäyksestä ole, sillä hän syntyi vasta sodan päättymisen jälkeen vuonna 1946.

Washington Postin mukaan Abe oli kommentin jälkeen ”raivoissaan”.

Trump on virkakaudellaan ehtinyt tapaamaan Aben jo kahdeksan kertaa, useammin kuin yhdenkään toisen valtionjohtajan kanssa, ja presidentti on kehunut Abea hyväksi ystäväkseen. Viime kuukausina Japanissa on kuitenkin alettu turhautua Trumpin tapaan hoitaa erityisesti Pohjois-Korean tilannetta ja maiden välisiä kauppasuhteita.

Juttua muokattu 29.8. kello 5:58: Trump syntyi vasta Pearl Harborin hyökkäyksen ja sodan päättymisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?